Εν όψει του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου και υπό το φόβο «κατάρρευσης» του προγράμματος σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ, η κυβέρνηση ετοιμάζει μια πρόταση «έντιμου συμβιβασμού», προκειμένου να ξεπαγώσει η διαπραγμάτευση για την β' αξιολόγηση.
Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, ο «έντιμος συμβιβασμός» για την ελληνική κυβέρνηση, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, περιλαμβάνει:
1. Την ψήφιση από τη Βουλή ενός «εξειδικευμένου» κόφτη ο οποίος θα αναφέρει ρητά ότι σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων ο υπουργός Οικονομικών θα προχωρεί άμεσα σε λήψη διορθωτικών μέτρων με έμφαση στην περικοπή της έκπτωσης φόρου μισθωτών και συνταξιούχων αλλά και στο ψαλίδισμα της «προσωπικής διαφοράς» που εξακολουθούν να εισπράττουν οι σημερινοί συνταξιούχοι.
Ο κόφτης αυτός θα παραμείνει σε ισχύ από το 2019 -θεωρητικά το πρώτο έτος μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου- και για όσο χρονικό διάστημα συμφωνηθεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να «παράγει» πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%.
Το «παρήγορο» στοιχείο για την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι σε περίπτωση που θα συμφωνήσουν και οι υπόλοιποι θεσμοί στο να παραταθεί (και να εξειδικευτεί περαιτέρω) ο κόφτης, η ελληνική Βουλή δεν θα χρειαστεί να ψηφίσει εδώ και τώρα νέες μειώσεις καθαρών αποδοχών για μισθωτούς και συνταξιούχους, είτε αυτές προκύψουν από περικοπές αμοιβών είτε από αυξήσεις φόρων.
2. Την περαιτέρω εξειδίκευση του πακέτου με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα προκειμένου το ελληνικό χρέος να χαρακτηριστεί ως βιώσιμο. Αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για να συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα και για να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2017.
3. Την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και την εκταμίευση των απαιτούμενων κονδυλίων ώστε να εξασφαλιστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι και τον Ιούλιο (σ.σ.: είναι ο πιο δύσκολος μήνας της χρονιάς καθώς απαιτούνται περισσότερα από επτά δισ. ευρώ για να καλυφθούν ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και οι τόκοι), συν τα κεφάλαια για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού Δημοσίου.
Εφόσον προκύψει έδαφος συνεννόησης στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης -κυρίως στο μείζον θέμα που έχει προκύψει και το οποίο αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018- το βάρος θα πέσει στο άμεσο κλείσιμο των θεμάτων που έχουν παραμείνει ανοικτά από την ατζέντα της β’ αξιολόγησης.
Εκτός από τα εργασιακά, συμβιβασμοί θα χρειαστούν από την ελληνική πλευρά και σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2018. Το ποσό του κενού προσδιορίζεται σε τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ενώ δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι θέσεις του ΔΝΤ.
Δεν αποκλείεται να χρειαστεί νομοθέτηση μέτρων όπως οι περικοπές επιδομάτων, το «ψαλίδισμα» της έκπτωσης φόρου μισθωτών και συνταξιούχων ή ακόμη και οι νέες παρεμβάσεις στον ΦΠΑ προκειμένου να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό.