Νόμο για τα αρχαία του Ελληνικού σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση, προκειμένου να ξεπεράσει το σκόπελο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που συνεδριάζει την Τρίτη.
Εφόσον το ΚΑΣ κηρύξει, όπως αναμένεται, μέρος της έκτασης του Ελληνικού ως αρχαιολογικό, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να κάνει νόμο, το Μνημόνιο που έχει συνάψει το υπ. Πολιτισμού και η Ελληνικόν ΑΕ, προκειμένου να ισχυροποιήσει την νομική του ισχύ.
Σε μια τέτοια περίπτωση το Δημόσιο θα δεσμεύεται ότι σε περίπτωση εύρεσης αρχαιολογικών ευρημάτων σε τμήμα του πρώην αεροδρομίου, θα ακολουθούνται συγκεκριμένα σφιχτά χρονοδιαγράμματα και δεν θα γίνεται παρακώληση του έργου.
Ούτως ή άλλως, το Μνημόνιο Κατανόησης που έχει υπογραφεί από το Μάιο μεταξύ του υπ.Πολιτισμού και της Ελληνικόν, και έχει πάρει την έγκριση του ΚΥΣΟΙΠ, μιλά αναλυτικά για σφιχτές διορίες ως προς την εκτέλεση των αρχαιολογικών ερευνών στο Ελληνικό, καθ’ όλη την διάρκεια των 15 ή και παραπάνω ετών που θα διαρκέσουν οι εργασίες στο έργο.
Αλλά ένα Μνημόνιο, δεν είναι στην ουσία παρά ένα ιδιωτικό συμφωνητικό χωρίς δεσμευτική αξία. Ακριβώς λοιπόν για να υπερπηδηθεί τυχόν γνωμοδότηση του ΚΑΣ για κήρυξη του χώρου ως αρχαιολογικού, κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση, με την μορφή διάταξης που θα ψηφιστεί στην Βουλή.
Εφόσον, το Μνημόνιο γίνει νόμος του κράτους, τότε η αρχαιολογική υπηρεσία θα πρέπει να σέβεται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και περιθώρια ολοκλήρωσης των αρχαιολογικών ερευνών από την στιγμή που θα βρεθεί κάποιο εύρημα, με φορέα τήρησης των συμφωνηθέντων το υπ. Πολιτισμού.
Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή, αναλόγως των εξελίξεων της Τρίτης, και των αποφάσεων που θα λάβει το ΚΑΣ, η κυβέρνηση φαίνεται ωστόσο να έχει πάρει τις αποφάσεις της.
Τη Δευτέρα στο μεταξύ, ανακοινώνεται εκτός απροόπτου, η απόφαση της Επιτροπής Δασικών Αμφισβητήσεων για το περίφημο «δάσος» των 37 στρεμμάτων, γεγονός που θα λειτουργήσει ως πρόγευση του τι θα επακολουθήσει, δηλαδή της συνεδρίασης του ΚΑΣ.