Η συνάντηση στο Παρίσι δεν υποκαθιστά, ούτε επηρεάζει τον κανονικό, τακτικό και προγραμματισμένο έλεγχο της Τρόικας που θα διεξαχθεί, όπως πάντα στη Αθήνα κατά το 2ο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι η επίσημη θέση της Κομισιόν, που λύνει τελικά το μυστήριο των διαρροών των τελευταίων ημερών σχετικά με το πως και που θα διεξαχθεί ο 5ος έλεγχος του ελληνικού προγράμματος.
Χθες το μεσημέρι, κατά την τακτική ενημέρωση των συντακτών ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κατέστησε απόλυτα σαφές, ποιος είναι ο έλεγχος, που και πότε θα διεξαχθεί, αλλά και με ποιον τρόπο.
Πηγές της Κομισιόν εξήγησαν στο real.gr πως η συνάντηση στο Παρίσι προέκυψε μετά από επικοινωνία της ελληνικής πλευράς με το ΔΝΤ και όχι με την Κομισιόν και την ΕΚΤ. Το ΔΝΤ, του οποίου η έδρα στην Ευρώπη είναι στο Παρίσι, διοργάνωσε τη συνάντηση και στην συνέχεια έγινε η επικοινωνία με την Κομισιόν και την ΕΚΤ.
Η Κομισιόν δεν βλέπει ποτέ με καλό μάτι τις επικοινωνιακού χαρακτήρα συναντήσεις. Οι ελεγκτές για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους πρέπει να κάνουν το γνωστό tour στα υπουργεία, να δουν μια πλειάδα κρατικών λειτουργών να ανοίξουν βιβλία, να μελετήσουν νόμους και να προχωρήσουν σε όλη την απαραίτητη διαπραγμάτευση - και αυτό σκοπεύουν να κάνουν.
Η συνάντηση στο Παρίσι κατά συνέπεια δεν αποτελεί κομμάτι του ελέγχου, αλλά μια καλή ευκαιρία να γίνει ένα catching up μετά τις θερινές διακοπές. Δεν θα ληφθούν αποφάσεις, δεν θα κλείσουν θέματα, απλά θα καθαρογραφτεί μια ατζέντα, που λίγο πολύ υπάρχει.
Στην Κομισιόν απορρίπτουν μάλιστα και τα περί «υψηλού επιπέδου συναντήσεων». Οι ίδιοι οι υπουργοί οικονομικών του eurogroup έχουν παραδώσει την αποκλειστική αρμοδιότητα για διαπραγμάτευση στους τεχνοκράτες των τριών θεσμών.
Όλες οι προηγούμενες προσπάθειες της ελληνικής πλευράς να παρακάμψει τη διαδικασία, απέτυχαν, είτε όταν επιχειρήθηκε να κατευναστεί η Μέρκελ, είτε όταν ζητήθηκε η μεσολάβηση του Ολάντ, ή όποιο άλλο εφεύρημα.
Ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει το επικοινωνιακό κομμάτι του να πείσει τους ομολόγους του ότι η χώρα έχει την πολιτική βούληση και προχωράει, όμως οι προσπάθειες του πρωθυπουργού είναι σε άλλο επίπεδο και σε άλλο πλαίσιο.
Υπαγορεύονται δε από διαφορετικές ανάγκες ενημέρωσης, καθώς χώρα πρέπει να εδραιώσει την ανάκτηση της αξιοπιστίας της και αυτό να ακούγεται. Η αξιοπιστία όμως για τους εταίρους και την Κομισιόν χτίζεται με πράξεις. Σε ό,τι αφορά τις πράξεις υπάρχουν πάρα πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν.
Στο Παρίσι λοιπόν η ελληνική πλευρά θα επαναβεβαιώσει ότι είναι σε θέση να μπει στην επόμενη συνεδρία ελέγχου, δεδομένου ότι την τελευταία φορά η τρόικα κατέβηκε και έφυγε άπραγη καθώς έκρινε ότι η προετοιμασία ήταν ελλιπής.
Όταν ξεκινήσει ο κανονικός έλεγχος οι τεχνοκράτες θα κάτσουν στην Αθήνα όσο χρειαστεί και δεν δεσμεύονται από επικοινωνιακές λογικές. Η Κομισιόν επισήμως δηλώνει ότι τα θέματα είναι πάρα πολλά και χρειάζεται πολλή δουλειά, ενώ οι επικεφαλής θα βρίσκονται στην Αθήνα κανονικά και χωρίς περιορισμούς ημερών.