Αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά πόσο πιο περίπλοκο είναι να καταργηθεί στην πράξη η μεταρρύθμιση Ομπάμα στο σύστημα περίθαλψης, οι Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία -αποτυγχάνοντας για άλλη μία φορά να ψηφίσουν το τέλος του Obamacare- στρέφονται τώρα στη λύση της «κατάργησης λάιτ», παραπέμποντας σε διαπραγματεύσεις τα δυσκολότερα σημεία.
Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει το Κογκρέσο είναι μεταξύ κατάργησης και αντικατάστασης του Obamacare ή απλής κατάργησης -και δεν είναι διαδικαστικό, επειδή σε αυτόν τον άξονα αποτυπώνεται η αδυναμία να βρεθεί ένα διάδοχο σύστημα περίθαλψης που θα ικανοποιεί και τους σκληρότερους και τους μετριοπαθέστερους Ρεπουμπλικανούς (οι οποίοι πλειοψηφούν και στα δύο Σώματα του Κογκρέσου, Βουλή και Γερουσία).
Πλέον, καθώς δεν διαφαίνεται διέξοδος, η Ουάσινγκτον στρέφεται σε «λάιτ κατάργηση» (το «skinny -"κοκκαλιάρικη"- repeal» όπως είναι η «κωδική ονομασία» που έχει ήδη αποκτήσει στο Καπιτώλιο η νέα επιλογή), δηλαδή να καταργηθεί το μίνιμουμ των προβλέψεων του Obamacare και να συνεχιστεί -πιθανότατα για μήνες- η συζήτηση για το επόμενο σύστημα.
Και αυτό πλέον φαίνεται ως μοναδική επιλογή επειδή η Γερουσία καταψήφισε, εξαιτίας του «όχι» επτά Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, τη νέα πρόταση που θα καταργούσε εξ ολοκλήρου -ως έχει- το Obamacare, χωρίς προβλέψεις που θα αντικαθιστούσαν τα κενά που προέκυπταν. Θα υπήρχε ένα κενό εφαρμογής δύο ετών, μέσα στο οποίο το Κογκρέσο θα έπρεπε να καταλήξει σε μέτρα αντικατάστασης.
Ήταν η δεύτερη άκαρπη ψηφοφορία στη Γερουσία μέσα σε ένα 24ωρο. Την Τρίτη, η Γερουσία είχε επίσης καταψηφίσει το νομοσχέδιο που θα καταργούσε και θα αντικαθιστούσε το Obamacare (ρεπουμπλικανικό σχέδιο που καταρτιζόταν από το Μάιο).
Τώρα, όπως μεταδίδει το Reuters, οι Ρεπουμπλικανοί προσανατολίζονται σε «κατάργηση λάιτ», νομοσχέδιο δηλαδή που θα καταργήσει χωρίς αντικατάσταση πιθανότατα εκείνα τα τμήματα του Obamacare που υποχρεώνουν ιδιώτες και εργοδότες να αποκτήσουν ή να παρέχουν ασφάλιση και φόρο σε κατασκευαστές ιατρικού εξοπλισμού.
Καθώς η Βουλή έχει ήδη ψηφίσει νομοσχέδιο από το Μάιο, οποιαδήποτε πρόβλεψη κατάφερνε να πάρει την έγκριση της Γερουσίας θα έφερνε το ζήτημα ξανά σε ειδική επιτροπή διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο Σωμάτων του Κογκρέσου.