Το απόγευμα του Σαββάτου αναμένεται η νέα συνάντηση ανάμεσα σε αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών και στο κουαρτέτο μετά την μαραθώνια διαπραγμάτευση της Παρασκευής, στην οποία πήραν μέρος ο Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.
Συγκεκριμένα, με αντικείμενο το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων θα συναντηθούν στις 19.00 οι υπουργοί της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Στη συνέχεια, θα συζητηθούν φορολογικά θέματα (20.00) και ζητήματα που αφορούν στις αγορές προϊόντων (21.00).
Στη μαραθώνια συνάντηση της Παρασκευής, σύμφωνα με αναφορές κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα, φααίνεται πως κλείδωσαν η μείωση του αφορολόγητου, το πακέτο μέτρων και αντίμετρων, όπως και τα θέματα των ενεργειακών.
Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει το θέμα των συντάξεων, για το οποίο -όπως είπε κυβερνητικός αξιωματούχος- δεν υπάρχουν μόνο τεχνικά προβλήματα, αλλά και πολιτικές προεκτάσεις. Συζητήσεις φαίνεται πως ακόμη υπάρχουν και σε σχέση με τις ευθύνες στελεχών του Δημοσίου και των τραπεζών που θα υπογράψουν τις αναδιαρθρώσεις δανείων.
Χθες το βράδυ ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η ασυλία δεν θα είναι οριζόντια και θα δίνεται κατά περίπτωση.
Στη χθεσινή συνάντηση δεν έγιναν συζητήσεις για τα εργασιακά, ούτε για την ανάλυση του πρωτογενούς πλεονάσματατος, δηλαδή ποιο κομμάτι από το υπερμεγέθες πλεόνασμα του 3,9% του ΑΕΠ (4,2% με βάση το πρόγραμμα) είναι επαναλαμβανόμενο αλλά και πώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός που θα αποφασίσει το 2018 αν οι στόχοι επιτυγχάνονται προκειμένου να τεθούν σε ταυτόχρονη εφαρμογή μέτρα και αντίμετρα του 2019.
«Βρισκόμαστε εντός πλαισίου, εντός στόχων προκειμένου να έχουμε κατάληξη στις 22 Μαΐου», επισήμανε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης.
Σημεία της συμφωνίας
Ορισμένα βασικά σημεία της νέας συμφωνίας που έφερε στη δημοσιότητα το Πρώτο Θέμα είναι τα εξής:
1. Μέτρα 450 εκατ. ευρώ από το 2018 με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, κάτι που θα αυξήσει το φορολογικό βάρος κατά 121 εκατ. ευρώ.
2. Δημόσιο: μείωση συμβασιούχων κατά 1.028 άτομα. Με αίτημα του ΔΝΤ επιβάλλεται «ταβάνι» στον αριθμό των συμβασιούχων. Ο αριθμός τους όχι απλώς δεν επιτρέπεται να αυξηθεί, αλλά πρέπει να μειωθεί από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 49.104 τον ίδιο μήνα του 2017 και σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019. Παράλληλα το μνημόνιο του ΔΝΤ απαιτεί νομοθεσία για την προάσπιση της διαφάνειας, την αξιολόγηση και την κινητικότητα, καθώς και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων (άρα νέες περικοπές) για τα ειδικά μισθολόγια. Ο λόγος της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνει ένα προς τρία το 2018 εφόσον τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.
3. Αντίμετρα μόνο με πλεόνασμα 3,7%. Σε αντίθεση με ό,τι γνωρίζαμε ως τώρα, το τεχνικό κείμενο του ΔΝΤ αναφέρει ότι τα αντίμετρα θα εφαρμόζονται όχι όταν η κυβέρνηση πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αλλά μόνο αν υπάρχει ένα περιθώριο 0,2% πάνω από το 3,5%. Αρα ο πήχης ανεβαίνει αυτομάτως στο 3,7%.
Απαντήσεις ζητά η Δημοκρατική Συμπαράταξη
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με ανακοίνωσή της, καλεί την κυβέρνηση να απάντήσει για όσα αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» περί προτάσεων της τρόικας που δεν είναι ως τώρα γνωστές.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ως φαίνεται η αδυναμία και η ανικανότητα της κυβέρνησης άνοιξαν τις ορέξεις του Δ.Ν.Τ για περισσότερα επώδυνα για τους πολίτες μέτρα.
Ερωτάται η κυβέρνηση:
1) Θα αποδεχθεί πρόσθετα μέτρα 450 εκατ. ευρώ για το 2018 και μάλιστα εις βάρος των ανέργων και των ασθενέστερων τάξεων;
2) Θα αποδεχθεί επί πλέον όρους που θα καθορίζουν ότι τα αντίμετρα θα εφαρμόζονται μόνο με πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3,7% του ΑΕΠ και μάλιστα εάν το κρίνει το Δ.Ν.Τ;
3) Αποδέχεται την πλήρη άρση της εγκριτικής διαδικασίας για τις ομαδικές απολύσεις άνω του 5% του προσωπικού μιας επιχείρησης, άρα την πλήρη απελευθέρωση τους;
Περιμένουμε άμεσα απαντήσεις. Γιατί, ως φαίνεται, όσο περνάει ο χρόνος ο λογαριασμός μεγαλώνει. Εις βάρος των Ελληνίδων και των Ελλήνων».