Στο στόχο αυτόνομης εξόδου στις αγορές η χώρα είναι -μετά τις αποφάσεις της 15ης Ιουνίου- «κοντύτερα από ποτέ», δηλώνει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα».
Ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι η κυβέρνησή του θα βγάλει τον τόπο «από τη δραματική ασφυξία των μνημονίων και της χρεοκοπίας, στην οποία αυτοί τον οδήγησαν», αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.
Για το ΠΑΣΟΚ σημειώνετι ότι θα «χαιρόμασταν ειλικρινά αν έβρισκε ξανά τον προοδευτικό του προσανατολισμό, αλλά και το κουράγιο να ανοίξει έναν ειλικρινή και χωρίς προκαταλήψεις διάλογο με την κυβερνώσα Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, για την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης μετά το τέλος των μνημονίων. Εμείς, πάντως, θα είμαστε εκεί. Αλλά νομίζω ότι έχει πολύ σοβαρά προβλήματα να λύσει για να φτάσει μέχρι εκεί.»
Διατυπώνει μάλιστα επιφυλάξεις για το κατά πόσο την Φώφη Γεννηματά την «χωρίζει πολιτική άβυσσος» από τον κ. Μητσοτάκη, όπως η ίδια έχει πει:
«Δεν είμαι σίγουρος ότι το εννοούσε, διότι, αν ίσχυε, θα έπρεπε να τη χωρίζει πολιτική άβυσσος και από τον κ. Σημίτη ή τον κ. Βενιζέλο, που στηρίζουν και πριμοδοτούν τον κ. Μητσοτάκη με κάθε δυνατό τρόπο. Αλλά αν το πιστεύει πραγματικά, αυτό που πρέπει να κάνει είναι να δώσει πολιτικό περιεχόμενο σε αυτό που περιγράφει ως 'άβυσσο'.
» Ο κ. Μητσοτάκης έχει πει συγκεκριμένα πράγματα. Έχει υποσχεθεί φοροαπαλλαγές στους πλούσιους, μείωση των κοινωνικών δαπανών, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση, γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης. Ας τοποθετηθεί επ’ αυτών, για να διαπιστώσουμε τουλάχιστον αν βρισκόμαστε από την ίδια ή από την άλλη πλευρά της αβύσσου.»
Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ
Σχολιάζοντας τις αναφορές Τσίπρα στην Φώφη Γεννηματά, η Δημοκρατική Συμπαράταξη αναφέρει: «Η Φ.Γεννηματά το είπε και χθες και το εννοεί: 'Δεν θα συμμετέχουμε σε αδύναμες Κυβερνήσεις που θα οδηγήσουν την χώρα μέσα σε καθεστώς πόλωσης σε νέα αδιέξοδα. Το μοντέλο αυτό -όπως είναι η σημερινή κυβέρνηση- έχει αποτύχει'.
» Και αυτό ισχύει τόσο για τον κ Τσίπρα, όσο και για τον κ Μητσοτάκη. Χρειάζεται εθνική συνεννόηση, εθνική γραμμή και Κυβέρνηση ευρείας, λαϊκής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
» Με την ευκαιρία να επισημάνουμε και πάλι ότι η διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα και του ακροδεξιού συνεταίρου του έχει τόση σχέση με την αριστερά, όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο.»
Η ΝΔ σχολίασε: «Ο κ. Τσίπρας φαίνεται συνειδητοποιεί ότι το δεκανίκι των ΑΝΕΛ είναι πια καμένο και ψάχνει άλλους συμμάχους. Πολύ δύσκολο να βρει...».
Το ΚΚΕ σχολίασε τη συνέντευξη Τσίπρα αναφέροντας: «Μετά τις αγορές που θα 'χόρευαν πεντοζάλη', ο κύριος Τσίπρας έφτασε στο σημείο να αναγορεύει σε υπέρτατο κριτή της πολιτικής του, τις αγορές και τους επενδυτές, δηλαδή τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Και είναι πολύ λογικό να διεκδικεί καλό βαθμό από αυτούς, από τη στιγμή που στο λαό φορτώνει αντιλαϊκά μέτρα και μνημόνια διαρκείας.
» Έπίσης, είναι πολύ λογικό το άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ, τη θέση του οποίου έχει επάξια καταλάβει, ενώ εντείνεται η μεταξύ τους διαπάλη για το ποιος θα ηγεμονεύσει στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς.»