26 Ιουλ 2017

«Κουμπαρά ασφαλείας» δημιουργεί ο Τσακαλώτος στο ΥΠΟΙΚ

«Κουμπαρά ασφαλείας» δημιουργεί ο Τσακαλώτος στο ΥΠΟΙΚ
Του Αντώνη Καρακούση

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δηλώνει σχετικά ικανοποιημένο από την πρώτη απόπειρα εξόδου στις αγορές.

Αναγνωρίζει τις δυσκολίες, αντιλαμβάνεται ότι μερίδα των διεθνών επενδυτών ανήκει στον καθαρά κερδοσκοπικό κύκλο, αλλά εκτιμά το αποτέλεσμα και το αντιμετωπίζει ως βάση για τη συνέχεια, για τις επόμενες δηλαδή εξόδους, από τις οποίες και θα κριθεί αν όντως η Ελληνική Δημοκρατία είναι αξιόπιστη και θα καταστεί αυτόνομα χρηματοδοτήσιμη.

Σκοπός των Ευκλ.Τσακαλώτου και Γ.Χουλιαράκη είναι να επαναληφθεί το εγχείρημα της εξόδου στις αγορές άλλες τρεις-τέσσερις φορές μέχρι την 21η Αυγούστου 2018, οπότε και λήγει το πρόγραμμα και η χρηματοδοτική κάλυψη της Ελλάδας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ.

Έως τότε θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί μια ευνοϊκή για την Ελλάδα καμπύλη επιτοκίων, που θα επιβεβαιώνει την συμμετοχή της στο διεθνές οικονομικό σύστημα και επιπλέον θα πρέπει να έχει συγκεντρωθεί ένα απόθεμα πόρων ικανών να καλύψουν τη χώρα έναντι μελλοντικών κινδύνων και έκτακτων συνθηκών που μπορεί να επικρατήσουν για οποιονδήποτε λόγο στις διεθνείς αγορές.

Οι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θέλουν να δημιουργήσουν έναν κουμπαρά ασφαλείας ύψους 10 δισ. ευρώ, ως βάση εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την οικονομία της.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα 3 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν από την πρώτη απόπειρα εξόδου στις αγορές το 1,5 δισ. θα «κλειδωθεί» σε ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών και θα αποτελέσει τη βάση του «κουμπαρά» ασφαλείας.

Στη βάση των παραπάνω επόμενος σταθμός και ευκαιρία δεύτερης εξόδου στις αγορές θα αποτελέσει η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η οποία θα ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς το φθινόπωρο με σκοπό να έχει κλείσει στις αρχές του 2018. 

Κάτι που υπενθύμισε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλγκφανγκ Σόιμπλε με τη μορφή παραίνεσης και προειδοποίησης για τις υποχρεώσεις που συνοδεύουν την ελληνική προσπάθεια.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι τουλάχιστον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι σαφώς προσανατολισμένο, έχει εμπεδωμένη άποψη γα τη συνέχεια και πιστεύει ακράδαντα ότι μόνο με πειθαρχία θα κερδηθεί το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Η δέσμευση του 1,5 δισ. ευρώ σε ειδικό κλειδωμένο λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει ακριβώς διαθέσεις και προθέσεις. 

Και επιβεβαιώνει ότι το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο να δώσει αγώνες δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής πειθαρχίας απέναντι στο πλήθος των διεκδικήσεων που αναμένεται να εγείρει το ευρύτερο κομματικοσυνδικαλιστικό περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή θα είναι ίσως και η κρισιμότερη μάχη της επόμενης περιόδου, από το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθούν τόσο η επιτυχία της προσπάθειας επανένταξης της χώρας στο διεθνές οικονομικό σύστημα, όσο και η τύχη της κυβέρνησης Τσίπρα.

in.gr