10 Μαρ 2016

Η σκιά των κλειστών συνόρων πέφτει στο τραπέζι των υπουργών των «28»

Η σκιά των κλειστών συνόρων πέφτει στο τραπέζι των υπουργών των «28»Τα κλειστά σύνορα κατά μήκος του λεγόμενου Βαλκανικού Διαδρόμου κυριαρχούν στο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των «28» στις Βρυξέλλες. Η Κομισιόν καλεί σε αναζήτηση του τι «μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί» προειδοποιώντας για κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής στην Ελλάδα, η Αθήνα καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες ενώ η Αυστρία επιμένει πως «δεν υποχωρεί από τη θέση της πως ο διάδρομος θα μείνει κλειστός».


Αβραμόπουλος: Κίνδυνος ανθρωπιστικής καταστροφής
Μετεγκαταστάσεις και άμεσες επαναπροωθήσεις ζητά η Ελλάδα
Το συμβούλιο των υπουργών των «28» Πέμπτη και Παρασκευή θα εξετάσει τις εξελίξεις στο προσφυγικό αλλά και ζητήματα τρομοκρατίας και, σε αυτό το πλαίσιο, τη διακίνηση όπλων. Kυρίαρχο ωστόσο είναι, εκ των πραγμάτων, το σφράγισμα των συνόρων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταγράφεται για «προληπτική δράση» κατά ανοίγματος νέου διαδρόμου μέσω Αλβανίας προς Ιταλία. 

Ο υπουργός Εσωτερικών της προεδρεύουσας Ολλανδίας Κλάας Ντίκοφ ανέφερε ότι το «ένας προς έναν» θα είναι «προσωρινός και όχι μόνιμος μηχανισμός, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι υπάρχει νόμιμη οδός μετανάστευσης στην Ευρώπη και ότι οι πρόσφυγες δεν χρειάζεται να διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη θάλασσα». 

«Αυτού του είδους η παράνομη ροή μεταναστών πρέπει να σταματήσει», είπε ο κ. Ντίκοφ και έπειτα θα συζητηθεί με την Τουρκία ένας μόνιμος μηχανισμός επανεγκατάστασης, για να σταματήσει η ρύθμιση του «ένας προς ένας». Ο ολλανδός υπουργός υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να επαγρυπνά για να αποτρέψει τη δημιουργία άλλων πιθανών οδών διέλευσης των προσφύγων.

Εξάλλου, ο κ. Ντίκοφ σημείωσε ότι οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα και το θέμα της δημουργίας μίας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία εντός του Απριλίου.

Προσερχόμενη στο συμβούλιο, η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ ανέφερε ότι η Βιέννη «μένει στην πολιτική της, και δεν αποκλίνω εδώ από τη θέση πως ο βαλκανικός διάδρομος θα μείνει κλειστός, η "ανεξέλεγκτη διέλευση" πρέπει από εδώ και μπρος να λήξει, δηλαδή οι μεταναστευτικές ροές χωρίς έλεγχο πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν». 

Σε ερώτηση «για πόσο θα μένουν οι πρόσφυγες στη βροχή στην Ελλάδα», η αυστριακή υπουργός τόνισε ότι «είναι σημαντικό η Ελλάδα να λάβει την υποστήριξη που χρειάζεται, τόσο διεθνώς όσο και ευρωπαϊκά, να βοηθήσουμε τους Έλληνες επί τόπου αλλά και στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, αυτά είναι κεντρικά σημεία για επίλυση του προβλήματος». 

«Το σημαντικό είναι να μην καλλιεργούνται ελπίδες στους πρόσφυγες, να τους πούμε ότι δεν περνούν από τον βαλκανικό διάδρομο» είπε. Όσον αφορά τον «έναν προς έναν», ανέφερε πως χρειάζονται πρακτικές και νομικές διευκρινίσεις.

Δείχνοντας επίσης το γενικότερο δύσκολο κλίμα απέναντι στην Τουρκία, η Γ.Μικλ-Λάιντερ χαρακτήρισε «εξαιρετικά αμφίβολο» το ότι η Τουρκία «λίγες ημέρες μετά την κατάληψη αντικυβερνητικής εφημερίδας εμφανίζεται στην ΕΕ με λίστα απαιτήσεων και μάλιστα ανταμείβεται με συζήτηση για ελάφρυνση των όρων για βίζα».

Από τη γερμανική πλευρά, ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ανέφερε ότι «η προσφυγική κίνηση στον βαλκανικό διάδρομο έφτασε στο τέλος της, οι αριθμοί έχουν σχεδόν μηδενιστεί, εδώ και λίγο καιρό οι αριθμοί που φτάνουν στη Γερμανία είναι στο ένα δέκατο του φθινοπώρου, και εργαζόμαστε ώστε να μείνει έτσι». 

«Η Σύνοδος της Δευτέρας συνέβαλε ουσιαστικά σε αυτό και θέλουμε να είναι βιώσιμο, για αυτό μένουν ορισμένα να γίνουν» συνέχισε. «Ο καιρός της αναξέλεγκτης διελευσης πέρασε, ωστόσο πάνω σε κοινή ευρωπαϊκή βάση, και μέρος αυτού είναι να βοηθηθεί η Ελλάδα» τόνισε, σημειώνοντας ότι «ωστόσο οι αριθμοί στην Ελλάδα είναι λιγότερο συγκριτικά με αυτούς στη Γερμανία ή τη Σουηδία». 

Από την ιταλική πλευρά, ο υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο ρωτήθηκε εάν η Ρώμη ανησυχεί πως οι εξελίξεις θα ανοίξουν προσφυγικό διάδρομο προς την Ιταλία μέσω της Αδριατικής: «Όλη η εργασία που γίνεται στοχεύει στο να αποφευχθεί ακριβώς αυτό» απάντησε, λέγοντας πως η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεργασία με τα Τίρανα για «πρόληψη και για την τρομοκρατία και για την παράνομη μετανάστευση». 

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις, η λογική υποδεικνύει πως αν συνέχιζε η ροή από την Τουρκία και συνέχιζαν υπάρχουν τείχη προς τη βόρεια Ευρώπη θα μπορούσε να ανοίξει τέτοια διαδρομή» συνέχισε. «Αυτό λέει η λογική, όχι τα δεδομένα, και εργαζόμαστε ώστε να εξουδετερωθούν οι προϋποθέσεις για μία τέτοια αρνητική εξέλιξη» κατέληξε ο ιταλός υπουργός.
Newsroom ΔΟΛ
in.gr