18 Σεπ 2015

CNBC: Η αύξηση των επιτοκίων της Fed θα περιπλέξει τις διασώσεις στην ευρωζώνη

CNBC: Η αύξηση των επιτοκίων της Fed θα περιπλέξει τις διασώσεις στην ευρωζώνηΣτους φόβους επενδυτών και αξιωματούχων ότι οι γερμανικές θέσεις για αλλαγές στις κρατικές διασώσεις και ειδικά στις αναδιαρθρώσεις χρεών χωρών που αιτούνται στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), συνδυαζόμενες με το νέο περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων θα οδηγήσουν σε μια νέα «Ντοβίλ», αναφέρεται δημοσίευμα του δικτύου CNBC.

 
Σημειώνεται πως τον Οκτώβριο του 2010 στο γαλλικό θέρετρο της Ντοβίλ η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και τον τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, συμφώνησαν στις περιπτώσεις αναδιάρθρωσης χρέους να δίνεται προτεραιότητα στην αποπληρωμή του μόνιμου μηχανισμού στήριξης έναντι των ιδιωτών επενδυτών.  Αυτό τρόμαξε τους ιδιώτες επενδυτές με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί πάνω από το 7% το κόστος δανεισμού της Ιρλανδίας , η οποία τελικά οδηγήθηκε σε διάσωση. Το ίδιο ίσχυσε και για την Πορτογαλία. Κατά το CNBC η νέα πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μια πανευρωπαϊκή διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους μετεξελίσσει τις αποφάσεις της Ντοβίλ.

Η Γερμανία υποστηρίζει ότι η υπάρχουσα αμφισημία ως προς την αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με το δημόσιο χρέος οδηγεί σε πολιτικές που αυξάνουν τον ηθικό κίνδυνο και στη βάση αυτή προτείνει στο Eurogroup της προηγούμενης Παρασκευής μια πολύ προηγμένη διαδικασία για «αυτόματο» κούρεμα του χρέους, καθώς και αλλαγές στις ρήτρες συλλογικής δράσης των κρατικών της ευρωζώνης ώστε αυτά να αναδιαρθρώνονται ευκολότερα.

Όπως σημειώνει το CNBC, τον περασμένο Οκτώβριο, η εκτελεστική επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποστήριξε την εισαγωγή των νέων αυτών ρητρών συλλογικής δράσης στα κρατικά ομόλογα ώστε να διευκολύνονται οι αναδιαρθρώσεις κρατικού χρέους. Το ΔΝΤ αναγνώρισε ότι στις περιπτώσεις όπου ένα κράτος και οι πιστωτές του, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναγκαία, τότε το νομικό πλαίσιο θα πρέπει να επιτρέπει να γίνεται αυτό και να μην αφήνει μια ομάδα ομολογιούχων να εμποδίζει τη διαδικασία αυτή.

Σημειώνεται πως οι υπάρχουσες ρήτρες συλλογικής δράσης απαιτούν ειδικές πλειοψηφίες προκειμένου να ληφθεί απόφαση για κούρεμα των ομολόγων. Στην ελληνική αναδιάρθρωση χρέους το 2012 υιοθετήθηκαν οι νέες ρήτρες συλλογικής δράσης τις οποίες προβλέπει το σχέδιο Σόιμπλε και τις οποίες προτείνει το ΔΝΤ – οι οποίες προέβλεπαν χαμηλή συμμετοχή ομολογιούχων στις γενικές συνελεύσεις που αποφάσισαν το κούρεμα της κάθε σειράς ομολόγων.

Σύμφωνα με το CNBC οι αλλαγές στις αναδιαρθρώσεις χρέους θα καταστήσουν λιγότερο θελκτικά τα ομόλογα συγκεκριμένων κρατών της ζώνης του ευρώ σε μια περίοδο που ετοιμάζονται αυξήσεις επιτοκίων από κεντρικές τράπεζες.

«Λαμβάνοντας υπόψη την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed και την επακόλουθη αύξηση των αποδόσεων των δολαριακών ομολόγων, οι επενδυτές αναμένεται να αναζητήσουν καλύτερες αποδόσεις από τα ομόλογα της ζώνης του ευρώ. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους ή προσπαθούν να βγουν από τα προγράμματα διάσωσης θα πρέπει να προσφέρουν υψηλότερα κίνητρα για τους επενδυτές και να καλύψει τυχόν το ασφάλιστρο κινδύνου. Το κόστος δανεισμού μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω», σημειώνεται.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Αιμίλιου Αυγουλέα ο οποίος τόνισε πως οι προωθούμενες αλλαγές στις ρήτρες συλλογικής δράσης θα πρέπει να επεκταθούν και στα ομόλογα που κατέχουν οι πιστωτές του επίσημου τομέα. Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα το ότι η ΕΚΤ αποκλείστηκε από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012.

Ο κ. Αυγουλέας ανέφερε πως υπό τις παρούσες συνθήκες υπερβολικής ρευστότητας, των χαμηλών επιτοκίων και της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το κόστος της αναχρηματοδότησης του χρέους των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας δεν θα αυξηθεί σύντομα. Ωστόσο, τόνισε πως μεσοπρόθεσμα, οι αποδόσεις των ομολόγων θα αυξηθούν σημαντικά, ειδικά δε για τις υπερχρεωμένες χώρες της περιφέρειας της ζώνης του ευρώ.