Για αυξανόμενο ρεύμα τούρκων αγοραστών ακινήτων στην Ελλάδα μιλά δημοσίευμα της γερμανική Sueddeutsche, συσχετίζοντάς το με τις ανησυχίες για τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία με φόντο το αποτυχημένο πραξικόπημα -αλλά και με το καθεστώς που διευκολύνει τη βίζα για ξένους αγοραστές ακινήτων αξίας πάνω από 250.000 ευρώ.
Το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου στην Τουρκία φαίνεται μεταξύ άλλων να κεντρίζει το ενδιαφέρον τούρκων πολιτών για αγορά ακινήτου στην Ελλάδα, γράφει η SZ παραθέτοντας επώνυμες και ανώνυμες μαρτυρίες επαγγελματιών του κτηματομεσιτικού κλάδου.
To δημοσίευμα παραδέχεται πως δεν υπάρχουν επίσημοι αριθμοί, «ωστόσο έμποροι ακινήτων επιβεβαιώνουν το φαινόμενο» αναφέρει.
Το ρεπορτάζ επικαλείται τον ιδιοκτήτη της αθηναϊκής Ellika Real Estate Βασίλη Αξαρλής, ο οποίος λέ πως «τα προηγούμενα δύο χρόνια είχαμε μαζική αύξηση των τούρκων αγοραστών». «Κυρίως μετά το πραξικόπημα άτομα από τη μεσαία τάξη της Τουρκίας άρχισαν να σκέφτονται την περίπτωση ενός ακινήτου στην Ευρώπη» λέει, μιλώντας για «αύξηση της τάξης του 1000%».
Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί τούρκοι αγοραστές είναι δημόσιοι υπάλληλοι, επιχειρηματίες, δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και διανοούμενοι και ζουν κατά κύριο λόγο σε πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη και η Άγκυρα, όπου είναι περισσότερο διαδεδομένη η ευρωπαϊκή κουλτούρα.
«'Ένα σπίτι στην Ελλάδα είναι μια πύλη προς την Ευρώπη', λέει ο Αξαρλής. Αυτό οφείλεται στην ιδιαιτερότητα ότι όποιος αγοράζει στην Ελλάδα ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, μπορεί να λάβει άδεια παραμονής στη χώρα. Αυτή ισχύει για πέντε χρόνια και μπορεί, εφόσον δεν πωληθεί το ακίνητο, να ανανεώνεται χωρίς περιορισμό» επισημαίνει η εφημερίδα, αναφερόμενη στο σχετικό νόμο του 2013.
Η συντάκτρια του άρθρου κλείνει σχολιάζοντας ότι «παρά τα όσα λέγονται για την εχθρότητα ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες, δεν μπορεί να αποκλειστεί το εξής: ότι πολλοί Τούρκοι θεωρούν την Ελλάδα απλά υπέροχη. Άλλωστε ο αριθμός των Τούρκων που κάνουν διακοπές στις ελληνικές παραλίες πολλαπλασιάστηκε τα προηγούμενα χρόνια».