28 Οκτ 2014

Ώρα τρόικας για το Μαξίμου

Μπορεί η ακριβής ημερομηνία της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα να βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται ήδη για τον τελευταίο γύρο της αξιολόγησης έχοντας πλέον πάρει μια βαθιά οικονομική και πολιτική «ανάσα» από τα θετικά τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών.

Τα stress test όμως δεν αρκούν στον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος γνωρίζει ότι το κλίμα στην κοινωνία δεν γυρίζει από κάποια καλά νέα που αφορούν στο τραπεζικό σύστημα αλλά από κινήσεις που δείχνουν ότι η Ελλάδα πραγματικά βγαίνει από το μνημόνιο και ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα χωρίς νέα μέτρα ή άλλα αιτήματα που θα δοκιμάσουν τις αντοχές της κοινωνίας ή των κοινοβουλευτικών ομάδων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από την έκβαση που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Με τον Πρωθυπουργό να ζητά να κλείσουν όλα τα μέτωπα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά αυτή η «ασφάλεια» που έχει περιγράψει ο κ. Σαμαράς για την Ελλάδα μέσα στις αγορές.

Τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ είναι αναμφίβολα ισχυρό «μαξιλάρι» ασφαλείας για την Αθήνα σε περίπτωση που τα πράγματα στις αγορές δεν εξελιχθούν θετικά για την Ελλάδα -σε κάθε περίπτωση χωρίς τη δική της ευθύνη.

Το καλύτερο σενάριο για την κυβέρνηση θα ήταν αυτά τα χρήματα να μείνουν στο «στρώμα» και να χρησιμοποιηθούν για το χρέος κάτι που όμως προϋποθέτει πως η Ελλάδα θα επιστρέψει πραγματικά στην «κανονικότητα» και θα μπορεί να δανείζεται ομαλά από τις αγορές.

Τίποτα απ΄ όλα αυτά όμως δεν πρόκειται να συμβεί εάν η αξιολόγηση της τρόικας οδηγήσει σε κάποιου είδους εμπλοκή με τους εταίρους. Εκτός από το ζήτημα του ασφαλιστικού τα υπόλοιπα που αφορούν στο νέο μισθολόγιο του δημοσίου, στις απολύσεις που εκκρεμούν από το δημόσιο, στο συνδικαλιστικό νόμο, στα κόκκινα δάνεια και στους πλειστηριασμούς παραμένουν ορθάνοιχτα για την τρόικα.

Συνομιλητές του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι οι συζητήσεις θα καταλήξουν χωρίς προβλήματα με τη δέσμευση που έχει δώσει η Αθήνα για συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών με ή χωρίς μνημόνιο.

Νέα συνάντηση με Βενιζέλο

Εντός της εβδομάδας δεν αποκλείεται - σε κάθε περίπτωση μετά την Τετάρτη οπότε και επιστρέφει από την Κύπρο ο κ. Βενιζέλος - οι δυο κυβερνητικοί εταίροι να έχουν και νέα συνάντηση για να κλείσουν όλα αυτά τα ανοιχτά μέτωπα με βασικότερα τα μισθολογικά, τις απολύσεις στο δημόσιο και τους πλειστηριασμούς.

Το κλίμα στις δυο κοινοβουλευτικές ομάδες δεν επιτρέπει ούτε στον κ. Σαμαρά ούτε στον κ. Βενιζέλο πειραματισμούς ή σπασμωδικές κινήσεις υπουργών με διαρροές για θέματα που ακουμπούν ευαίσθητες χορδές των βουλευτών. Συνεργάτες και των δυο αναγνωρίζουν άλλωστε πως μια καλή συμφωνία με την τρόικα και ένας σωστός πολιτικός σχεδιασμός σε ανώτατο επίπεδο για απεμπλοκή από το μνημόνιο χωρίς νέα μέτρα ή απαιτήσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ικανές συνθήκες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας κάτι που όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, θα δημιουργήσει μεγάλο εσωτερικό πρόβλημα στον Αλέξη Τσίπρα.

Και οι δυο κυβερνητικοί εταίροι γνωρίζουν ωστόσο πως όλα κρέμονται σε μια κλωστή και αρκεί ένα κακό δημοσίευμα ή μια αρνητική ανταπόκριση από την Αθήνα για να δημιουργήσει και πάλι κλίμα αστάθειας για την Ελλάδα σαν και αυτό που το Μαξίμου κλήθηκε να διαχειριστεί πριν από λίγες εβδομάδες όταν και αναγκάστηκε να μαζέψει άρον-άρον τη ρητορική για άνευ όρων απεμπλοκή από το μνημόνιο.
Πηγη: Real.gr