Το ισχυρό μήνυμα αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών που έστειλαν οι πολίτες με την ηχηρή παρουσία τους και η καθαρή νίκη της Φώφης Γεννηματά, σφράγισαν την ψηφοφορία για την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.
Η συμμετοχή των πολιτών που ξεπέρασε τις 210 χιλιάδες, έδωσε δυναμική στο εγχείρημα και έλυσε πολλά από τα ζητήματα της επόμενης μέρας. Η παρουσία πλήθος κόσμου που υπομονετικά περίμενε στις ουρές των εκλογικών κέντρων, έδειξε ότι η δημοκρατική παράταξη συνδέεται ξανά με τις κοινωνικές της ρίζες. Επανιδρύθηκε, χθες, με την ιδρυτική σφραγίδα των πολιτών που προσήλθαν στις κάλπες.
Το αποτέλεσμα, η κυριαρχία της Φώφης Γεννηματά και η απόσταση του Νίκου Ανδρουλάκη από τους Γιώργο Καμίνη και Σταύρο Θεοδωράκη, συνοδεύτηκε από την εκτίμηση αλλά και την γκρίνια ότι, τελικά, ψήφισε ο κομματικός μηχανισμός. Αυτή η εκτίμηση διατυπώνεται από τα ίδια κέντρα που μετέδιδαν ότι μια συμμετοχή των πολιτών που θα άγγιζε ή θα ξεπερνούσε τις 200 χιλιάδες θα πιστοποιούσε ότι στην εκλογή συμμετείχε η κοινωνία. Και αυτή συμμετείχε. Άνθρωποι κυρίως της μεσαίας τάξης, ψηφοφόροι του ΠαΣοΚ του 44%, που δεν καλύπτονται από το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και θέλουν το νέο φορέα στην πρώτη γραμμή του μετώπου ευθύνης για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η παρουσία τόσων χιλιάδων ανθρώπων στις κάλπες δείχνει ότι ο χώρος της Κεντροαριααστεράς παραμένει ζωντανός στην κοινωνία.
Αυτό είναι το βασικό μήνυμα της κάλπης το οποίο έχει αποδέκτες και τους κυρίους Τσίπρα και Μητσοτάκη. Ο κ. Τσίπρας, όχι μόνο δεν φαντάζει κυρίαρχος στο χώρο και διεκδικητής του κεντροαριστερού χώρου αλλά αντιθέτως είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος με έναν φορέα που θα ροκανίσει το εκλογικό του ποσοστό. Αλλά και ο κ. Μητσοτάκης, θα βρει μπροστά του, στον στόχο του για την αυτοδυναμία, το εμπόδιο μια προοδευτικής, μεταρρυθμιστικής δύναμης.
Η επόμενη μέρα
Το ύψος της συμμετοχής, έλυσε το θέμα της ενότητας την επόμενη μέρα. Όπως λέγεται «κανείς και για κανένα λογο δεν θα θελήσει να παίξει με την πορεία του εγχειρήματος. Οι δηλώσεις των «χαμένων» της χθεσινής αναμέτρησης εστιάζουν στην ανάγκη αλλά και τη θέληση τους για ενότητα. Όλοι τους, επικοινώνησαν με την Φώφη Γεννηματά για να την συγχαρούν για την καθαρή της νίκη.
Τα βλέμματα, στράφηκαν προς την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη καθώς το ποσοστό της κυρίας Γεννηματά έθετε θέμα για το κατά πόσον είναι «πολιτικά αναγκαίος» ένας δεύτερος γύρος. Οι συνεργάτες του ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ, ευχαριστημένοι από την εκλογική επίδοση, περίμεναν να δουν αν το ποσοστό της κυρίας Γεννηματά είχε τάση προς το 45-46% ή προς το 40%. Όταν τα ξημερώματα και σε ένα ποσοστό 84% των εκλογικών τμημάτων είχε διαφανεί ότι το ποσοστό της κυρίας Γεννηματά θα κινούνταν περι το 42%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με ανακοίνωση του έδωσε ραντεβού με την πρόεδρο του ΠαΣοΚ, την ερχόμενη Κυριακή.
Η προοπτική μιας ενδοπασοκικής σύρραξης στον δεύτερο γύρο, το αποτέλεσμα του οποίου μοιάζει προφανές, είναι το βασικό θέμα συζήτησης από σήμερα το πρωί. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι το εγχείρημα ίσως χάσει κάτι από τη λάμψη του, ειδικά αν στον δεύτερο γύρο προσέλθουν λιγότεροι ψηφοφόροι. Διατυπώνεται επίσης η ανησυχία μήπως η κόντρα Γεννηματά- Ανδρουλάκη, ξεφύγει από το, σε γενικές γραμμές, ήπιο κλίμα της προεκλογικής περιόδου και δημιουργήσει ένα νέο διχασμό με χαρακτηριστικά του 2007.
Στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά, από την αρχή της διαδικασίας θα ήθελαν να αποφύγουν ένα εσωκομματικό εμφύλιο στο δεύτερο γύρο. Μεταδίδουν ότι η κυρία Γεννηματά ζήτησε και πήρε καθαρή εντολή κάτι που θα φανεί και στο αποτέλεσμα της επόμενης Κυριακής. Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ με τον αέρα που της δίνει το θριαμβευτικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, θα κρατήσει χαμηλά τους τόνους ακόμα και αν δεχθεί επιθέσεις και θα εμφανιστεί ενωτική, θέλοντας να δείξει ότι πήρε το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στην κάλπη.
Οι χαμένοι των εκλογών
Οι μεγάλοι χαμένοι των εκλογών ήταν οι Γιώργος Καμίνης και Σταύρος Θεοδωράκης. ΟΙ δημοσκοπήσεις τους ήθελαν να διεκδικούν, σε μια αμφίρροπη μάχη, την είσοδο στον δεύτερο γύρο. Υπήρχε μάλιστα η εκτίμηση ότι οι υποψηφιότητες τους θα ευνοούνταν από μια συμμετοχή που θα κινούνταν κοντά στις 200 χιλιάδες. Όμως οι εκλογικές τους επιδόσεις, ήταν πολύ κατώτερες, ειδικά του κ. Θεοδωράκη, του αναμενόμενου. Απογοητευτικό ήταν το αποτέλεσμα και για τον Γιάννη Ραγκούση. Ο Γιάννης Μανιάτης πέτυχε ένα αξιοπρεπές ποσοστό, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι ( Γάτσιος, Πόντας, Τζιώτης) κατέγραψαν μικρά ποσοστά.
Δημήτρης Χόνδρος
in.gr