Την θέση πως η προσαρμογή της ΔΕΗ στη νέα πραγματικότητα πρέπει να γίνει διαφυλάσσοντας τον δημόσιο χαρακτήρα της εξέφρασε χθες. Τετάρτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.
Δήλωση που υπονοεί αφενός την εξεύρεση ισοδύναμων απέναντι στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, αφετέρου την παραμονή της ΔΕΗ υπό κρατικό έλεγχο, παρά το γεγονός ότι ένα 17% της εταιρείας είναι δεσμευμένο από το ΤΑΙΠΕΔ.
Η μεγάλη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός σχετίζεται με το «αντίτιμο» που συμφώνησε να πληρώσει η κυβέρνηση, προκειμένου να μην προχωρήσει η λύση της μικρής ΔΕΗ και παράλληλα να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού στη λιανική. Και αυτό δεν είναι άλλο από την υποχρέωση της ΔΕΗ να παραχωρήσει σε ανταγωνιστές της το 25% του μεριδίου της μέχρι το 2018 και συνολικά το 50% έως το 2020 μέσα από ειδικές δημοπρασίες ισχύος σε ανταγωνιστικές τιμές.
Τα τιμολόγια ρεύματος είναι επίσης ένας δύσκολος πολιτικά διαχειρίσιμος τομέας. Και αυτό καθώς οι τιμές του αγροτικού ρεύματος δύσκολα θα παραμείνουν σε τόσο χαμηλά επίπεδα.
Όσο για τον ΑΔΜΗΕ, οι Βρυξέλλες δεν έχουν ακόμη απαντήσει στο εναλλακτικό ελληνικό σχέδιο προκειμένου η θυγατρική της ΔΕΗ να μην ιδιωτικοποιηθεί. Τέλος, στο θέμα των αγωγών φυσικού αερίου, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι θα προχωρήσει στην ίδια πολιτική κατεύθυνση σε σχέση με τον TAP και τον Turkish Stream. Χωρίς πάντως συμφωνία Μόσχας - Αγκυρας (που προς το παρόν δεν υφίσταται) δεν μπορεί να υπάρξει καμία περαιτέρω συζήτηση για τον ρωσικό αγωγό.
in.gr