Σκληρό μήνυμα προς την τουρκική ηγεσία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
«Ακούω την κριτική που μου κάνουν για το θέμα της Συνθήκης της Λωζάννης. Λένε ότι ο Ερντογάν τα κάνει για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Με συγχωρείτε πολύ, ας κάνει ό,τι νομίζει. Εγώ, η Ελλάδα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις είναι στην ίδια κατεύθυνση, δεν θα αφήσουμε να πέσει τίποτα κάτω. Και τονίζω, δεν το κάνουμε μόνο για την Ελλάδα. Το κάνουμε για την Ευρώπη» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Για την προκλητική συμπεριφορά του Τούρκου ηγέτη Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς στις λεκτικές προκλήσεις, που ίσως λέγονται για εσωτερική κατανάλωση» και οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι «όταν επιβουλεύεται την Συνθήκη της Λωζάννης, στην πραγματικότητα επιβουλεύεται σύνορα ελληνικά αλλά ταυτοχρόνως και ευρωπαϊκά και η Ευρώπη πρέπει να το καταλάβει».
Κυπριακό
Ερωτηθείς ο ΠτΔ για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γείτονος, απαντά ότι «δυστυχώς μέχρι τώρα δεν το έχει δείξει». Υπογραμμίζει ότι ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει στον Ερντογάν ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στα εθνικά μας θέματα γιατί στηρίζονται στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό δίκαιο».
Για το Κυπριακό, ειδικότερα, τονίζει ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα, ελληνοτουρκικό, ελληνοκυπριακό ή τουρκοκυπριακό, αλλά για διεθνές και ταυτοχρόνως ευρωπαϊκό. «Γι αυτό λέμε και στον κ. Ερντογάν και στον κ. Ακιντζη, στο πλαίσιο δικοινοτικών συνομιλιών, ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση για τη Κυπριακή Δημοκρατία που δεν είναι συμβατή με το κεκτημένο της Ευρώπης».
Η ευρωπαϊκή λύση, διευκρινίζει ο κ Παυλόπουλος, σημαίνει «πρώτον, ομοσπονδιακό κράτος - συνομοσπονδία αποκλείεται. Δεύτερον, μια ενιαία κυριαρχία - γεγονός που αποκλείει στρατεύματα Κατοχής και εγγυήτριες δυνάμεις- και μία ιθαγένεια. Αυτές είναι οι βάσεις που έχουν μπει στις συζητήσεις, επισημαίνει ο κ Παυλόπουλος, ο οποίος θεωρεί σημαντικό να αντιληφθεί ο κ. Ερντογάν ότι η Κύπρος ως ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι δυνατόν να κοιτάζει κατά την Ανατολή αλλά και κατά τη Δύση. Κάτι αντίστοιχο που «συμβαίνει και με το Σκοπιανό».
Χρέος
Ο ΠτΔ επαναλαμβάνει τη θέση του ότι το χρέος σε καμία περίπτωση δεν είναι βιώσιμο και ότι μεγεθύνθηκε από την πολιτική της λιτότητας και της ύφεσης. Αναγνωρίζει ότι δεν επιδέχεται «κούρεμα» λόγω ESM αλλά ότι «επιβάλλεται ρύθμιση με επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων». Αναφορικά με τα επιτόκια σημειώνει ότι άλλες χώρες δανείζονται με πολύ μικρότερα και επιπλέον, εμείς έχουμε ένα χρέος απέναντι στο ΔΝΤ όπου το επιτόκιο του είναι αρκετά μεγάλο.
Αναφερόμενος στο ζήτημα του ελληνικού χρέους ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «το ΔΝΤ πριν από λίγες ημέρες είπε ότι είναι μία βόμβα το χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό γενικότερα. Φοβάμαι ότι το είπαν λίγο αργά. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για κούρεμα του χρέους, διότι δεν είναι νοητό κούρεμα χρέους ιδιαίτερα από την ώρα που δημιουργήθηκε ο ESM.
Ο ESM απαγορεύει και μετά από την ομολογία του δικαστηρίου της ΕΕ το κούρεμα. Αυτό που ο κ. Σόιμπλε έλεγε, ''δεν δέχομαι κάτι τέτοιο''. Σωστά το έλεγε, αλλά δεν έλεγε την υπόλοιπη αλήθεια. Ναι, κούρεμα ''όχι'' αλλά ρύθμιση του χρέους οπωσδήποτε».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέφερε το ζήτημα του ευρωομολόγου τονίζοντας ότι «χωρίς ένα είδος ευρωομολόγου, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το χρέος, όπως το αντιμετωπίζει η Τζάνετ Γέλεν αυτή την στιγμή στη FED, ο κ. Ντράγκι, που το λέει σε όλους τους τόνους, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση που όχι μόνο γιγαντώνεται αλλά μετατρέπεται και σε τραπεζική κρίση και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο».
Προσφυγικό
Αναφορικά με την προσφυγική κρίση και την αντιμετώπιση της, ο κ. Παυλόπουλος καταδικάζει τα φοβικά σύνδρομα κρατών–μελών που είναι «ιδεολογικά ξένα» προς τα ευρωπαϊκά δεώδη, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη και στο ζήτημα αυτό «πρέπει να πάρει τα μέτρα της». Υπογραμμίζει ότι «η Ευρώπη δεν είναι ευκαιριακός χώρος και ότι εκείνοι οφείλουν να προσαρμοστούν με τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις». Προσθέτει ότι «δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει κάνει ό,τι της αναλογεί για να παραμείνει στην Ευρώπη, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις της και άλλοι -και μάλιστα λαοί οι οποίοι μπήκαν πολύ αργότερα και με πολύ μεγάλη ανοχή από εμάς- να μην το κάνουν».
Συνοψίζοντας, χαρακτηρίζει αναγκαία τη λήξη της προσφυγική κρίσης «κλείνοντας το μέτωπο της Συρίας και οπωσδήποτε αντιμετωπίζοντας τους πρόσφυγες ως ανθρώπους σ’ ένα πνεύμα αλληλεγγύης».
Εξάρει τη στάση της κ. Μέρκελ στο ζήτημα αυτό που ουσιαστικά λέει: «Είναι δυνατόν πεντακόσια εκατομμύρια Ευρωπαίοι να μην μπορούμε να διαχειριστούμε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες»; Και δεν αποκλείει η ηγετική της φυσιογνωμία στη Γερμανία να αποτυπωθεί και ως ευρωπαϊκή, εάν δείξει ότι πάνω από όλα «σκέπτεται περισσότερο το Ευρωπαϊκό όραμα».