Τη δραματοποίηση του σκηνικού από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του Ευ.Βενιζέλου και του Γκ.Χαρδούβελη την Τρίτη, έχει προκαλέσει το τελεσίγραφο της τρόικας.
Σύμφωνα με Τα Νέα, σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση επιχειρεί βήματα προσέγγισης με την τρόικα, αναζητώντας μια συμφωνία - πακέτο για την αξιολόγηση και τη μεταμνημονιακή εποχή.
Παράλληλα, σύμφωνα με Το Βήμα, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος εξετάζουν το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θέλει να θέσει τον Αλέξη Τσίπρα προ των ευθυνών του, αφού όμως λάβει γνώση όλων των δεδομένων για το σημείο που βρίσκεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα και ήδη εξετάζεται να αποσταλεί πρόταση - πρόσκληση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.
Στην κυβέρνηση αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να κληθεί ο κ. Τσίπρας σε μια συνάντηση -όχι σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών- για να ενημερωθεί για την πορεία των συζητήσεων με την τρόικα που είναι σε κρίσιμο σημείο, αλλά τελική απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί.
Δραματοποίηση του σκηνικού
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος τόνισε χθες, Τρίτη, πως οι εταίροι, παρ' ότι δέχονται πως τα οικονομικά αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, είναι δύσπιστοι λόγω του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος. Άρα, πρόσθεσε, η εσωτερική κατάσταση, που δυστυχώς είναι στείρα, αντιπαραγωγική, δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση.
Ο κ. Βενιζέλος, όμως, δεν έμεινε στις βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προχώρησε ένα βήμα ακόμη, λέγοντας: «Άρα το παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο, πολύ σκληρό, πολύ συγκεκριμένο και πρέπει να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου».
Υπογράμμισε, δε, ότι το μήνυμα αυτό είναι πολύ καθαρό: ο λαός πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια και η αντιπολίτευση πρέπει να αρθεί στο επίπεδο υπευθυνότητας και ωριμότητας, που απαιτούν οι συνθήκες -μια δήλωση που ερμηνεύτηκε ως κάλεσμα για επίδειξη συναίνεσης εκ μέρους της αντιπολίτευσης.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έστειλε ένα μήνυμα σε τόνους που θύμιζαν άλλες εποχές, καθώς επανέφερε το διακύβευμα της διατήρησης της Ελλάδας στο ευρώ.
«Μπορώ να διαβεβαιώσω τους έλληνες πολίτες ότι θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα ενισχύσουμε τους θεσμούς, θα οργανώσουμε το κράτος, θα ανεβάζουμε διαρκώς το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων».
Έδωσε, δε, το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα, λέγοντας ότι όλα αυτά «θα γίνουν σε συμφωνία με τους εταίρους μας· αυτό επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον».
Ο υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε, δε, να θυμίσει «τι έγινε πριν από λίγο καιρό όταν βρεθήκαμε μπροστά στο χάος των αγορών και τι προσπάθεια κάναμε για να μαζέψουμε το κλίμα».
Σε αυτό το κλίμα, όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, η κυβέρνηση επιχειρεί βήματα προσέγγισης με την τρόικα, αναζητώντας πλέον μια συμφωνία - πακέτο για την αξιολόγηση και τη μεταμνημονιακή εποχή.
«Όλες οι διαπραγματεύσεις όταν φθάνουν στο τέλος έχουν μια ένταση, αλλά όλα θα πάνε καλά. Βαδίζουμε σε πορεία κανονικότητας» δήλωσε στο Mega το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.