16 Νοε 2016

Η Ρωσία αποσύρει την υπογραφή της από την ιδρυτική διακήρυξη του ICC

Η Ρωσία αποσύρει την υπογραφή της από την ιδρυτική διακήρυξη του ICCΗ Ρωσία ανακοίνωσε ότι αποσύρει επισήμως την υπογραφή της από την ιδρυτική διακήρυξη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC), λέγοντας ότι το δικαστήριο απέτυχε να ανταποκριθεί στις ελπίδες της διεθνούς κοινότητας.


Το 2000 η Μόσχα είχε υπογράψει την ιδρυτική διακήρυξη για την ίδρυση του ICC στη Ρώμη, αλλά ποτέ δεν είχε επικυρώσει την συμφωνία. Το Δικαστήριο ήταν το πρώτο μόνιμο δικαστήριο για ζητήματα εγκλημάτων πολέμου. 

«Το Δικαστήριο δεν ανταποκρίθηκε στις ελπίδες που συνδέθηκαν μαζί του και δεν έγινε πραγματικά ανεξάρτητο» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, περιγράφοντας το έργο του ICC ως «μονόπλευρο και ανεπαρκές».

Η Μόσχα δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένη από τους χειρισμούς του Δικαστηρίου για τον πόλεμο Ρωσίας - Γεωργίας το 2008, λέγοντας ότι το ICC αγνόησε τις καταγγελίες για βιαιότητες από την Τιφλίδα κατά πολιτών στη νότιο Οσετία. 

«Κάτω από αυτές της συνθήκες δεν μπορεί να μιλά κάποιος για εμπιστοσύνη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» σημείωσε το υπουργείο, τονίζοντας ότι η απόφαση για μη συμμετοχή στην ιδρυτική διακήρυξη του Δικαστηρίου είναι απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν. «Αποσύρουμε την υπογραφή μας από αυτό το έγγραφο» τονίζει το υπουργείο.

Η απόφαση της Ρωσίας έρχεται μία ημέρα μετά την έγκριση απόφασης από επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία καταδικάζει τη Ρωσία για την «προσωρινή κατάληψη της Κριμαίας» και για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατοίκων της Κριμαίας.