12 Μαΐ 2014

Αυτονομία «έδειξαν» οι κάλπες στην Ανατολική Ουκρανία – Το Κρεμλίνο «σέβεται τη θέληση του λαού»

Αυτονομία «έδειξαν» οι κάλπες στην Ανατολική Ουκρανία - Το Κρεμλίνο «σέβεται τη θέληση του λαού»Οι φιλορώσοι διοργανωτές των δύο αμφιλεγόμενων δημοψηφισμάτων στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ πανηγυρίζουν για τα υψηλά ποσοστά υπέρ της «αυτοδιάθεσης» που έβγαλε η -διάτρητη για τη Δύση- διαδικασία:
Το ποσοστό στο Ντονέτσκ αναφέρεται στο 89%, ανάλογο αποτέλεσμα αναμένεται για το Λουχάνσκ.
Η Μόσχα, η οποία επισήμως είχε «συστήσει» αναβολή αναγνώρισε τα δημοψηφίσματα στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, καλώντας σε «διάλογο για την ειρηνική και πολιτισμένη εφαρμογή» του αποτελέσματός τους.
Η αμφιλεγόμενη διαδικασία στις δύο επαρχίες είχε βγάλει με τεράστια ποσοστά «ναι» στις δύο «ανεξάρτητες δημοκρατίες».
«Σεβόμαστε την θέλη του λαού των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και υπολογίζουμε σε πρακτική εφαρμογή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος με πολιτισμένο τρόπο, χωρίς επανάληψη της βίας και μέσω του διαλόγου» αναφέρει το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα.
Η ρωσική προεδρία καταδίκασε επίσης τη χρήση «βίας εναντίον πολιτών στην ανατολική Ουκρανία με στόχο την παρεμπόδιση των δημοψηφισμάτων».
Την αμφιλεγόμενη διαδικασία απορρίπτουν Κίεβο, ΕΕ και ΗΠΑ τη διαδικασία ενώ οι «28» απειλούν με νέες κυρώσεις. Παράλληλα, η ένταση γύρω από Σλαβιάνσκ συνεχίζεται.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας εκλογικής επιτροπής του Ντονέτσκ Ρομάν Λιάγκουιν, το «ναι» στην «ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» φτάνει σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα το 89,07%. Μόνο 10,19% ψήφισε όχι, είπε ο Λιάγκουιν σύμφωνα με το Reuters.
Οι πρώτες αναφορές από το Λουχάνσκ μιλούν για ποσοστά 96% για το «ναι». Και στις δύο περιφέρειες η προσέλευση ήταν μεγάλη, με 71% στο Ντονέτσκ και 80% στο Λουχάνσκ.
Ξένοι παρατηρητές δεν υπήρχαν, οπότε τα αποτελέσματα θα είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν ανεξάρτητα.
Ενδεικτικά, ο αυτοκλητός αρχηγός των φιλορώσων στο Ντονέτσκ είπε ότι τώρα η περιφέρεια θα πρέπει να δημιουργήσει «κρατική και στρατιωτική δομή». Ο λεγόμενος «κυβερνήτης» του Ντονέτσκ Πάβελ Γκουμπάρεφ είπε ότι κάτι τέτοιο θα είναι το πρώτο βήμα για τον σχηματισμό μίας «Νέας Ρωσίας», όπως είπε χαρακτηριστικά, στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.
Τόσο η Δύση όσο και το Κίεβο είχαν ούτως ή άλλως δείξει πως δεν θα αναγνώριζαν τη διαδικασία, αλλά οι αμφιβολίες ακόμη και για τη διενέργειά της είναι μεγάλες: Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Sueddeutsche Zeitung, τα ψηφοδέλτια -που έπεφταν ανοικτά στις κάλπες- «ήταν φωτοτυπίες που έβγαζε ο καθένας, ενώ ψήφιζε όποιος ήθελε, όπου ήθελε, όσες φορές ήθελε».
Το γραφείο της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ Κάθριν Άστον επανέλαβε πως «τα λεγόμενα δημοψηφίσματα είναι παράνομα και δεν αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμά τους», επισημαίνοντας πως όσοι τα διοργάνωσαν «δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση».
Επιβεβαιώνοντας την ευρωπαϊκή στάση, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ξεκαθάρισε πως «οι μοναδικές κάλπες που μετράνε είναι οι προεδρικές που θα στηθούν στις 25 Μαΐου».
Πηγή tovima.gr