5 Αυγ 2014

Σχέδιο Βρυξελλών για διάλυση της Τρόικας στην Ελλάδα

Σχέδιο Βρυξελλών για διάλυση της Τρόικας στην ΕλλάδαΣενάρια για διάλυση της Τρόικας που επιβλέπει τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα ώστε να επιτραπεί στην Αθήνα να εκτελέσει τα σχέδιά της για ενίσχυση της οικονομίας ως αντάλλαγμα για την σταδιακή μείωση του χρέους εξυφαίνονται στις Βρυξέλλες σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters.

H συζήτηση που, σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, είναι σε αρχικά στάδια, αναμένεται να «φουντώσει» καθώς η Ελλάδα και οι εταίροι της στην ευρωζώνη χαρτογραφούν τη νέα πορεία της χώρας την ώρα που πλησιάζει το τέλος του δεύτερου προγράμματος εξόδου από την κρίση στο τέλος του 2014.

Το Reuters υποστηρίζει ότι αυτό πιθανότατα θα αποτελέσει το κεντρικό σημείο του  νέου σχεδίου για την Ελλάδα.

Μετά την έξοδο Ιρλανδίας και Πορτογαλίας από τα μνημόνια, η Τρόικα είναι ενεργή μόνο στην Ελλάδα και την Κύπρο με πολλούς ειδικούς να αναμένουν ότι η Αθήνα θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας, επισημαίνεται στο άρθρο.

Με την αλλαγή σε ένα σχήμα «μεταρρυθμίσεις για ελάφρυνση του χρέους» το οποίο θα προβλέπει μικρότερη επιτήρηση, θα μπορούσε να περιορίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις και να ενισχύσει τη συγκυβέρνηση σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτουν οι συντάκτες του κειμένου.

«Οι εκλογές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν το 2015 και μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελούσε "πονοκέφαλο" για την ευρωζώνη» συνεχίζει το άρθρο.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την αντικατάσταση της τρόικας από μια ειδική task force από την Κομισιόν με εξαμηνιαίους ελέγχους αντί των τριμηνιαίων ελέγχων «με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας». Σε αντάλλαγμα η Αθήνα θα δεσμευθεί σε ένα εξαετές πλάνο μεταρρυθμίσεων, η επίτευξη των οποίων θα ανταμείβεται με μείωση χρέους, υπό τη μορφή της επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής.

«Δεν θα υπάρχει πια τρόικα» δήλωσε αξιωματούχος που γνωρίζει όσα συζητώνται.

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να "ανήκουν" στην Ελλάδα. Οι Έλληνες έχουν μέχρι τον Οκτώβριο για να συντάξουν ένα πρόγραμμα για το οποίο θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία τον Δεκέμβριο ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το 2015» συμπληρώνει η ίδια πηγή.

Ως δικλίδα ασφαλείας θα μπορούσε να δοθεί στην Ελλάδα μια προληπτική γραμμή πίστωσης από την ευρωζώνη, συμπληρώνει δεύτερος αξιωματούχος. Σε περίπτωση ενεργοποίησής της ο αυστηρόστερος έλεγχος στην Ελλάδα θα επανέλθει, προσθέτει και καταλήγει: «Ήταν λάθος να μην δοθεί στην Πορτογαλία μια προληπτική πιστωτική γραμμή. Δεν πρέπει να γίνει το ίδιο λάθος με την Ελλάδα».

Από την πλευρά του το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεχίσει το δικό του πρόγραμμα έως το 2016 συνεχίζοντας να ασκεί την επιρροή του στην Αθήνα.

Το νέο πρόγραμμα θα μπορούσε να πάρει το όνομα «ανάπτυξη και απασχόληση» αντί να επικεντρώνεται στις περικοπές. Η σύνταξή του θα μπορούσε να γίνει από την Αθήνα παρά από αξιωματούχους στις Βρυξέλλες ή αλλού.

Ένα πιθανό πλεονέκτημα από μια τέτοια εξέλιξη, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, θα ήταν ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να τύχουν μεγαλύτερης αποδοχής στο εσωτερικό από τη στιγμή που δεν θα επιβάλλονται από το εξωτερικό.

Με την εφαρμογή του εξαετούς προγράμματος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να «παραιτηθεί» από την τριμερή, καθώς αναλυτές υποστηρίζουν ότι η νέα λειτουργία της ΕΚΤ ως εποπτικού οργάνου για τις τράπεζες στην ΕΕ θα μπορούσε να καταργήσει το ρόλο της ως μέλος της Τρόικας.

Για την εφαρμογή του σχεδίου, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα εμπόδια, συμπληρώνει το Reuters. Κατά πρώτον η Αθήνα θα χρειαζόταν χρήματα σε περίπτωση που για παράδειγμα αυξανόταν το κόστος στήριξης των τραπεζών. «Αν απαιτηθούν επιπλέον χρήματα, δεν υπάρχει ούτε ένα ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που θα ενέκρινε ένα νέο πακέτο» δήλωσε ο πρώτος από τους δύο ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησε στο Reuters.

«Δεν θέλουμε ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας. Δεν θέλουμε νέα χρήματα. Θέλουμε κάθε εναλλακτική να έχει τη μορφή του διπόλου ανάπτυξη-απασχόληση» δήλωσε στο Reuters ανώτατο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης.

«Δεσμευόμαστε για τις μεταρρυθμίσεις... αλλά δεν θέλουμε "το μαχαίρι στο λαιμό" γιατί αυτό πλήττει την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων» συμπληρώνει προσθέτοντας ότι η ιδέα της κλιμακωτής μείωσης του χρέους θα μπορούσε να λειτουργήσει για όσο διάστημα ο έλεγχος «δεν έχει καμία ομοιότητα» με την Τρόικα.

Οι συντάκτες του άρθρου υποστηρίζουν ότι το σχέδιο «μεταρρυθμίσεων για μείωση χρέους» θα μπορούσε να στηριχθεί και από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το τελικό ερώτημα είναι το πώς θα γίνουν πιο διαχειρίσιμα τα 320 δισ. ευρώ χρέους της Ελλάδας που ισοδυναμούν με το περίπου 175% του ΑΕΠ της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση οι όποιες αποφάσεις αναμένονται αργότερα μέσα στο έτος με έναν ευρωπαίο αξιωματούχο να λέει χαρακτηριστικά «Το φθινόπωρο θα είναι καυτό».