15 Σεπ 2016

Οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας στην ανατολική Ουκρανία

Οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας στην ανατολική ΟυκρανίαΣτην ανατολική Ουκρανία μετέβησαν την Πέμπτη οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της σύγκρουσης, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή 9.500 ανθρώπων από τότε που ξέσπασε, τον Απρίλιο του 2014.


Ο Γάλλος Ζαν-Μαρκ Ερό και ο Γερμανός Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ μετέβησαν στο Σλαβιάνσκ, πρώην προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών και είδαν μία κατεστραμμένη γέφυρα στον ποταμό Καζένι Τόρετς ο οποίος διασχίζει την πόλη την οποία ανακατέλαβαν οι δυνάμεις του Κιέβου τον Ιούλιο του 2014.

Η επίσκεψη των δύο υπουργών έχει στόχο να αναβιώσει τη δυναμική των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ.

Παρίσι και Βερολίνο υπολογίζουν κυρίως στην προσεχή υπογραφή μιας συμφωνίας αποστρατιωτικοποίησης τριών περιοχών της ανατολικής χώρας, πριν επαναληφθεί η ειρηνευτική διαδικασία με στόχο να διεξαχθεί το φθινόπωρο Σύνοδος Κορυφής με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Ουκρανίας.

Νωρίτερα οι δύο υπουργοί μετέβησαν στο Κραματόρσκ, μια πόλη που τελεί υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων και βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της γραμμής του μετώπου στις αυτονομιστικές ανατολικές περιοχές.

Δεκάδες διαδηλωτές περίμεναν την άφιξη των δύο υπουργών έξω από κτίριο των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν στην ιδέα της εκχώρησης ενός καθεστώτος αυτονομίας στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

«Μην επαναλάβετε το Μόναχο του 1938», που έμεινε στην ιστορία ως σύμβολο διπλωματικής συνθηκολόγησης των δημοκρατιών της Ευρώπης απέναντι στη ναζιστική Γερμανία. «Λέμε όχι στο ειδικό καθεστώς για το Ντονμπάς», «Είμαστε Ουκρανία», έγραφαν τα πανό που οι διαδηλωτές κρατούσαν ψηλά.

Οι δύο υπουργοί συνάντησαν τους επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην περιοχή, οι οποίοι τους παρουσίασαν ένα καθημερινό πρόγραμμα της αποστολής τους που αφορά την παρακολούθηση των παραβιάσεων της εκεχειρίας.

Οι παρατηρητές έδειξαν στους δύο υπουργούς δείγματα από νάρκες, χειροβομβίδες και άλλους εκρηκτικούς μηχανισμούς που βρήκαν στην περιοχή.