Στις Βρυξέλλες προσέχονται οι «28» για τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα επικεντρωθεί στο προσφυγικό, το σχέδιο για το Brexit -οι υπόλοιποι ευρωπαίοι ηγέτες περιμένουν να ακούσουν την Τερέζα Μέι- και το ζήτημα της Ρωσίας συγκεκριμένα υπό το πρίσμα της συριακής κρίσης.
Θολό είναι το εάν τελικά η ΕΕ θα βάλει στο κάδρο επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της στάσης της στο Συριακό.
Προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει πως η ΕΕ αφήνει, σε σχέση με το Συριακό, όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά «περιλαμβανομένων και των επιπλέον κυρώσεων» κατά «των υποστηρικτών του καθεστώτος»
Αντιθέτως, προηγούμενο προσχέδιο περιοριζόταν σε ενδεχόμενες νέες κυρώσεις «κατά Σύριων» -η παράλειψη της εθνικότητας δείχνει προς την πλευρά των εξωτερικών υποστηρικτών της Δαμασκού.
Ωστόσο, γερμανοί αξιωματούχοι που είχε επικαλεστεί το Reuters ανέφεραν πως νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας παραμένουν μεν επιλογή αλλά δεν θα ληφθεί τέτοια απόφαση στη Σύνοδο.
«Δεν θα βγάλουμε καμία επιλογή από το τραπέζι, οι κυρώσεις είναι μία από τις επιλογές και περιμένουμε να μείνουν στο τραπέζι μετά τη Σύνοδο» ανέφερε σχετικά η πηγή που επικαλείται το βρετανικό πρακτορείο.
Την προηγουμένη της Συνόδου, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχαν συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για Συριακό και Ουκρανία. Η Α.Μέρκελ χαρακτήρισε «δύσκολες» τις συνομιλίες με το ρώσο πρόεδρο, ενώ ο Φρ.Ολάντ μίλησε για «εγκλήματα πολέμου» στη Συρία.
Όσον αφορά το Brexit, η βρετανίδα πρωθυπουργός θα εμφανιστεί ενώπιον των υπόλοιπων ηγετών πρώτη φορά μετά το χρονοδιάγραμμα που έθεσε για ενεργοποίηση του άρθρου 50 μέχρι το Μάρτιο.
Οι υπόλοιπες κυβερνήσεις περιμένουν να δουν πώς βλέπει το Λονδίνο τη σχέση που θα έχει με την ΕΕ μετά το διαζύγιο. Τόσο οι Βρυξέλλες όσο και οι «27» ξεχωριστά έχουν υπογραμμίσει πως θα επιμείνουν στη διασύνδεση της πρόσβασης στην ενιαία αγορά με την ελευθερία μετακίνησης.
Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σημείωσε ότι έρχεται με ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» για τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες. Το μήνυμα ότι η Βρετανία θα εξακολουθήσει να παίζει ενεργό ρόλο μέχρι την έξοδό της από την ΕΕ και ότι στη συνέχεια θα εξακολουθήσει να είναι «ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είπε: «Το να ανακοινώσει κάποιος ότι θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 δεν είναι το ίδιο με την ενεργοποίηση του άρθρου 50. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα. Η ανακοίνωση δεν είναι το γεγονός». Ο Σουλτς συμπλήρωσε ότι η Βρετανία «αποφάσισε να φύγει από την ενιαία αγορά, αλλά θέλει πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά μετά την έξοδο της από την ΕΕ. Αυτό είναι εφικτό μόνο εάν αποδεχθεί τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για Brexit στην Σύνοδο Κορυφής, αν και αναμένεται η Μέι να μιλήσει στους άλλους ευρωπαίους ηγέτες. Ο Τουσκ απέρριψε το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει η βρετανίδα πρωθυπουργός εχθρικό κλίμα στη Σύνοδο και είπε ότι οι συνομιλίες θα γίνουν σε θετικό κλίμα. Αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αφήσει ανοιχτή την επιλογή της για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για τη δράση της στη Συρία. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να καμφθούν οι βελγικές αντιδράσεις για την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά.
Προσερχόμενη στη Σύνοδο, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι το Brexit είναι μόνο μικρό μέρος της Συνόδου Κορυφής. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Σύνοδος θα μπορέσει να δείξει ότι αυτό που συμβαίνει στο Χαλέπι με τη στήριξη της Ρωσίας είναι «απάνθρωπο».
Από την πλευρά του, ο ολλανδός πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν συμφωνεί με την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.