9 Ιαν 2017

Ο Μπόρις Τζόνσον πάει ΗΠΑ, η Βρετανία γνωρίζει τον επόμενο πρόεδρο

Ο Μπόρις Τζόνσον πάει ΗΠΑ, η Βρετανία γνωρίζει τον επόμενο πρόεδρο«Θετικές αλλά ειλικρινείς» συνομιλίες με βασικά στελέχη του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ είχε, σύμφωνα με το Λονδίνο, ο βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον κατά την έναρξη της επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Η επίσκεψη είναι η πρώτη επίσημη διά ζώσης επαφή που θα έχει η βρετανική κυβέρνηση με το περιβάλλον του επόμενου αμερικανού προέδρου.


Ο Τζόνσον συναντήθηκε με τον γαμπρό του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, και τον Στιβ Μπάνον, επικεφαλής της στρατηγικής του νέου προέδρου.

Είναι η πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ των μελών της νέας αμερικανικής κυβέρνησης και ενός βρετανού υπουργού. 

Αμέσως μετά την εκλογή του Τραμπ, ο Νάιτζελ Φάρατζ του UKIP είχε γίνει ο πρώτος ευρωπαίος πολιτικός που συναντήθηκε με τον ρεπουμπλικανό -προσπαθώντας, εμμέσως, να αναλάβει ρόλο «διαμεσολαβητή» μεταξύ Τραμπ και Λονδίνου, κάτι που η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά. 

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το BBC, ο ΥΠΕΞ και οι συνεργάτες του Τραμπ συζήτησαν την αμερικανική εξωτερική πολιτική για τη Συρία, την Κίνα και τη Ρωσία. Οι συνομιλίες ήταν «θετικές αλλά ειλικρινείς», σύμφωνα με τις αναφορές.

Τη Δευτέρα ο Τζόνσον θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον για να συναντήσει σημαντικά στελέχη του Κογκρέσου.

Ο βρετανός υπουργός δεν θα συναντηθεί με τον μελλοντικό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον γιατί σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο διορισμός του επιχειρηματία θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την αμερικανική Γερουσία.

Λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του Τζόνσον, ο Τραμπ είχε πεί σε μήνυμα στο Twitter ότι «προσβλέπει ιδιαίτερα» στη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι την άνοιξη. 

Ο Τραμπ είπε ότι η Μέι, η οποία έχει συνομιλήσει μαζί του δύο φορές από την εκλογή του, θα έρθει στην Ουάσιγκτον να τον συναντήσει, σημειώνοντας πως η Βρετανία είναι «μακροχρόνιος σύμμαχος» και «πολύ ιδιαίτερη» χώρα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ