Μια σειρά δράσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα την εναρμόνιση της νομολογίας και της δικαστικής πρακτικής ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη ξεκίνησε σήμερα, με αφετηρία την Αθήνα.
Στο συνέδριο που φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών και διοργάνωσε η γενική διεύθυνση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου του Συμβουλίου της Ευρώπης σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Επικρατείας, τονίστηκε απ' όλους τους ομιλητές η ανάγκη να αποκατασταθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας και διαλόγου ανάμεσα στα εθνικά δικαστήρια και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ώστε να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα της δικαιοσύνης επί τη βάσει κοινών παραδοχών του εσωτερικού δικαίου και των διεθνών προτύπων.
Κάτω από αυτό το πρίσμα ήταν ιδιαίτερη αναφορά που έγινε στον ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου - ρόλο που εξήρε στον χαιρετισμό του προς το συνέδριο και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. «Ως θεματοφύκαλας των οικείων αξιών το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει καταφέρει να καταγραφεί στη συνείδηση των λαών της Ευρώπης ως ένας φορέας αυξημένης νομιμοποίησης και αποτελεσματικότητας τη στιγμή που άλλοι θεσμοί αντιμετωπίζονται με αυξημένο σκεπτικισμό» σημείωσε.
«Υπό αυτήν την έννοια η λειτουργία του δικαστηρίου ανεξάρτητα από το εάν δεν συνδέεται ευθέως με τις ενοποιητικές εξελίξεις του ευρωπαϊκού χώρου συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής κοινής ταυτότητας και συνεπώς στη συντήρηση της προοπτικής για μια συναδέλφωση των λαών στη Γηραιά Ήπειρο» τόνισε σε άλλο σημείο.
Στον δικό του χαιρετισμό, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου υπενθύμισε ότι η νομολογία που διαμορφώνουν τα εθνικά δικαστήρια επηρεάζουν τη ζωή και τη δράση των ανθρώπων και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της δημοκρατίας, ενώ χαρακτήρισε κορυφαία στιγμή σε αυτή τη διαδικασία την υπογραφή της ευρωπαϊκής σύμβασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την ίδρυση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.
«Η νομολογία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου αποτελεί σημείο αναφοράς για τα ελληνικά δικαστήρια» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣτΕ.
Ο Χρήστος Γιακουμόπουλος, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κράτους Δικαίου του Συμβουλίου της Ευρώπης υπογράμμισε ότι το συνέδριο της Αθήνας αποτελεί την πρώτη πολυμερή εκδήλωση, στην οποία συζητήθηκε και ο σχεδιασμός ανάλογων μελλοντικών δράσεων.
Στο συνέδριο συμμετείχαν ανώτατοι δικαστικοί από τις βαλκανικές χώρες, την Κύπρο, την Τσεχία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Γαλλία, τη Γεωργία, την Ιταλία, τη Δημοκρατία του Μόλδοβα, τη Νορβηγία, τη Ρωσία, την Ισπανία και την Ουκρανία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ