Ενστάσεις και διαφωνίες εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών και παραγωγικών φορέων που κλήθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ασκώντας έντονη κριτική.
Ο Ευστράτιος Παραδιάς, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων), κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υλοποιεί μια «ολομέτωπη επίθεση εναντίον των ιδιοκτητών», ζήτησε να παραμείνει και για το 2016 ο μειωμένος φόρος κατά 20% για τα διαμερίσματα και σπίτια που είναι ξενοίκιαστα, ενώ σημείωσε ότι «έχει στηθεί εδώ και καιρό μια κρεατομηχανή εναντίον τους».
Ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, υποστήριξε ότι είναι μεν σε θετική κατεύθυνση το νομοσχέδιο, διότι η εταιρεία παραμένει στον δημόσιο έλεγχο, ωστόσο -όπως είπε- η εταιρεία που θα προκύψει από την πώληση του ΑΔΜΗΕ θα καταρρεύσει με μαθηματική ακρίβεια, γιατί θα πουλά ενέργεια κάτω του κόστους και δεν θα έχει ζωή. «Με τις ανείσπρακτες οφειλές προς τη ΔΕΗ ύψους 2 δισ. ευρώ θα παρακαλάμε η εταιρεία να είχε πουληθεί», είπε χαρακτηριστικά, ενώ επισήμανε ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναλογιστική μελέτη.
«Για πρώτη φορά δίνεται εντολή σε διοίκηση ΑΕ να προχωρήσει στην πώληση της εταιρείας χωρίς να υπάρχει αναλογιστική μελέτη. Πρέπει να υπάρχει αναγνωρισμένη περιουσία που να επιβεβαιώνεται. Να ξέρετε ότι αυτοί που θα τολμήσουν να πουλήσουν τη ΔΕΗ θα έχουν νομικές ευθύνες», κατέληξε ο κ. Αδαμίδης.
Ο Σπυρίδων Μάμαλης, πρόεδρος του ΓΕΩΤΕ (Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος), ζήτησε να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι θέλει να νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα κτίσματα, αλλάζοντας τις υπάρχουσες διαδικασίες, και να δημιουργήσει έτσι ένα πελατειακό κράτος. «Δυστυχώς όχι μόνο δεν επιταχύνεται η κατάρτιση των δασικών χαρτών, αλλά προβλέπονται διαδικασίες που δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν θέλει δασικούς χάρτες, γιατί τόσο καιρό δεν εξασφάλισε τη χρηματοδότηση για αυτούς που ήδη υπάρχουν», υποστήριξε.
Ο Αλέξανδρος Καραφυλλίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, εξέφρασε την αντίθεση του στην επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη μπύρα, τονίζοντας ότι από το 2009-2015 αυξήθηκε κατά 130%, ενώ σημείωσε ότι από το 2009 ως σήμερα μειώθηκε κατά 20% η αγορά ζύθου και η κερδοφορία του κλάδου από 130 εκατ. που ήταν έπεσε στα 30 εκατ., περίπου. «Είναι ένα άδικο μέτρο, που καταστρέφει έναν παραγωγικό κλάδο της χώρας. Εμείς λέμε, ναι να γίνει αύξηση που θα είναι, όμως, λογική», πρόσθεσε.
Ο Βαγγέλης Κιτσάκης, γενικός διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Καπνικών Εταιρειών, μίλησε για τεράστιες ζημιές που έχει υποστεί ο κλάδος τους τα τελευταία χρόνια με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των ειδικών φόρων που επιβάλλονται, όπως είπε, χωρίς λογική. «Κάθε αύξηση που γίνεται στα καπνικά, γιγαντώνει την εγκληματική δραστηριότητα του λαθρεμπορίου που έφθασε πέρυσι στο 25%», σημείωσε.
Ο Γιώργος Τερζάκης, πρόεδρος και σύμβουλος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, τόνισε ότι η εταιρεία διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
Ο Ιωάννης Μαρινόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Μικροομιλογιούχων, εξέφρασε τη διαφωνία του με το νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τη δόλια δήμευση της περιουσίας του απλού Έλληνα πολίτη που είχε την αφέλεια να την εμπιστευτεί σε ομόλογα του Δημοσίου. «Ούτε λέξη δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο για την αναγνώριση της ζημιάς που έχουμε υποστεί. Έχετε φερθεί στον μικροομολογιούχο σαν αδίστακτη συμμορία», προσέθεσε.
Ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, έκανε λόγο για ένα ακόμα υφεσιακό νομοσχέδιο, με αυξήσεις έμμεσων και άμεσων φόρων που θα οδηγήσουν, όπως είπε, σε πτώση των αναμενόμενων εσόδων και μια ακόμα επίθεση στο επιχειρείν της χώρας. «Αλλάξτε την πολιτική συνεχούς αύξησης έμμεσων και άμεσων φόρων, διότι δεν φέρνουν αύξηση εσόδων», τόνισε ο κ. Κόλλιας, εκφράζοντας την αντίθεση του για τον ΕΝΦΙΑ, -«φορολογούν κάθε κομμάτι γης», είπε- αλλά και για την επιβολή ΦΠΑ σε νησιά και σε ξενοδοχεία.
Ο Δημήτρης Τριμπονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος, χαρακτήρισε επικίνδυνες τις διατάξεις που αφαιρούν από τον υπουργό τον απόλυτο έλεγχο του ελεγκτικού μηχανισμού και τον μεταφέρουν στην Ανεξάρτητη Αρχή και κάλεσε την κυβέρνηση να τις αποσύρει. Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεση του στην επιβολή ειδικών φόρων κατανάλωσης, καθώς όπως είπε, «το αποτέλεσμα θα είναι μείωση και όχι αύξηση των δημόσιων εσόδων που θα πρέπει να διασφαλιστούν με κάθε θυσία».
Η Ειρήνη Υφαντή, πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ, διαφώνησε με τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ενώ υποστήριξε ότι εγείρονται συνταγματικά ζητήματα, καθώς δεν μπορούν -όπως είπε- να παραχωρούνται καθοριστικές εξουσίες του κράτους σε Ανεξάρτητες Αρχές, χωρίς μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός να μπορεί να έχει λόγο και έλεγχο στη λειτουργία τους. «Δεν διασφαλίζει τη χρηστή διοίκηση η δημιουργία Ανεξάρτητων Αρχών με αρμοδιότητες στις οποίες ο υπουργός ακόμα και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν έχει λόγο», συμπλήρωσε.
Η Αντωνία Κασσωτάκη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικονομικών Επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών, υποστήριξε ότι με τη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία θα είναι και ο κομισάριος -όπως είπε- του ελέγχου, οι υπάλληλοι θα είναι υπό ομηρία. Προσέθεσε ακόμα ότι δεν θα ελεγχθούν οι χιλιάδες υποθέσεις που είναι σε εκκρεμότητα, με αποτέλεσμα να πληγεί το δημόσιο συμφέρον.
Ο Γεώργιος Δούκας, πρόεδρος του Συνδικάτου Επαγγελματικών Περιπτεριούχων Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Νομού Αττικής, ζήτησε να αποσυρθεί το άρθρο που αφορά την αύξηση ειδικού φόρου στα καπνικά προϊόντα, τόνισε ότι ήταν πρόταση της κυβέρνησης και όχι της Ευρώπης, καθώς ισχύει μέχρι το 2018 η ευρωπαϊκή οδηγία, και προσέθεσε ότι «δημιουργείται κουλτούρα στον καταναλωτή να πηγαίνει στο λαθρέμπορο τσιγάρων».
Ο Νικόλαος Βασιλάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ, χαρακτήρισε ελιγμό της κυβέρνησης τη θέσπιση φόρου στο διαδίκτυο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει παρόμοιος σε καμία άλλη χώρα», ενώ σημείωσε ότι «κάθε χρόνο η αμερικάνικη Γερουσία ψηφίζει πως δεν θα φορολογήσει το διαδίκτυο».
Ο Κίμωνας Βόλικας, πρόεδρος της Ένωσης Θεσμών Επενδυτών, υπογράμμισε ότι η αύξηση της φορολογίας που επιβάλλεται στο ενεργειακό των κεφαλαίων μοιάζει εξωπραγματική στην ΕΕ, και προσέθεσε ότι «είναι σαν να θέλουμε να διώξουμε από την Ελλάδα τους μικροεπενδυτές και να τους οδηγήσουμε σε αγορές ξένων χωρών που δεν έχουν κανένα φόρο». «Όλα αυτά γίνονται για 33 εκατ. ευρώ. Τόσα επιδιώκει η κυβέρνηση να εισπράξει. Κατανοούμε το καθήκον όλων να συνεισφέρουν, πρέπει όμως να υπάρχει μέτρο και ισορροπία ανάμεσα στο αναμενόμενο κέρδος και την αύξηση της φορολογίας», συμπλήρωσε.
Ο Μιχάλης Κιούσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, χαρακτήρισε λάθος την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, τονίζοντας ότι θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στους καταναλωτές και εκτιμώντας ότι θα αυξηθούν οι τιμές κατά 3,7 λεπτά για την αμόλυβδη, 6,5 λεπτά για το πετρέλαιο θέρμανσης, 10 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης και 14 λεπτά στο υγραέριο κίνησης.
Ο Θόδωρος Μάλιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων και Αναπηρικών Κυλικείων, μίλησε για χαριστική βολή που δίνεται στους μικρομεσαίους.
Ο Αναστάσιος Μάλιος, εκπρόσωπος των Πολυτέκνων, χαρακτήρισε παράνομη την περικοπή των επιδομάτων τέκνων, τονίζοντας ότι «πρέπει να στηρίξετε τον θεσμό της οικογένειας και όχι να τον πολεμάτε».
Ο Γεώργιος Στασινός, πρόεδρος του ΤΕΕ, εξέφρασε την αντίθεσή του για τη μεταφορά των διαδικασιών και αρμοδιοτήτων που έχει το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου στο υπουργείο Οικονομικών. «Δεν χρειάζεται να κλείσετε το Επιμελητήριο με τέτοιους τρόπους», σημείωσε.