Βελτιώσεις και αλλαγές στο καθεστώς της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να αποσυνδεθεί πλήρως το ποσοστό του 15% της χαμηλής βαθμολόγησης από τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα αποφασίστηκαν χθες στη σύσκεψη για το Δημόσιο που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου.
Τις βελτιώσεις θα επεξεργαστεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και θα παρουσιάσει στους πολιτικούς αρχηγούς μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.
Η χθεσινή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για την εφαρμογή της αξιολόγησης, η οποία έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων από τους εργαζόμενους στον Δημόσιο Τομέα. Στόχος των βελτιώσεων είναι να αρθούν οι αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων και να προωθηθεί η αξιολόγηση στο σύνολο των δημόσιων υπηρεσιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», τέθηκαν υπό συζήτηση τέσσερις προτάσεις οι οποίες στην πλειονότητά τους διατηρούν τον βασικό πυρήνα του νόμου για την ποσόστωση για την αξιολόγηση. Μια εκ των προτάσεων, την οποία κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφορά την εφαρμογή του μοντέλου που ακολουθεί το γερμανικό κράτος, όπου υπάρχει αλληλεπίδραση ποσοστών ανώτατης και χαμηλής βαθμολογίας των υπαλλήλων που διαμορφώνονται με μεγαλύτερη ευελιξία από τους προϊστάμενους των διοικητικών μονάδων.
Στο τραπέζι κατατέθηκε επίσης πρόταση για την εφαρμογή της ποσόστωσης σε μεγαλύτερες οργανικές μονάδες (σε επίπεδο γενικών διευθύνσεων ακόμη και δήμων στο σύνολό τους) προκειμένου να μην αδικηθούν δημόσιοι υπάλληλοι υψηλών προσόντων. Παράλληλα στις βελτιωτικές ρυθμίσεις για την αξιολόγηση αναμένεται να αποσαφηνίζεται περαιτέρω ότι η αξιολόγηση προσωπικού δεν θα συνδέεται με μειώσεις μισθών, παρά το γεγονός ότι σχετική διάταξη έχει προβλεφθεί και στον νόμο που έχει ψηφιστεί.