21 Σεπ 2015

Στην -εποικοδομητική- αντιπολίτευση ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Κωδικός «εποικοδομητική αντιπολίτευση». Με αυτόν θα πορευτούν στο εξής ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι, δεδομένου του σχηματισμού κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Ικανοποιημένοι δηλώνουν στην Χαριλάου Τρικούπη από το αποτέλεσμα της κάλπης που έφερε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στη θέση της «τρίτης δημοκρατικής δύναμης», όπως λένε, και πάντως του τέταρτου σε κατάταξη κοινοβουλευτικού κόμματος, από έβδομο στην προηγούμενη Βουλή και αυξάνοντας σημαντικά τα ποσοστά του. 

Για «αδιαμφισβήτητη επιτυχία» έκανε λόγο στις δηλώσεις της η Φώφη Γεννηματά, δίνοντας το στίγμα για την επόμενη μέρα και τη συνέχιση των προσπαθειών για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.



«Η Νέα Αρχή που κάναμε με τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τις κινήσεις Πολιτών δημιουργεί μια νέα δυναμική για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας», είπε, με στενούς συνεργάτες της να συμπεριλαμβάνουν στα επόμενα ‘ανοίγματα’ του ΠΑΣΟΚ αυτό προς το Ποτάμι.

Την ίδια ώρα, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ετοιμάζονται για «σοβαρή και εποικοδομητική αντιπολίτευση», όπως λένε, υπονοώντας πως δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητη - όπως έγινε στο παρελθόν - η στήριξη του ΠΑΣΟΚ σε δύσκολα νομοθετήματα, αντίθετα αυτό θα ασκεί αντιπολίτευση, όπως ακριβώς εντέλλεται από τον λαό στη βάση του χθεσινού εκλογικού αποτελέσματος. 

Καλούν μάλιστα και δια της Φώφης Γεννηματά τον νικητή των εκλογών Αλέξη Τσίπρα να διασφαλίσει μία σταθερή κυβέρνηση τετραετίας, σημειώνοντας την ευθύνη που έχει για αυτό, με απώτερο στόχο την έξοδο της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια. 

Ιδιαιτέρως, στην ανάγκη ενός νέου σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης σε αυτή την κατεύθυνση αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ότι το Ποτάμι δε θα συμμετέχει στην κυβέρνηση από τη στιγμή που δεν έχει τη δύναμη να καθορίσει τις εξελίξεις, προανήγγειλε ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης, επιχειρώντας πάντως μία αυτοκριτική για το αποτέλεσμα που ήταν μακριά από τους στόχους του και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο στην εσωκομματική συζήτηση που θα ακολουθήσει, να μπει και το θέμα της ηγεσίας.
 


Ο ιδρυτής του Ποταμιού υπoνόησε, επίσης, την εποικοδομητική αντιπολίτευση που θα επιχειρήσει το κόμμα του, σημειώνοντας ότι «η ψήφος μας κάθε φορά στη Βουλή δεν θα καθορίζεται από κάποια προσωπική αντιδικία ή τέλος πάντων από κάποιο απωθημένο», αντίθετα, θα είναι όπως είπε πάντα «με βάση ποιο θεωρούμε ότι είναι το κοινό καλό και ποιο είναι το συμφέρον των περισσότερων Ελλήνων», όπως ταιριάζει σε ένα «κόμμα της Ευρώπης, της λογικής και της προόδου».