17 Ιουλ 2015

Στήριξη ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες για τις θυγατρικές στα Βαλκάνια

Στήριξη ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες για τις θυγατρικές στα ΒαλκάνιαΔιμερείς πιστωτικές γραμμές και ειδικές συμφωνίες δανεισμού (swap) συνομολόγησε με τις αρχές Ρουμανίας και Βουλγαρίας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να τις διαβεβαιώσει ότι οι ελληνικές τράπεζες που λειτουργούν στις τοπικές αγορές θα έχουν χρηματοδοτική στήριξη κατά την διάρκεια της τρέχουσας κρίσης.


Σύμφωνα με όσα απεκάλυψαν οι Financial Times η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εισήγαγε «κρυφές» πιστωτικές γραμμές στην Βουλγαρία και την Ρουμανία, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας να πείσει τις ξένες ρυθμιστικές αρχές να μην τραβήξουν την πρίζα στις τοπικές θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών.

Η Τράπεζα Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και η Alpha Bank διαθέτουν σημαντικά στοιχεία ενεργητικού στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.  Αν αυτά περνούσαν στον έλεγχο των τοπικών ρυθμιστικών αρχών, οι μητρικές τράπεζες θα δέχονταν άμεσο χτύπημα στα κεφάλαια τους που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας.

Το δημοσίευμα των FT αναφέρει πως ανάλογες γραμμές «swap» που επιτρέπουν σε ξένες κεντρικές τράπεζες να δανείζονται από την ΕΚΤ και να δανείζουν ξανά τα χρήματα αυτά τοπικά, χρησιμοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια κατά την κρίση της ευρωζώνης.