Για άλλη μία φορά, χιλιάδες Πολωνοί που αντιτίθενται στην κυβέρνηση βγήκαν στο κέντρο της Βαρσοβίας ζητώντας από το κυβερνών κόμμα «να αποκαταστήσει το Σύνταγμα»: Ήταν η τελευταία κινητοποίηση του στρατοπέδου της αντιπολίτευσης με αφορμή την αμφιλεγόμενη νομοθεσία που έχει περάσει η κυβέρνηση για να «δέσει τα χέρια» του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Το ίδιο το Δικαστήριο την απέρριψε, τα ευρωπαϊκά όργανα ανεβάζουν τους τόνους των επικρίσεων όμως η κυβέρνηση επιμένει.
Το απόγευμα του Σαββάτου, δεκάδες χιλιάδες ξανά με πολωνικές και ευρωπαϊκές σημαίες στο κέντρο της Βαρσοβίας, αυτή τη φορά μπροστά από την έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Τα συνθήματα ήταν τα ίδια όπως και τις άλλες φορές -εναντίον του δεξιού κυβερνώντος PiS και με εκκλήσεις για «τήρηση του Συντάγματος».
Ο αμφιλεγόμενος νόμος για το Συνταγματικό Δικαστήριο -ο δεύτερος που πέρασε η νέα κυβέρνηση και θεωρήθηκε ότι ρέπει προς αυταρχισμό, με τον πρώτο να αφορούσε τα δημόσια ΜΜΕ- έχει προκαλέσει εντονότατες επιφυλάξεις και στην ΕΕ, η οποία και έχει θέσει τη Βαρσοβία σε «νομική εποπτεία» για το ζήτημα.
Ο νόμος ανεβάζει τον απαραίτητο αριθμό μελών του Δικαστηρίου για την έκδοση απόφασης και επιβάλλει επίσης να εκδικάζονται με σειρά υποβολής οι υποθέσεις που εξετάζονται -κάτι που, σε περίπτωση «μπαράζ υποβολών», θα παρέλυε το Δικαστήριο αφήνοντας μετέωρες σημαντικές υποθέσεις.
Οι διαδηλώσεις είχαν ξεκινήσει από το τέλος του προηγούμενου χρόνου, όταν η νέα κυβέρνηση που ανέλαβε μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου είχε αρχίσει να δείχνει τις προθέσεις της. Πλέον, η κατάσταση έχει πάρει διαστάσεις συνταγματικής κρίσης που δεν έχει δει η Πολωνία από την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος.
Το ίδιο το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε ως αντισυνταγματική τη νέα νομοθεσία στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Όμως η κυβέρνηση στύλωσε τα πόδια και αρνήθηκε να δημοσιευτεί η ακυρωτική απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως -ώστε ουσιαστικά να αγνοηθεί και να μην τεθεί σε ισχύ η ακύρωση.
Την στάση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ήρθε να δικαιώσει την Παρασκευή το πόρισμα της Επιτροπής της Βενετίας, ευρωπαϊκό όργανο που αποφαίνεται συμβουλευτικά επί τέτοιων ζητημάτων, καλώντας την Βαρσοβία να σεβαστεί την ακύρωση. Το πόρισμα δεν είναι δεσμευτικό.