19 Σεπ 2016

H Mέρκελ αναγνωρίζει λάθη στο προσφυγικό, αλλά δεν αλλάζει πορεία

H Mέρκελ αναγνωρίζει λάθη στο προσφυγικό, αλλά δεν αλλάζει πορεία«Δεν τα κάναμε όλα σωστά» στο προσφυγικό αναγνωρίζει η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά τη νέα εκλογική ήττα, αυτή τη φορά στο κρατίδιο του Βερολίνου, λέγοντας πως «πρέπει να ακούσουμε» όσους ψήφισαν το AfD. Ωστόσο, η καγκελάριος, έστω κι αν ανέφερε πως αναλαμβάνει την ευθύνη για το «πικρό εκλογικό αποτέλεσμα» και δήλωσε ανοικτή σε συζήτηση, απέρριψε αλλαγή πορείας -και δεν σχολίασε αν τελικά όντως θα θέσει ξανά υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές.

 
Η γερμανίδα καγκελάριος, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της οποίας πιθανότατα θα φύγουν από την συγκυβέρνηση στο κρατίδιο του Βερολίνου μετά την αποδυνάμωσή τους στην κάλπη με παράλληλη ενίσχυση του ξενοφοβικού AfD, απευθύνθηκε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας στα στελέχη και τη βάση του κόμματός της, έχοντας εδώ και μήνες γίνει στόχος εσωκομματικών επικρίσεων για την στάση της στο προσφυγικό. 

«Αν μπορούσα, θα γύριζα τον χρόνο πίσω ώστε η Γερμανία να ήταν καλύτερα προετοιμασμένη» για την ροή προσφύγων του 2015, είπε η Μέρκελ, συμπληρώνοντας πως θα παλέψει ώστε να μην υπάρξει τέτοια νέα κρίση: «Κανείς, ούτε εγώ, δεν θέλει επανάληψη αυτής της κατάστασης» είπε, σημειώνοντας πως «πρέπει να αναγνωριστεί ότι φτάνουν στη Γερμανία όλο και λιγότεροι πρόσφυγες».

Αναφερόμενη στο εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, μίλησε για ένα «καθόλου ικανοποιητικό, για ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα». Είναι «πολύ πικρό», είπε χαρακτηριστικά, πω ςτο CDU έχασε τόσες μονάδες στην πρωτεύουσα και μάλιστα έναντι του «τελευταίου ήδη όχι καλού αποτελέσματος».

Η καγκελάριος είπε ότι «δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς» ο στόχος, η κατεύθυνση και η θεμελιώδης πεποίθηση πίσω από την στάση στο προσφυγικό. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην φράση της που έχει γίνει το «μάντρα» της στάσης της αλλά και το συνώνυμο των επικρίσεων σε αυτήν, το «θα τα καταφέρουμε». 

Η φράση αυτή «από κάποιους θεωρήθηκε προκλητική, όμως νοείτο ως ενθάρρυνση και αναγνώριση, επειδή είμαι πεπεισμένη από την προθυμία των Γερμανών να βοηθήσουν», υπογράμμισε. 

«Όλα αυτά μπορεί να τα προφέρει κανείς γρήγορα, όμως τα πράγματα δεν γίνονται γρήγορα, και επειδή δεν τα κάναμα όλα σωστά» είπε χαρακτηριστικά. «Ήδη δεν ήμασταν πρωταθλητές στην ενσωμάτωση και κρατούσαμε για υπερβολικά πολύ στάση αναμονής μέχρι να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό ζήτημα» είπε, λέγοντας επιπλέον και εκείνη η ίδια «βασίστηκε για υπερβολικά πολύ στο σύστημα του Δουβλίνου, κι αυτό δεν ήταν καλό». 

Ωστόσο, απέρριψε στροφή 180 μοιρών. Ανέφερε πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πολύ μεγάλο τμήμα των πολιτών να ζητούν αλλαγή πορείας στο προσφυγικό, λέγοντας πως «ευχαρίστως θα ξεκινούσα μία συζήτηση για το τι είδους αλλαγή πορείας θέλουν». 

«Αλλά αν με αυτό εννοείται ότι απλώς δεν θέλουμε ξένους και ειδικά δεν θέλουμε ξένους μουσουλμάνους, τότε εγώ δεν μπορώ αυτό να το ακολουθήσω ως καγκελάριος, επειδή αυτό αντιβαίνει και στο Σύνταγμα και στα ηθικά θεμέλια του κόμματός μου» υπογράμμισε.

Επανέλαβε πως εάν αυτή η μεγάλη μερίδα των πολιτών θέλουν να πουν πως δεν πρέπει να επαναληφθεί η περυσινή κατάσταση, «για αυτό ακριβώς παλεύω, αυτόν τον στόχο εξυπηρετούν όλα τα μέτρα των τελευταίων μηνών».