9 Μαρ 2016

Απελπισία στην Ειδομένη: Λασπότοπος και κλειστά σύνορα

Απελπισία στην Ειδομένη: Λασπότοπος και κλειστά σύνοραΣε έναν απέραντο λασπότοπο έχει μετατραπεί ο καταυλισμός της Ειδομένης, όπου περίπου 14.000 πρόσφυγες ζουν υπό άθλιες συνθήκες. Τα σύνορα με την ΠΓΔΜ παραμένουν ερμητικά κλειστά για τρίτη ημέρα, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ν.Ποπόσκι να αφήνει αιχμές κατά της Ελλάδας και να απαιτεί από τη Σερβία να απορροφήσει 1.500 πρόσφυγες που βρίσκονται στα σύνορα των δύο χωρών.
Ωστόσο, Σλοβενία και Σερβία «σφραγίζουν» τον βαλκανικό διάδρομο, πιθανώς έως τις 17-18 Μαρτίου, οπότε έχει προγραμματιστεί η επόμενη Σύνοδος Κορυφής.Υπό αυτές τις συνθήκες, κάποιοι από τους πρόσφυγες στην Ειδομένη δεν άντεξαν να παραμείνουν στα σύνορα και έφυγαν με λεωφορεία για τα Διαβατά ή την Αθήνα. Εκτιμάται ότι πρόκειται για περίπου 150 άτομα.

Απελπιστική κατάσταση

Αντιμέτωποι με τις άσχημες καιρικές συνθήκες, την πείνα και αρρώστιες είναι οι περίπου 14.000 πρόσφυγες στον καταυλισμό της Ειδομένης, που εκτείνεται από τα σύνορα έως το χωριό.

Η βροχή πλημμύρισε τις σκηνές, παρά τις προσπάθειες των προσφύγων να κρατήσουν το νερό έξω από το χώρο που κοιμούνται οι ίδιοι, τα παιδιά και οι έγκυες γυναίκες τους. Ολόκληρος ο καταυλισμός μετατράπηκε σε έναν λασπότοπο από την Τρίτη.

Παράλληλα, δυνατότητα πραγματικής θέρμανσης δεν υπάρχει, καθώς η βροχή δεν επιτρέπει να ανάψουν φωτιές, κι όταν αυτό γίνεται εφικτό, προσάναμμα δεν αποτελούν μόνο ξύλα, αλλά ακόμη και πλαστικά και σκουπίδια, καθιστώντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Το κρύο και η υγρασία επιδεινώνει την ήδη κλονισμένη υγεία των μικρών παιδιών. Οι γυναίκες μάταια προσπαθούν να στεγνώσουν ρούχα και παπούτσια.

Την ίδια ώρα, το φαγητό δεν φθάνει για όλους. Τεράστιες ουρές στήνονται καθημερινά για ένα γεύμα, που μοιράζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις. Επιπλέον, οι χημικές τουαλέτες δεν επαρκούν, ενώ παντού υπάρχουν λόφοι σκουπιδιών.

Στο πλευρό των προσφύγων, για να παρέχουν τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες υγείας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης βρίσκονται οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και ΜΚΟ, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, εθελοντές, καθώς και το σύνολο του προσωπικού στο νοσοκομείο του Κιλκίς, που δέχεται δεκάδες περιστατικά καθημερινά, παρά τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει.

Στην περιοχή βρίσκεται κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ σήμερα την Ειδομένη επισκέπτεται ο πρόεδρος του Κέντρου Αθανάσιος Γιαννόπουλος.

Σύνορα ερμητικά κλειστά

Για τρίτο 24ωρο παραμένουν κλειστά τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ενώ την ίδια ώρα η ροή προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία συνεχίζεται. Συνολικά στη χώρα, παραμένουν εγκλωβισμένοι περίπου 36.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ν.Ποπόσκι συνέδεσε την όποια είσοδο προσφύγων στη χώρα του τις επόμενες ημέρες με το άνοιγμα των συνόρων από τις βορειότερες χώρες. Απαίτησε, δε, από την Σερβία να απορροφήσει τους 1.500 πρόσφυγες που βρίσκονται στην μεθόριο μεταξύ ΠΓΔΜ και Σερβίας, οι οποίοι βρίσκονται εκλωβισμένοι εκεί για περίπου δύο εβδομάδες. Σύμφωνα, με το Έθνος, στην πλειονότητά τους είναι Αφγανοί, τους οποίους η Σερβία και άλλες χώρες δεν αναγνωρίζουν πλέον ως πρόσφυγες.

Παράλληλα, ο Ποπόσκι άφησε αιχμές κατά της Ελλάδας για το γεγονός ότι στην Ειδομένη έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες άτομα, τα οποία μπορεί να προχωρήσουν σε βίαιες ενέργειες, αποδίδοντας στην Αθήνα πρόθεση αύξησης της πίεσης προς τα Σκόπια.

Την ίδια ώρα, η Σλοβενία και η Σερβία φαίνεται πως «σφραγίζουν» τον βαλκανικό διάδρομο.

Η Σερβία από τα μεσάνυχτα της Τρίτης άρχισε να εφαρμόζει τα ίδια μέτρα με αυτά που επέβαλε η Σλοβενία για την είσοδο προσφύγων. «Λαμβάνοντας υπόψη το νέο καθεστώς που επέβαλε μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. Σλοβενία) η Σερβία δεν μπορεί να επιτρέψει να αποτελέσει κέντρο συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και θα εφαρμόσει την αρχή της αμοιβαιότητας στα σύνορα της με την ΠΓΔΜ και την Βουλγαρία» τονίζεται στο ανακοινωθέν του υπουργείου Εσωτερικών.

Αναφέρεται επίσης ότι και το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε τη Σερβία ότι δεν δέχεται πλέον πρόσφυγες που δεν έχουν ισχύον διαβατήριο και θεώρηση εισόδου τύπου Σένγκεν. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο βαλκανικός διάδρομος κλείνει για όλους τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, οι εγκαταστάσεις στο κέντρο ελέγχου και υποδοχής προσφύγων στο Πρέσεβο, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, είναι άδειες και, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, το τελευταίο 48ωρο στην Σερβία δεν εισήλθε κάποιος πρόσφυγας.

Υπάρχουν εκτιμήσεις, δε, ότι ο βαλκανικός διάδρομος δεν αποκλείεται να παραμείνει κλειστός έως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Μαρτίου.