Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρωί της Τετάρτης κυβερνητική σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αν και η σύσκεψη ήταν προγραμματισμένη, με ατζέντα το προσφυγικό εν όψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας και την αξιολόγηση του κουαρτέτου, η κυβερνητική κρίση που έχει προκύψει μετά την επιμονή του Π.Καμμένου για παραίτηση-αποπομπή του Γ.Μουζάλα, φαίνεται ότι επισκιάζει την «ημερήσια διάταξη».
Στη σύσκεψη συμμετέχουν στελέχη της κυβέρνησης και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, όχι ωστόσο ο Πάνος Καμμένος, ή ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος πάντως με ανακοίνωσή του έχει ζητήσει συγγνώμη για την αναφορά του αυτή και έχει τονίσει ότι έγινε εν τη ρύμη του λόγου του. Μέχρι στιγμής, με σχετική ανακοίνωση, η κυβέρνηση καλύπτει τον κ. Μουζάλα.
Μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών που έχουν προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Παιδείας Ν. Φίλης, Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτης, ο προεδρος της Βουλής Γ.Βούτσης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
Σχετικά, κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι ο κ. Καμμένος παραδοσιακά δεν συμμετέχει σε τέτοιου είδους συσκέψεις, και πως ο κ. Μουζάλας ούτως ή άλλως δεν θα συμμετείχε καθώς επρόκειτο να μεταβεί στις Βρυξέλλες, εν όψει της Συνόδου Κορυφής.
Γεγονός είναι ότι παραμονή της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, η κυβέρνηση βρίσκεται σε κρίση, την οποία έχει προκαλέσει το επίμονο αίτημα του κυβερνητικού εταίρου για παραίτηση/αποπομπή του Γ.Μουζάλα, ενώ παράλληλα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές αδυναμίες διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το αλαλούμ με την τύχη των περίπου 1.500 προσφύγων, οι οποίοι αφού έφυγαν μαζικά από την Ειδομένη τη Δευτέρα και εισήλθαν σε έδαφος ΠΓΔΜ, με ραντεβού που δόθηκε από αγνώστου ταυτότητας φυλλάδιο που διακινήθηκε στον καταυλισμό, συνελήφθησαν από τις Αρχές της ΠΓΔΜ και όπως υποστηρίζουν τα Σκόπια, αλλά και οι ίδιοι οι πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν την Τρίτη στην Ελλάδα, χωρίς αυτό να επιβεβαιώνεται από την Αθήνα.
Οι πρόσφυγες αναφέρουν ότι η αστυνομία της ΠΓΔΜ άνοιξε τρύπα σε κάποιο σημείο του συρματοπλέγματος στη μεθόριο και τους εξανάγκασε να περάσουν ξανά σε ελληνικό έδαφος.
Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς κάνουν λόγο για κακομεταχείριση και βασανισμό, δείχνοντας σε εκπροσώπους των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην Ειδομένη, καθώς και στις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων σημάδια στο πρόσωπο και το σώμα τους.
Ωστόσο, έως και αυτή τη στιγμή, το ελληνικό κράτος δεν επιβεβαιώνει ότι η επαναπροώθηση των προσφύγων πραγματοποιήθηκε και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο από τα Σκόπια, επιμένοντας ότι εάν υπάρξει επίσημο αίτημα για επαναπροώθηση θα εξεταστεί.
Την ίδια ώρα, ενώ ο βαλκανικός διάδρομος είναι κλειστός και η προσφυγική ροή από την Τουρκία συνεχίζεται, η κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί την κατάσταση με τους 44.000 πρόσφυγες στη χώρα: Στην Ειδομένη οι συνθήκες είναι άθλιες, στο λιμάνι του Πειραιά η κατάσταση είναι ασφυκτική, στα νησιά αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο ο αριθμός των προσφύγων, οι χώροι φιλοξενίας είναι γεμάτοι και νέα κέντρα ανοίγουν με μεγάλη καθυστέρηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση ζητά απευθείας οικονομική ενίσχυση από την Κομισιόν, ενώ σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας θα πρέπει να περιμένει τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης μεταξύ Βερολίνου, Βρυξελλών και Αγκυρας για να ελπίζει στην εκτόνωση της πίεσης από τις προσφυγικές ροές.