Όταν ο εκλεγμένος επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσφωνεί δημόσια τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ως φίλο και αδελφό και τονίζει ότι έχουν δεσμούς αδελφότητας, τότε η Αθήνα μπορεί να προσδοκά σε μεγαλύτερη υποστήριξη στο μέλλον σε κρίσιμα πεδία που συνδέονται με τη μετάβαση στη μεταμνημονιακή περίοδο.
Σε αυτή τη στήριξη υπολογίζει η δικομματική κυβέρνηση που δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επιλογή του κ. Γιούνκερ να επισκεφθεί την Αθήνα, ως πρώτο σταθμό της περιοδείας του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μιλώντας για ένα σαφές μήνυμα στήριξης της Ελλάδας στη μάχη που δίνει για την οριστική έξοδο από το τούνελ της κρίσης και ενόψει της επικείμενης δύσκολης διαπραγμάτευσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Και αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς ήδη συζητείται στο «ιερατείο» των Βρυξελλών, στην «καρδιά» της Ε.Ε. ένα σχέδιο για αντικατάσταση της τρόικας από μια ομάδα δράσης που θα εποπτεύει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και θα ελέγχει την ελληνική οικονομία, όχι όπως σήμερα η τρόικα ανά τρίμηνο, αλλά ανά εξάμηνο.
Μια τέτοια εξέλιξη τις πρώτες εβδομάδες της προεδρίας του κ. Γιούνκερ, αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα στην Αθήνα «να ανασάνει», όπως χαρακτηριστικά λένε οι γνωρίζοντες τις παρασκηνιακές συζητήσεις, και κυρίως θα διευκολύνουν την ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει το δικό της σχέδιο για ανάπτυξη, απασχόληση και ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας στη μεταμνημονιακή Ελλάδα.
Εκτενής συζήτηση επ’ αυτού δεν έγινε μεταξύ των κκ. Σαμαρά και Γιούνκερ, καθώς είναι πολύ νωρίς ακόμα για οποιαδήποτε τελική απόφαση επί του συγκεκριμένου θέματος, αν και οι δυο πλευρές, Αθήνα και Βρυξέλλες βλέπουν θετικά ένα σχέδιο «μείωση χρέους με αντίτιμο μεταρρυθμίσεις».
Επίσης σε εμβρυακό στάδιο βρίσκεται και η συζήτηση για το εάν θα συρρικνωθεί η πολύ μεγάλη λίστα των προαπαιτούμενων – δράσεων που πρέπει, όπως ορίζει το μνημόνιο ναυλοποιηθούν έως τα μέσα Οκτωβρίου. Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να μειωθεί ο αριθμός των δράσεων, διότι αντικειμενικά δεν υπάρχει χρόνος να υλοποιηθούν σε τόσο μικρή χρονική περίοδο. Επί του συγκεκριμένου θέματος δεν υπήρξε ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των κκ. Σαμαρά και Γιούνκερ, αν και πιθανολογείται να τεθεί το επόμενο διάστημα.
Σε αυτά τα δυο προαναφερθέντα ζητήματα η Αθήνα προσδοκά τη στήριξη του κ. Γιούνκερ, ο οποίος έσπευσε και δημόσια να εξάρει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και να τονίσει τη μεγάλη μάχη που δόθηκε όταν ήταν Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος τoυ Eurogroup προκειμένου να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, χρησιμοποιώντας την ιστορική φράση του γάλλου πολιτικού Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν: «Ο Πλάτωνας (δηλ. η Ελλάδα) δεν μπορεί να παίζει στη Β΄ Εθνική».
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να αξιοποιήσει την άριστη σχέση του με τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να ενισχύσει το επιχείρημα ότι πλέον έχει πολύ περισσότερα προσωπικά πολιτικά ερείσματα στις Βρυξέλλες.
Η στενή πολυετής φιλία των κκ. Σαμαρά και Γιούνκερ ενισχύει την «ομπρέλα προστασίας» της χώρας έναντι μελλοντικών κινδύνων, αρκεί να συνεχίσει η Ελλάδα στο δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, κάνοντας τις απαραίτητες βεβαίως διορθωτικές κινήσεις.
Ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι η παρουσία του κ. Γιούνκερ στη θέση του προέδρου της Ε.Ε. θα δώσει μεγάλη ώθηση την επόμενη πενταετία στην ενίσχυση της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της δικαιοσύνης, της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, αλλά και των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.
Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αισιόδοξοι ότι ο νέος πρόεδρος της Ε.Ε. θα σταθεί, όπως και τα προηγούμενα χρόνια της έντασης της κρίσης, πολύτιμος σύμμαχος της Ελλάδας, όχι μόνο διότι είναι φιλέλληνας, αλλά λόγω και της φιλικής _αδελφικής λένε οι ίδιοι_ σχέσης που έχουν οι κκ. Σαμαράς και Γιούνκερ.
Η Αθήνα εστιάζει κυρίως και στην επικείμενη μάχη για τη βιωσιμότητα του χρέους που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα της δικομματικής κυβέρνησης και αναμένει να δοθεί και έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη, κυρίως των χωρών του Νότου που έχουν πληγεί υπερβολικά από την οικονομική κρίση.
Το βασικό επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης, στην επικείμενη μάχη για τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως ειπώθηκε και στη συνάντηση που έγινε, θα είναι ότι η Ελλάδα πιάνει τους δημοσιονομικούς και μεταρρυθμιστικούς στόχους της, εξέρχεται της ύφεσης και εισέρχεται σε μια νέα φάση, χωρίς ελλείμματα, με ανταγωνιστικότητα και με εξωστρέφεια.
Στη συνομιλία των δυο πολιτικών ανδρών, όπου παρέστη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, έγινε μνεία και στη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει η ελληνική οικονομία και η οποία δεν έχει προηγούμενο διεθνώς, στην εκμηδένιση των δίδυμων ελλειμμάτων και στην έξοδο στις αγορές.
Η ελληνική πλευρά αναμένει την επόμενη περίοδο, μόλις αναλάβει ο κ. Γιούνκερ να ενισχυθούν οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις μέσα από πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και δεν είναι τυχαίο ότι και ο κ. Σαμαράς μίλησε δημόσια για την αναγκαία αρμονία που πρέπει να υπάρξει ανάμεσα στη σωφροσύνη από τη μία πλευρά και στην ανάπτυξη από την άλλη.
Στη συνάντηση επίσης έγινε συζήτηση για το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αν και ακόμα είναι σχετικά νωρίς για τον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ των νέων επιτρόπων. Εξάλλου, η Αθήνα ήταν μόλις ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του κ. Γιούνκερ που θα πρέπει να συναντηθεί και με τους ηγέτες των άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε.