26 Φεβ 2016

Οδύσσεια των προσφύγων στην ελληνική επικράτεια

Οδύσσεια των προσφύγων στην ελληνική επικράτειαΠροσπάθεια να διαχειριστεί τη ροή προσφύγων προς τα σύνορα με την ΠΓΔΜ καταβάλλει η κυβέρνηση, ωστόσο η μεγάλη πορεία προς την Ειδομένη συνεχίζεται από κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας. Οι πρόσφυγες αψηφώντας τις χιλιομετρικές αποστάσεις και τις αντιξοότητες, συνεχίζουν για τέταρτη ημέρα να εγκαταλείπουν κέντρα μετεγκατάστασης και άτυπους χώρους φιλοξενίας, προκειμένου να φθάσουν το συντομότερο δυνατόν στα σύνορα, που ωστόσο επί της ουσίας είναι πλέον κλειστά.

 Την Παρασκευή, στον καταυλισμό της Ειδομένης βρίσκονται περίπου 3.000 πρόσφυγες, ενώ άλλοι 1.200 παραμένουν στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου. Την ίδια ώρα, τα σύνορα της ΠΓΔΜ ανοίγουν για να περάσουν ελάχιστοι Σύροι και Ιρακινοί. Την Πέμπτη, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας πέρασαν 150 άτομα, ενώ την Τετάρτη είχαν περάσει 250.

Παρά το κατ' ουσίαν κλείσιμο των συνόρων, πολλοί πρόσφυγες, θεωρώντας ότι θα βρουν τρόπο να περάσουν στην γειτονική χώρα, συνεχίζουν να περπατούν στις εθνικές οδούς με κατεύθυνση την Ειδομένη. 

Συγκεκριμένα, καθ' οδόν βρίσκονται πρόσφυγες από το κέντρο μετεγκατάστασης Διαβατών, που άνοιξε και επισήμως τις πύλες του σήμερα, μετά την «απόδραση» εκατοντάδων ατόμων χθες, αρκετοί από τους οποίους κατάφεραν να φθάσουν στην Ειδομένη. 

Αλλοι πρόσφυγες κινούνται κατά μήκος της Εγνατίας Οδού στην Ημαθία και άλλοι κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας. Κάποιοι έχουν εγκαταλείψει προσωρινούς χώρους φιλοξενίας, όπως στην Κοζάνη, την Καβάλα ή τα Γρεβενά, ή κατέβηκαν από τα λεωφορεία που τους μετέφεραν προς την Ειδομένη, αλλά μετά τις αστυνομικές εντολές «κόλλησαν» σε διάφορα σημεία της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας.

Πολλοί από τους πρόσφυγες, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι βρίσκονται στα λεωφορεία επί μέρες, αναγκασμένοι να κοιμούνται στο ύπαιθρο, ανάμεσα στα τρακτέρ των αγροτικών μπλόκων, να τρώνε ό,τι βρουν σε βενζινάδικα και καντίνες και με τα παιδιά τους να παίζουν σε απόσταση αναπνοής από την κυκλοφορία της εθνικής οδού, αποφάσισαν να μην περιμένουν άλλο. Πήραν πεζή το δρόμο για τα σύνορα. 

Το βράδυ της Πέμπτης, οι οδηγοί λεωφορείων έλαβαν εντολή και κάλυψαν την απόσταση που είχαν κάνει οι πρόσφυγες, τους παρέλαβαν περίπου στο ύψος των Τεμπών και τους οδήγησαν στο κέντρο Διαβατών στη Θεσσαλονίκη -και όχι στην Ειδομένη όπως περίμεναν οι πρόσφυγες.

Ωστόσο, και άλλα λεωφορεία βρίσκονται σταματημένα κατά μήκος των εθνικών οδών, και άλλοι πρόσφυγες συνεχίζουν την μεγάλη πορεία τους...

Κέντρο φιλοξενίας το λιμάνι του Πειραιά

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται σε τρεις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ λόγω του μεγάλου συνωστισμού, παραχωρήθηκε και ο επιβατικός σταθμός που βρίσκεται στην πύλη Ε3.

Το πρωί της Παρασκευής ομάδα προσφύγων πραγματοποίησε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στην πύλη Ε-3 στο λιμάνι του Πειραιά, φωνάζοντας συνθήματα. Γυναίκες και άνδρες, κρατώντας στα χέρια μικρά παιδιά, ζήτησαν να μεταβούν στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά, προκειμένου να επιβιβαστούν στο τρένο για το σταθμό Λαρίσης με προορισμό την Ειδομένη.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, πολλοί πρόσφυγες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία από τους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ στην αίθουσα αναχωρήσεων του πρώην δυτικού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Στόχος ήταν η εκτόνωση της κατάστασης στο λιμάνι, καθώς τα ξημερώματα της Παρασκευής έφθασαν περίπου 2.000 άτομα με τα καράβια από τα νησιά.

Σκηνές σε Πεδίον Αρεως και πλ.Βικτωρίας

Η ασφυξία που προκαλείται από το κλείσιμο των συνόρων σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ροή προσφύγων από την Τουρκία, έχει δημιουργήσει προβλήματα στέγασης. 

Τα κέντρα μετεγκατάστασης σε Ελαιώνα, Σχιστό, Διαβατά έχουν γεμίσει, και χρησιμοποιούνται άτυποι χώροι φιλοξενίας όπως στο λιμάνι του Πειραιά, κλειστά γήπεδα σε πόλεις ανά την Ελλάδα, ενώ έχουν επιστρέψει οι σκηνές σε πλατεία Βικτωρίας και Πεδίον του Αρεως.

Στο κέντρο της Αθήνας, πρόσφυγες και μετανάστες θεωρούν ότι θα μπορέσουν να βρουν έναν τρόπο να φθάσουν ή και να περάσουν τα σύνορα, όπως τουλάχιστον τούς υπόσχονται οι διακινητές.

Προσπάθεια διαχείρισης των ροών

Εκτός της καθυστέρησης των προσφύγων στις εθνικές οδους, κυβερνητικοί παράγοντες και εθελοντές προσπαθούν σε όλα τα hot spots και τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας να εξηγήσουν την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα, προκειμένου να αποφευχθούν οι μαζικές μετακινήσεις προς την Ειδομένη.

Παράλληλα, ελήφθη η απόφαση να επιβραδυνθεί η ροή προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά προς την ενδοχώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται να φιλοξενηθούν πρόσφυγες και μετανάστες στα πλοία που θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου τουλάχιστον έως την Κυριακή.

Επιπλέον, δόθηκε οδηγία προς τις εταιρίες να μην γεμίζουν τα πλοία της γραμμής με πρόσφυγες, παρά να μειώσουν τις θέσεις που τους διαθέτουν κατά τουλάχιστον 50%.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανακοπεί, έστω για ένα τριήμερο, η ροή προσφύγων από τα νησιά, προκειμένου να δημιουργηθούν νέοι χώροι φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Ήδη, έχει ανακοινωθεί η δημιουργία τεσσάρων κέντρων μετεγκατάστασης στο Κιλκίς και ενός ακόμη στα Γιαννιτσά.

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έχουν ήδη αρχίσει να αντιδρούν στην επιλογή αυτή της κυβέρνησης. 

Ακόμη, όμως, και στην περίπτωση που σε τρεις ημέρες είναι έτοιμα τα κέντρα αυτά, θεωρείται αμφίβολο ότι θα επαρκέσουν, έτσι όπως φαίνεται να εξελίσσεται η κατάσταση στο προσφυγικό.
in.gr