Στο Άγιο Όρος βρίσκεται ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Πούτιν έφτασε στο Άγιο Όρος γύρω στις 2 το μεσημέρι. Νωρίτερα, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, όπου τον υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Στη συνέχεια αναχώρησε οδικώς για την Τρυπητή Χαλκιδικής και από εκεί με σκάφος έφτασε στο λιμάνι της Δάφνης, από όπου οδικώς έφτασε στις Καρυές του Αγίου όρους.
Russian President Vladimir Putin visits Mount Athos - Φωτογραφία 1Russian President Vladimir Putin visits Mount Athos - Φωτογραφία 2Russian President Vladimir Putin visits Mount Athos - Φωτογραφία 3Vladimir Putin - Φωτογραφία 4Russian President Vladimir Putin visits Mount Athos - Φωτογραφία 5Vladimir Putin, Prokopis Pavlopoulos - Φωτογραφία 6Vladimir Putin, Pavlos Lavriotis - Φωτογραφία 7Vladimir Putin, Prokopis Pavlopoulos - Φωτογραφία 8Greece Russia Putin - Φωτογραφία 9
9 φωτογραφίες
Εκεί τον κ. Πούτιν υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, τον πρωτοεπιστάτη του Αγίου Όρους γέροντα Παύλο, τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου μητροπολίτη Μιλήτου Απόστολο και τον πολιτικό διευθυντή του Αγίου Όρους Αρίστο Κασμίρογλου.
Στη συνέχεια έφτασε στον ιερό ναό του Πρωτάτου, όπου έγινε δεκτός με κωδωνοκρουσίες.
Με αντίστοιχες εκδηλώσεις, λίγο νωρίτερα έγινε η υποδοχή και του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
Ο κ. Πούτιν παρακολούθησε πανηγυρική δοξολογία.
»» Ο «πόλεμος του Θρόνου» πριν τη δοξολογία
«Στο Άγιον Όρος γίνεται ένα μεγάλο και σημαντικό έργο που αφορά τις ηθικές βάσεις και ηθικές αξίες» δήλωσε ο Πούτιν κατά την αντιφώνησή του στη διάρκεια της πανηγυρικής δοξολογίας.
Ο κ. Πούτιν ευχαρίστησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας για όλα όσα κάνουν για την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία καθώς και την αγιορείτικη κοινότητα για τη φιλοξενία που του επιφύλαξε.
Η αντιφώνηση του κ. Πούτιν είχε ως εξής:
«Θέλω να ευχαριστήσω το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας για όλα αυτά που κάνετε για την ανάπτυξη των σχέσεων με τον ρωσικό λαό και με τη Ρωσία. Και θέλω να ευχαριστήσω την αγιορείτικη κοινότητα για τη φιλοξενία. Είμαι δεύτερη φορά εδώ και η φιλοξενία αυτή είναι τόσο θερμή. Είναι προς εμένα βεβαίως αλλά την εκτιμώ και ως φιλοξενία προς το πρόσωπο του ρωσικού λαού.
Στο Άγιον Όρος γίνεται μεγάλο και σημαντικό έργο. Έργο το οποίο αφορά τις ηθικές βάσεις και τις ηθικές αξίες. Αυτό το έργο είναι πολύ σημαντικό και είναι κοινό. Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι ό,τι καλύτερο».
Στην προσφώνησή του ο Άγιος Πρώτος, πατέρας Παύλος, από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, τόνισε: «Σήμερα, η ειρήνη γύρω μας δοκιμάζεται από την τρομοκρατία, τη διάλυση κρατών, τον θρησκευτικό φανατισμό και άλλα. Επιβάλλεται συνεπώς η συνεργασία των φιλειρηνικών λαών με σκοπό την επικράτηση της ειρήνης».
Ο Άγιος Πρώτος είπε ότι η ορθόδοξη πίστη είναι η κοινή βάση για τις σχέσεις των λαών της Ελλάδας και της Ρωσίας και πως η Ορθοδοξία είναι αυτή που βάζει εμπόδιο σε κάθε απόπειρα διατάραξης των καλών σχέσεων. Σημείωσε ότι οι Ρώσοι μοναχοί στο Άγιον Όρος είναι ένας ακατάλυτος δεσμός ανάμεσα στις δύο χώρες, και ότι στην ανάπτυξη των σχέσεων έχουν συμβάλει και οι Έλληνες Πόντιοι που έζησαν στη Ρωσία.
Αμέσως μετά τη δοξολογία, ο ρώσος πρόεδρος αντάλλαξε θερμό χαιρετισμό με τον Προκόπη Παυλόπουλο που τον υποδέχθηκε στα σκαλιά της ιεράς κοινότητας.
Μαζί με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, τον υπουργό και τον υφυπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Γιάννη Αμανατίδη, αντίστοιχα, και τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη, τον Άγιο Πρώτο, πατέρα Παύλο, και τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους Αρίστο Κασμίρογλου, έβγαλαν αναμνηστική φωτογραφία και ανέβηκαν στο Αρχονταρίκι για το παραδοσιακό αγιορείτικο κέρασμα.
Στη διάρκεια τελετής στο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, ο Βλ.Πούτιν αναφέρθηκε εκ νέου στους άρρηκτους δεσμούς ανάμεσα σε Ρωσία και Άγιον Όρος και σημείωσε ότι αυτοί θα ενδυναμώνονται συνεχώς.
Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι το Άγιον Όρος είναι κοιτίδα και λίκνο της Ορθοδοξίας.
Στη συνέχεια ο Βλ.Πούτιν αναχώρησε για τη Μονή του Αγίου Παντελεήμονος (ρωσικό μοναστήρι), όπου βρίσκεται ήδη ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.
Η επίσκεψη εκεί είναι αυστηρά προσωπική.