Ομιλία για το Brexit θα εκφωνήσει η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στο τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, το ζήτημα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ δεν αναμένεται να είναι ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου.
Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επιμένει ότι η μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ δεν θα βρίσκεται επισήμως στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής. Ο ίδιος σημειώνει ότι θα δοθεί στη Μέι η δυνατότητα να μιλήσει «για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη χώρα» την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πίνουν τον καφέ τους στο τέλος του επίσημου δείπνου.
Όπως σημειώνει ο Guardian, ο Τουσκ φαίνεται πως θέλει να αποφύγει μία συζήτηση για το Brexit, εν μέσω φημών για το πώς το Λονδίνο θα διεξάγει τις διαπραγματεύσεις, ενώ δεν θα καλέσει και τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες να απαντήσουν στα όσα πει η Μέι.
Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, η Μέι είπε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να παίζει ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως την έξοδό της από αυτή και θα εξακολουθήσει να είναι αξιόπιστος εταίρος και μετά.
«Η Βρετανία φεύγει από την ΕΕ, αλλά θα συνεχίσουμε να παίζουμε ενεργό ρόλο μέχρι να φύγουμε και θα είμαστε ένας ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος μετά την έξοδό μας» είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Δείχνοντας την επιθυμία της για συνεργασία με τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες, η Μέι είπε ότι οι ΕΕ πρέπει να διατηρήσει ισχυρή στάση «μπροστά στην ρωσική επιθετικότητα» στη Συρία. «Πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και είναι κρίσιμης σημασίας το να εργαστούμε μαζί για να συνεχίσουμε να πιέζουμε τη Ρωσία να σταματήσει τις φρικτές θηριωδίες, τις αηδιαστικές ωμότητες στη Συρία» σημείωσε.
Όπως αναφέρει πηγή του νούμερου 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, η Μέι θα πει στους ευρωπαίους ηγέτες: «Ο βρετανικός λαός έλαβε μια απόφαση και είναι σωστό να τιμήσουμε αυτή την απόφαση. Δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα. Προτεραιότητά μας τώρα είναι να κοιτάξουμε το μέλλον και τη σχέση (της ΕΕ) με τη Βρετανία, όταν αποχωρήσουμε».
Η ίδια πηγή είπε ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τους φόβους των κρατών - μελών της ΕΕ ότι το Brexit θα οδηγήσει σε πολιτική και οικονομική αστάθεια στη Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη.
«(Η πρωθυπουργός) θέλει το αποτέλεσμα στο τέλος αυτής της διαδικασίας να είναι μία ισχυρή Βρετανία, μία χώρα - εταίρος μιας ισχυρής ΕΕ» σημείωσε η ίδια πηγή. «Δεν επιθυμεί η διαδικασία της εξόδου της Βρετανίας να είναι ζημιογόνα για την υπόλοιπη ΕΕ. Θέλει μία ομαλή, εποικοδομητική και μεθοδική διαδικασία (εξόδου από την Ένωση)».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρετανοί διπλωμάτες στις Βρυξέλλες πιέζουν να υπάρξουν προπαρασκευαστικές συνομιλίες πριν η Μέι ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για έξοδο μιας χώρας από την ΕΕ. Οι Βρυξέλλες έχουν απορρίψει το αίτημα αυτό και οι 27 χώρες -μέλη τηρούν κοινή στάση για διαπραγματεύσεις μόνο μετά την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.