30 Μαΐ 2016

Βαθύτερη ύφεση, 0,5% σε τριμηνιαία βάση, το α' τρίμηνο 2016

Βαθύτερη ύφεση, 0,5% σε τριμηνιαία βάση, το α' τρίμηνο 2016Συρρίκνωση 1,4% σημείωσε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ελλάδας το α΄ τρίμηνο φέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, με την ΕΛΣΤΑΤ να μεταβάλλει επί τα χείρω την αρχική εκτίμησή της (μείωση ΑΕΠ κατά 1,3%). Επίσης, αναθεώρησε σε 0,5% τη μείωση σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο 2015, από -0,4% κατά την πρώτη εκτίμησή της.


Η αρνητική εξέλιξη αποδίδεται στην πτώση της καταναλωτικής δαπάνης, των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου και στη μείωση των εξαγωγών.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε, σε ετήσια βάση, κατά 1,3% έναντι 1,2% της αρχικής εκτίμησης..

«Η μικρή πτωτική αναθεώρηση των στοιχείων για το πρώτο τρίμηνο δεν μεταβάλλει την πρόβλεψή μας για μικρή ύφεση του πραγματικού ΑΕΠ στο έτος», σχολίασε ο οικονομολόγος της Eurobank Πλάτων Μονοκρούσσος, όπως αναφέρει το Reuters.

Η ελληνική οικονομία παρουσίασε ύφεση 0,2% το 2015 με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να διαμορφώνεται στα 176 δισ. ευρώ περίπου.

Η κυβέρνηση προβλέπει επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει ανάπτυξη 0,3% για φέτος και 2,7% για το 2017. 

«Οι επιπτώσεις της αβεβαιότητας σε σχέση με την πρώτη αξιολόγηση, καθώς και των νέων μέτρων λιτότητας στο διαθέσιμο εισόδημα προφανώς αντανακλώνται στους αριθμούς», σχολίασε η Axia Ventures Group. «Τα παραπάνω θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η νομοθεσία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ψηφίστηκε τον Μάιο», πρόσθεσε. 

Πάντως, η αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου αναμένεται να συνεχιστεί το τρέχον τρίμηνο και να ενισχύσει τις συνολικές επενδύσεις, δήλωσε ο κ. Μονοκρούσσος. «Κοιτώντας μπροστά, η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση ίσως δημιουργήσει περιθώρια για βελτίωση της δυναμικής του ΑΕΠ από το τρίτο τρίμηνο και μετά», είπε. 

Σύμφωνα με άλλους αναλυτές, στην ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται να συμβάλει ο τουρισμός, η βελτιωμένη ρευστότητα στην οικονομία με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, καθώς και η αναμενόμενη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων.

Τα στοιχεία αναλυτικά

Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακακάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου κατά το 1ο τρίμηνο 2016, παρουσίασε μείωση κατά 0,5% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2015, έναντι της μείωσης 0,4% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του 1ου τριμήνου και είχε ανακοινωθεί στις 13-05-2016.

Σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο 2015, υποχώρησε κατά 1,4% έναντι της μείωσης 1,3% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 1ο τρίμηνο 2016, παρουσίασε μείωση κατά 1,3% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2015 έναντι της μείωσης 1,2% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του 1ου τριμήνου και είχε ανακοινωθεί στις 13-05-2016.

Οι διαφορές αυτές είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση, σημειώνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Μαρτίου Ισοζυγίου Πληρωμών), είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Οι τριμηνιαίες μεταβολές με βάση εποχικά διορθωμένα στοιχεία σε όρους όγκου έχουν ως εξής:

• Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2015.

• Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,8% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2015.

• Μείωση κατά 3,3% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2015 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,2%.

• Μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2015 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,3%.

Οι ετήσιες μεταβολές με βάση εποχικά διορθωμένα στοιχεία σε όρους όγκου έχουν ως εξής:

• Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 1,3% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2015.

• Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 2,7% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2015.

• Μείωση κατά 11,7% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2015 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,7% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 23,4%.

• Μείωση κατά 12,8% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2015 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 9,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 26,6%.