Την ανάγκη για συνολική συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου εξέφρασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου την Τρίτη. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για μακρό χρονικό διάστημα αποτελεί «τεράστια απαίτηση» από την Ελλάδα και «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές».
Όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 5 Δεκεμβρίου, θα συζητηθούν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.
Ο ίδιος επισήμανε ότι τους τελευταίους μήνες έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα, καθώς και ότι εφαρμόστηκε ένας εντυπωσιακός κατάλογος μεταρρυθμίσεων.
Αναφορικά με το χρέος, ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι στις 24 Μαΐου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε μια συμφωνία - πλαίσιο για τη βιωσιμότητα του χρέους με βραχυπρόθεσμα μέτρα, η επεξεργασία των οποίων έχει ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο, ενώ αν χρειαστεί θα ληφθούν και άλλα μέτρα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Πρόσθεσε ότι μια προσέγγιση για το χρέος σε συνδυασμό με την προσήλωση της Ελλάδας, θα βοηθήσει το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα.
«Θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα, θα βρούμε έναν ρεαλιστικό τρόπο» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ενώ ήταν αισιόδοξος για συμφωνία στο θέμα των εργασιακών.
Καταλήγοντας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι συμφωνεί με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε το «θετικό μομέντουμ» για να κάνουμε βήματα προόδου. «Να κάνουμε βήμα-βήμα την προσπάθεια» είπε και πρόσθεσε: «Κάποιοι θέλουν να πάνε γρήγορα, κάποιοι άλλοι έχουν στηλώσει τελείως τα πόδια, εγώ λέω ότι θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα».
Όπως είπε, χρειάζεται να υπάρξουν δεσμεύσεις τόσο από τους δανειστές, όσο και από την Ελλάδα ότι θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους. Η ελληνική κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι δεν θα αφήσει τα πράγματα να παρεκτραπούν, τόνισε και πρόσθεσε: «χρειάζεται και από τα δύο μέρη να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη».