Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα συνομιλίες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε τα κόστη εξυπηρέτησης να γίνουν διαχειρίσιμα, παρά την αντίθεση της Γερμανίας, η οποία πιστεύει ότι δεν είναι αναγκαία μια τέτοια κίνηση, δήλωσαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters.
Το ΔΝΤ εκτιμά πως η Αθήνα πρέπει να λάβει μια ελάφρυνση του χρέους της προκειμένου να αναπτυχθεί η οικονομία, και επιθυμεί η συζήτηση να εστιάσει στην περικοπή του ορίου του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους γύρω στο 15% του ΑΕΠ ή και λιγότερο.
Η Γερμανία πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει χωρίς ελάφρυνση προς το παρόν, ειδικά μέχρι το 2022, όταν λήγει η δεκαετής περίοδος χάριτος.
Νωρίτερα, αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε στο ΑΠΕ ότι Αθήνα και δανειστές βρίσκονται πιο κοντά στην εξεύρεση συμβιβαστικής συμφωνίας στο πακέτο των εφεδρικών μέτρων και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του EuroWorking Group, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, για να προετοιμάσει το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο εν λόγω αξιωματούχος δήλωσε ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί.
Tην Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Ωστόσο, το Βερολίνο λίγο πριν αρχίσει το Eurogroup έσπευσε να επαναλάβει πως δεν υπαναχωρεί από τη θέση του κατά της έναρξης της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στ.Ζάιμπερτ δήλωσε το Δευτέρα ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει και παρέπεμψε στην απόφαση του Eurogroup του περασμένου Αυγούστου, επισημαίνοντας ότι η σειρά των βημάτων που προβλέπεται είναι ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μετά συζήτηση για το χρέος.
Αναφορικά με τις δηλώσεις Γκάμπριελ, ο οποίος ζήτησε να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος τις ερμήνευσε ως εξής: «Ο κ. Γκάμπριελ πηγαίνει λίγο παραπέρα από εκεί που πήγε το Eurogroup τον Αύγουστο, το οποίο εξέφρασε τη διάθεσή του να εξετάσει αυτές τις πιθανότητες και στο τέλος μίας εξέτασης μπορεί βεβαίως και να είναι το συμπέρασμα ότι θα έπρεπε να γίνει (ενν. η ελάφρυνση). Αλλά αυτό δεν θα το προκαταλάβω εγώ εδώ. Πρόκειται για έλεγχο που πρέπει να κάνουν από κοινού οι χώρες της Ευρωζώνης» σημείωσε.