10 Νοε 2014

Κλιμακώνονται οι πιέσεις των δανειστών για ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Κλιμακώνονται οι πιέσεις των δανειστών για ολοκλήρωση της αξιολόγησηςΓια κλιμάκωση των πιέσεων των δανειστών προς την Ελλάδα τις επόμενες 30 ημέρες προϊδεάζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, τα οποία αναμένουν πως οι «δηκτικές» αναφορές αξιωματούχων της ΕΕ και του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία θα είναι εφεξής τακτικές, τουλάχιστον έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν άλλωστε τη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στην κυπριακή εφημερίδα ο «Πολίτης», ο οποίος ανέφερε ότι αν μέχρι το τέλος του χρόνου δεν υπάρξει συμφωνία, η χώρα μας θα χάσει τη δόση του 1,8 δισ. ευρώ που αναμένει από τον EFSF, ενώ θα πρέπει να επιστρέψει και τα αδιάθετα ομόλογα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ύψους 11,4 δισ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί πως τα ομόλογα του ΤΧΣ θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος του 2014, καθώς εν συνεχεία θα πρέπει να επιστραφούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ώστε να ακυρωθούν μειώνοντας ισόποσα το χρέος.

Η χρήση των ομολόγων αυτών είχε επεκταθεί στα τέλη του 2013 (η Ελλάδα δεν πληρώνει κανέναν τόκο για αυτά τα ομόλογα ), καθώς εκκρεμούσε η περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ.

«Τρικλοποδιά» σε ΣΥΡΙΖΑ
Τώρα πλέον που είναι ευκρινές ότι τα χρήματα αυτά δεν θα χρειασθούν στις τράπεζες και αφού είναι σχεδόν ειλημμένη η απόφαση της Ευρωζώνης η Ελλάδα να λάβει από το 2015 προληπτική χρηματοπιστωτική συνδρομή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης με τη μορφή πιστωτικού ορίου με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL) η επέκταση (roll over) των ομολόγων του ΤΧΣ δεν θεωρείται αναγκαία.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφερόμενο στο θέμα ξεκαθαρίζει πως για την «τύχη» των ομολόγων του ΤΧΣ θα αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Πρέπει πρώτα να αποφασίσει το Eurogroup. Πιθανότατα αυτό θα συμβεί στις 8 Δεκεμβρίου» ανέφερε στο in.gr, ξεκαθαρίζοντας πως ενδεχόμενη απόφαση μη επέκτασης των ομολόγων δεν επηρεάζει το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος, ο μόνος που βγαίνει χαμένος από την μη επέκταση των ομολόγων του ΤΧΣ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει εξαγγείλει πως θα χρησιμοποιήσει 3 δισ. ευρώ από τα 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να καλύψει το κόστος της «σεισάχθειας» που περιλαμβάνει το πρόγραμμά του.

«Ο Ρέγκλινγκ βάζει τρικλοποδιά στον Τσίπρα, δεν βάζει στην κυβέρνηση», ήταν η εκτίμηση κυβερνητικού στελέχους που ρωτήθηκε για το εν λόγω ζήτημα.

Κρίσιμες εβδομάδες
Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως η προσοχή πρέπει να είναι στραμμένη στην αξιολόγηση της τρόικας και όχι σε δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα όπως π.χ. η επέκταση ή μη των ομολόγων του ΤΧΣ.

«Έτσι και αλλιώς τα ομόλογα αυτά θα πήγαιναν για επιστροφή, τι τώρα, τι τον Φεβρουάριο τι τον Μάρτιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά το ίδιο στέλεχος, είναι προς το συμφέρον όλων η αξιολόγηση να κλείσει ομαλά και εντός χρονοδιαγράμματος, ενώ κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν την αξιολόγηση της τρόικας να επεκτείνεται έως τις αρχές Μαρτίου, δηλαδή μετά το ορόσημο της προεδρικής εκλογής, είπε πως αυτό είναι «απολύτως απίθανο, αν όχι αδύνατον».

Ο αξιωματούχος ανέφερε πως οι αγορές πρέπει να ακούσουν καλά νέα από την Ελλάδα, κάτι που όλοι οι εμπλεκόμενοι στο πρόγραμμα το γνωρίζουν. «Εάν δεν ολοκληρωθεί ομαλά η αξιολόγηση οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικές για όλους» τόνισε , προσθέτοντας πως δεν πρέπει να δημιουργείται παραπάνω θόρυβος από ό,τι χρειάζεται.

Πρέπει να σημειωθεί πως το ενδεχόμενο η Ελλάδα να απολέσει τη δόση του 1,8 δισ. ευρώ από τον EFSF προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς τα χρήματα αυτά συνοδεύονται από μεικτό επιτόκιο.

Σε κάθε περίπτωση, εάν η 1η Ιανουαρίου 2015 βρει την Ελλάδα χωρίς προληπτική χρηματοπιστωτική γραμμή και χωρίς συμφωνία με την τρόικα (κάτι που σημαίνει πως οι δόσεις δεν θα έχουν εκταμιευθεί) η κατάσταση δεν θα είναι μη ελεγχόμενη, καθώς έχει ήδη σχηματισθεί «μαξιλάρι» ασφαλείας που υπό φυσιολογικές συνθήκες επαρκεί έως και τα τέλη Μαρτίου 2015.

Πηγη:In.gr