29 Δεκ 2016

Εκεχειρία ανάμεσα σε συριακό καθεστώς και αντιπολίτευση ανακοινώνει ο Πούτιν

Εκεχειρία ανάμεσα σε συριακό καθεστώς και αντιπολίτευση ανακοινώνει ο ΠούτινΚατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και την ένοπλη συριακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Ο συριακός στρατός επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή του την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Ομοίως και ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ωστόσο ότι εάν οι αντάρτες δεχτούν επίθεση θα απαντήσουν.


«Υπεγράφησαν τρία έγγραφα: το πρώτο ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την ένοπλη αντιπολίτευση για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στο σύνολο του συριακού εδάφους», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν διευκρινίζοντας ότι τα άλλα δύο έγγραφα αφορούν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε από την πλευρά του την υποστήριξή του προς την κατάπαυση του πυρός. Ο εκπρόσωπος Αχμαντ Ραμαντάν ωστόσο τόνισε ότι εάν οι αντάρτες δεχτούν επίθεση θα απαντήσουν. 

Νωρίτερα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ρωσία θα είναι οι εγγυήτριες δυνάμεις της εκεχειρίας.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, από τη συμφωνία εξαιρούνται οργανώσεις που θεωρούνται τρομοκρατικές από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ζητείται η υποστήριξη των χωρών που διαθέτουν επιρροή προς τις εμπόλεμες πλευρές.

«Με τη συμφωνία αυτή, οι πλευρές συμφώνησαν για κατάπαυση όλων των ένοπλων επιθέσεων, περιλαμβανομένων των αεροπορικών, και δεσμεύθηκαν να μην επεκταθούν από τις υπό τον έλεγχό τους περιοχές σε άλλες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης θα συναντηθούν στην Αστάνα του Καζακστάν υπό την αιγίδα των εγγυητριών δυνάμεων σύντομα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Επιβεβαιώνοντας την επίτευξη συμφωνίας, ο στρατός του καθεστώτος της Δαμασκού διευκρινίζει ότι από την ανακοίνωση αποκλείονται το Ισλαμικό Κράτος, το πρώην Μέτωπο Αλ Νούσρα και όλες οι οργανώσεις που συνδέονται με αυτές, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana. 

Υπάρχει ωστόσο μία σύγχυση όσον αφορά τις οργανώσεις που αποκλείονται, καθώς η συριακή αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι στη συμφωνία περιλαμβάνεται και το πρώην μέτωπο Αλ Νούσρα. 

Παράλληλα, ο Πούτιν ανακοίνωσε «μείωση» της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία.
«Συμφωνώ με την πρόταση του υπουργείου Άμυνας για τη μείωση της στρατιωτικής μας παρουσίας στη Συρία», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών. «Θα συνεχίσουμε ωστόσο οπωσδήποτε τον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», διευκρίνισε.