2 Νοε 2016

Στη Φλόριντα, η Χίλαρι Κλίντον παίζει το τελευταίο της χαρτί

Στη Φλόριντα, η Χίλαρι Κλίντον παίζει το τελευταίο της χαρτίΣτη Φλόριντα, πολιτεία-κλειδί στη μάχη για τον Λευκό Οίκο, όπου οι κάλπες έχουν ήδη ανοίξει, παίζει το τελευταίο της χαρτί η Χίλαρι Κλίντον. Μία ανάσα πριν από την 8η Νοεμβρίου, η Χίλαρι παλεύει με νύχια να επικρατήσει στη Φλόριντα ή αλλιώς την πολιτεία-τείχος προστασίας, όπως την ονομάζει το επιτελείο της.


Σε μία ύστατη προσπάθεια να ξεπεραστεί η υπόθεση των email, την οποία άνοιξε ξανά το FBI επιφέροντας σημαντικό πλήγμα στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η Χίλαρι και το επιτελείο της ρίχνουν πλέον το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας στο θέμα που εκτιμούν ότι θα τους φέρει τη νίκη στις εκλογές: τα πάσης φύσεως σκάνδαλα γύρω από το πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ. 

Αμφισβητώντας σε κάθε περίπτωση ότι η νέα ανάγνωση των email άλλαξε εις βάρος της δημοκρατικής υποψήφιας το μέχρι στιγμής δημοσκοπικό της προβάδισμα, το επιτελείο της Κλίντον επικεντρώνεται αφενός στα σεξουαλικά σκάνδαλα του Τραμπ και αφετέρου στα περί φοροδιαφυγής. 

Ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα, το οποίο είναι ήδη ορατό στη Φλόριντα, σύμφωνα με τους New York Times, είναι η χαμηλή προσέλευση των αφροαμερικανών ψηφοφόρων στις κάλπες. 

Ο ενθουσιασμός που υπήρχε πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν ξανά υποψήφιος δεν υπάρχει πια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συγκεκριμένη πολιτεία, όπου το 2012 οι ψηφοφόροι σχημάτιζαν ουρές για να ψηφίσουν, οι συμμετοχή των Αφροαμερικανών στην εκλογική διαδικασία σημειώνει δραματική πτώση, από 25% σε 15%.