Θέλοντας να δημιουργήσουν «μπλοκ» ενόψει της Συνόδου Κορυφής, που εκ των πραγμάτων θα κληθεί να αναζητήσει κινήσεις για το προσφυγικό, οι κυβερνήσεις Ουγγαρίας, Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβακίας συνεδριάζουν στην Πράγα με τις κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας για να προωθήσουν την «πρόταση» για αποκλεισμό των βόρειων ελληνικών συνόρων.
Οι κυβερνήσεις Ουγγαρίας, Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβακίας -η λεγόμενη ομάδα «των τεσσάρων του Βίζεγκραντ»- συναντώνται τη Δευτέρα στην Πράγα για την 25η επέτειο της σύστασης της άτυπης ομάδας, στην οποία έχουν βρει νέο νόημα να δώσουν: Τον κοινό παρονομαστή της σκληρής γραμμής στην άρνηση υποδοχής Σύρων.
Στο τραπέζι θα συζητηθεί η πρόταση για αποκλεισμό, ουσιαστικά, των προσφυγικών ροών προς το Αιγαίο πίσω από τα ελληνικά σύνορα με ενισχύσεις στη μεθόριο: Η «ιδέα» είχε ξεκινήσει από τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν και η Πολωνία έχει φανεί πρόθυμη να στείλει αστυνομικές δυνάμεις στην ΠΓΔΜ ώστε να «συνδράμει» το έργο της συνοριακής φύλαξης.
Το πώς βλέπει τα πράγματα ο Ορμπάν φάνηκε με τα όσα είχε πει σε πρόσφατη συνάντησή του με τον πολωνό πρωθυπουργό: «Εάν ήταν μόνο στο χέρι μας, εμάς των Ευρωπαίων της κεντρικής Ευρώπης, εκείνη η περιοχή θα είχε αποκλειστεί εδώ και καιρό» είχε πει. «Δεν είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που η Ευρώπη είναι απροστάτευτη από το νότο, πρέπει να διαφυλάξουμε την ασφάλεια της ηπείρου» είπε (ενθυμούμενος προφανώς... τους Οθωμανούς).
Τη λογική της Βουδαπέστης, για την οποία φαίνεται ότι το έδαφος είναι πρόσφορο στην ομάδα του Βίζεγκραντ, εξήγησε ο ούγγρος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων : «Οι Έλληνες ήταν εκείνοι που δεν προσπάθησαν καθόλου να σταματήσουν τις ανθρώπινες μάζες ή να προστατεύσουν τα ελληνικά σύνορα» είπε μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο rbb.
Μαζί με τον Ορμπάν, από το μπλοκ έχει ανακύψει ως έτερος θερμός υποστηρικτής της πρότασης ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο. Επιπλέον, οι δύο πρωθυπουργοί φαίνονται ότι συμφωνούν στο ποιος ευθύνεται για την κατάσταση: Η Μέρκελ.
Η κατάσταση είναι απλή, κατά τον Φίκο -έτσι την παρουσίασε, περιγράφοντας και ερμηνεύοντας την περίσταση με την εξής «απλή ιδέα». «Φωνάζω καλεσμένους και όταν καταλάβω ότι δεν τα βγάζω πέρα, χτυπάω την πόρτα του γείτονα και του λέω: "Φρόντισε τους καλεσμένους μου"» είπε, αναφερόμενος στην στάση του Βερολίνου.
Η συνάντηση στην Πράγα θεωρείται κυρίως προειδοποιητική βολή στις Βρυξέλλες και τις πρωτεύουσες στο δυτικό τμήμα της ηπείρου λίγο πριν την Σύνοδο.