15 Μαρ 2016

Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου για την κατάσταση στο προσφυγικό

Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου για την κατάσταση στο προσφυγικόΣύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη, αλλά και το πώς θα κινηθεί η Αθήνα εν όψει της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας, στις 17-18 Μαρτίου.


Συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξη Χαρίτσης, ο αναπληρωτής Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε στην Ειδομένη ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα επανεισδοχής από την ΠΓΔΜ και καμιά ενημέρωση δεν υπάρχει από τις ελληνικές αρχές ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

«Εάν υποβληθεί αίτημα επανεισδοχής τότε με βάση τις συμφωνίες ανάμεσα στην ΕΕ και την ΠΓΔΜ, θα εξεταστεί» σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Επίσης, επισημαίνεται ότι σε συνεννόηση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δεν προβλέπεται δημιουργία δομών στα σύνορα. 

«Δουλεύουμε με τις υπάρχουσες δομές σε απόσταση διακριτή από τα σύνορα» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. 

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός στη διάρκεια των δηλώσεών του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Αρμενίας, είχε αναφερθεί στα όσα συνέβησαν στην Ειδομένη με τη μαζική φυγή προσφύγων προς την ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο για εγκληματική στάση απέναντι στους πρόσφυγες, καθώς ζωές τέθηκαν σε κίνδυνο.

Τόνισε, δε, ότι η παραπληροφόρηση προς τους πρόσφυγες πρέπει να ελεγχθεί και «έδειξε» προς την πλευρά των ανθρωπιστικών οργανώσεων και των ΜΚΟ. 

Ο ίδιος απηύθυνε μήνυμα προς τους πρόσφυγες να φύγουν από την Ειδομένη και να μεταβούν στα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί που έκλεισαν τον βαλκανικό διάδρομο δεν θα τον ξανανοίξουν.

Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να μετατρέψει ένα διεθνές πρόβλημα σε διασυνοριακό.

Από την πλευρά τους, τα Σκόπια επιμένουν ότι οι πρόσφυγες που πέρασαν στο έδαφός τους, «επέστρεψαν», ωστόσο, οι επίσημες -τουλάχιστον- τελωνειακές και αστυνομικές αρχές στο ελληνικό έδαφος δεν επιβεβαιώνουν την πληροφορία.

«Θα είναι παράνομο να επιστρέψουν οι Σκοπιανοί τους πρόσφυγες με βάση τη συνθήκη της Γενεύης» τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.