2 Ιουν 2014

Κοντά στην έξοδο από τη ΔΗΜΑΡ Ψαριανός - Οικονόμου

Κοντά στην έξοδο από τη ΔΗΜΑΡ Ψαριανός - ΟικονόμουΣε κρίσιμο σταυροδρόμι για το μέλλον βρίσκεται η Δημοκρατική Αριστερά μετά τα αποτελέσματα των εκλογών και την απόφαση του Φώτη Κουβέλη να θέσει στη διάθεση της Κεντρικής Επιτροπής την παραίτησή του. Ο ένας δρόμος δείχνει ΣΥΡΙΖΑ και ο άλλος Ελιά, ενώ τα στελέχη του κόμματος έχουν εκ νέου διχαστεί. Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι λεγόμενοι «προεδρικοί», οι οποίοι προτείνουν την έναρξη άμεσης συζήτησης με στελέχη προερχόμενα από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, η οποία θα οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα περιλαμβάνει τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πλευρά η μειοψηφία του κόμματος, όπως εκφράζεται από τους βουλευτές Γρηγόρη Ψαριανό και Βασίλη Οικονόμου, προσανατολίζεται σε μια άνευ όρων συζήτηση για την συγκρότηση ενός ισχυρού αυτόνομου κεντροαριστερού πόλου.

Ο διχασμός στο χώρο της ΔΗΜΑΡ παρ’ ότι έπεσε στο 1,2% δεν είναι δευτερευούσης σημασίας. Μπορεί να κατέρρευσε εκλογικά, όμως κοινοβουλευτικά διατηρεί 14 βουλευτές, οι οποίοι ενδεχομένως καθορίσουν την εκλογή ή μη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2015. Απ’ ότι φαίνεται η συμπεριφορά του κόμματος και των βουλευτών του στην κρίσιμη εκείνη ψηφοφορία στην Βουλή, θα προσδιοριστούν σημαντικά από τη συζήτηση που έχει ανοίξει στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός μιλώντας στο protothema.gr εμφανίζεται αντίθετος με την προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως σκέφτεται την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή ή, ακόμα, και την ανεξαρτητοποίησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα, αν δεν μετατοπιστεί η συζήτηση περί συνεργασιών, από τον ΣΥΡΙΖΑ προς την Ελιά. Ο κ. Ψαριανός δηλώνει: «Το σχέδιο ενσωμάτωσης της ΔΗΜΑΡ στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να με περιλαμβάνει. Το πρώτο βήμα, από μέρους μου, θα είναι η παραίτησή μου από την Κεντρική Επιτροπή». Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ δεν έχει αποφασίσει αν θα παραστεί στην Κεντρική Επιτροπή το ερχόμενο Σάββατο, ωστόσο αν εντός της εβδομάδας διαφανεί πως η επιλογή της ηγεσίας είναι η συνεργασία με την Κουμουνδούρου, τότε ή θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της ΚΕ όπου θα αναπτύξει τις απόψεις του, ή στην περίπτωση που δεν παραστεί δεν αποκλείεται να «μιλήσει» με μια επιστολή παραίτησης απ’ το κομματικό Όργανο. Ο κ. Ψαριανός, επίσης, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησής του, σε περίπτωση που «προχωρήσει» το σχέδιο προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετος με την προοπτική συμπόρευσης με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου. Σε δηλώσεις του στο protothema.gr ο κ. Οικονόμου γνωστοποιεί πως έχει ήδη αποφασίσει να μην παραστεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει πως «αν η νέα γραμμή είναι να γίνουμε παράρτημα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι εμφανώς ένα νέο λάθος κάτω από τον πανικό του εκλογικού αποτελέσματος». Σε σχέση με τον κ. Κουβέλη αναφέρει: «Από τη στιγμή που η διαδικασία της παραίτησης είναι προσχηματική ο μόνος χαμένος είναι ο Κουβέλης ο οποίος χάνει περεταίρω σε αξιοπιστία». Προσθέτει, δε, πως «ο όλος χειρισμός δεν απαντάει στο βασικό πρόβλημα που είναι ποια πολιτική γραμμή θα ακολουθήσει η ΔΗΜΑΡ από εδώ και πέρα». Σε ερώτηση για το τι πρόκειται να πράξει τις επόμενες ημέρες, ο κ.Οικονόμου δεν ανοίγει τα χαρτιά του , όμως εκφράζει την άποψη πως «τα κόμματα συγκροτούνται πάνω σε  πολιτικές συμφωνίες, αλλιώς πρόκειται για συμφωνίες συμφερόντων ή ιδιοτελείς συμπεριφορές. Εγώ λειτουργώ σύμφωνα με την πρώτη αρχή».


Αρνητικός ο Μαχαίρας σε συνεργασία με «Ελιά»

Τις επιφυλάξεις του εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς Χρήστος Μαχαίρας, σε σχέση με την προσέγγιση της ΔΗΜΑΡ με την Ελιά. Ο κ. Μαχαίρας σε συνέντευξή του στον RealFM είπε τα εξής:

«Χωρίς να θέλω να προκαταλάβω οποιαδήποτε εξέλιξη, μια και όλα αυτά τα ζητήματα είναι αντικείμενο του διαλόγου που ξεκίνησε στο κόμμα μας, η προσωπική μου θέση είναι ότι τα μεγάλα πολιτικά εμπόδια που χωρίζουν τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστερά, δεν μπορούν να αρθούν με προτάσεις που ακυρώνουν την οργανωτική και πολιτική αυτοτέλεια της Δημοκρατικής Αριστεράς».

Σε ερώτηση για τη στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Μαχαίρας υπενθύμισε πρόσφατες δηλώσεις του κ. Κουβέλη «ο οποίος τόνισε ότι η εκλογή Προέδρου δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως διαδικαστικό ζήτημα, ούτε να αποσυνδέεται από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Εκτίμησε μάλιστα ότι με βάση τους παρόντες κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, αν δεν αλλάξουν οι ασκούμενες πολιτικές δεν είναι δυνατόν να προκύψει η απαιτούμενη προεδρική πλειοψηφία».