Η «μόδα» ή οι υποδείξεις των τραπεζών για σύναψη δανείων σε ελβετικό φράγκο είχε καταστροφικές συνέπειες για περίπου 70.000 δανειολήπτες οι οποίοι βλέπουν τις μηνιαίες δόσεις τους να αυξάνονται δραματικά. Μετά και τις δικαστικές αποφάσεις οι τράπεζες ακολουθούν πιο ευέλικτη πολιτική και σε αρκετές περιπτώσεις προχωρούν σε «κούρεμα» του δανείου.
Μιλώντας στο in.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ.) Παντελής Αντωνιάδης, αναφέρει ότι «στην Ελλάδα έχουν συναφθεί 65.000-70.000 δανειακές συμβάσεις, τα έτη 2006 έως 2010. Συνυπολογίζοντας κανείς ότι οι δανειακές συμβάσεις περιλαμβάνουν στην πλειοψηφία τους συν οφειλέτες και εγγυητές, εύκολα συμπεραίνει κάποιος ότι το εν λόγω θέμα αφορά περίπου 270.000 συνανθρώπους μας. Η Ευρώπη δε μετρά στο σύνολό της πάνω από 5.000.000 θύματα ως αποτέλεσμα αυτών των συμβάσεων».
Πότε ξεκίνησε το πρόβλημα
Οι τράπεζες προέτρεπαν τους υποψήφιους δανειολήπτες ενός στεγαστικού δανείου, σε συγκεκριμένα τραπεζικά προϊόντα. Όπως αναφέρει ο κ. Αντωνιάδης τα τραπεζικά ιδρύματα χορήγησαν τα στεγαστικά δάνεια με ρήτρα ελβετικού φράγκου για απόκτηση 1ης κατοικίας και τα προώθησαν με «δόλωμα» το πολύ χαμηλό επιτόκιο. Χωρίς όμως, ως όφειλαν συνεχίζει ο πρόεδρος του ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ., να παρέχουν ακριβείς και σαφείς πληροφορίες, χωρίς να παρέχουν στους πελάτες-καταναλωτές κατάλληλη πληροφόρηση σε κατανοητή μορφή ώστε αυτοί να είναι σε θέση να κατανοήσουν την φύση και τους κινδύνους των δανείων αυτών και ως εκ τούτου να λάβουν αποφάσεις επι τη βάσει αντικειμενικής πληροφόρησης.
Τα εν λόγω δάνεια χορηγήθηκαν στην Ελλάδα και από τις 4 συστημικές τράπεζες (κυρίως), με πρώτη σε αριθμό χορήγησης την Eurobank, σύμφωνα και με τον αριθμό συμμετεχόντων στην συλλογική αγωγή κατά της συγκεκριμένης τράπεζας.
Οι εναλλακτικές λύσεις
Λύσεις υπάρχουν για τους δανειολήπτες που θέλουν να δουν τις εναλλακτικές που έχουν μετά την ανατροπή των δεδομένων του δανείου τους, με αφορμή την ξαφνική αλλαγή της ισοτιμίας και την ανατίμηση του φράγκου.
Όπως και οι δανειολήπτες σε ευρώ, μπορούν και όσοι έχουν δανειστεί σε ελβετικό νόμισμα να προχωρήσουν σε ρύθμιση. Οι τράπεζες ακολουθούν πιο ευέλικτη πολιτική απέναντι στους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου και σε αρκετές περιπτώσεις προχωρούν σε «κούρεμα» του κεφαλαίου και στη συνέχεια «γυρίζουν» τα δάνεια σε ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Αντωνιάδη μεγάλος αριθμός των δανείων σε ελβετικό φράγκο είναι ρυθμιζόμενα γιατί οι δανειολήπτες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δόσεις τους με την ισχύουσα ισοτιμία με αποτέλεσμα οι τράπεζες να μετακυλούν το πρόβλημα στο μέλλον.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
Στο προσκήνιο έχει επανέλθει πάλι η υπόθεση των δανείων που έχουν συναφθεί σε ελβετικό φράγκο, ύστερα και από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υποχρέωση των τραπεζών να παρέχουν ενδελεχή πληροφόρηση στους δανειολήπτες για την ανάληψη συναλλαγματικών κινδύνων.
Όπως αναφέρει ο κ. Αντωνιάδης, στις 20 Σεπ 2017, εκδόθηκε η υπ΄αριθμ 103/17 απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο διευκρινίζει ότι «τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να παρέχουν στους δανειολήπτες επαρκή πληροφόρηση, ώστε αυτοί να είναι σε θέση να λαμβάνουν συνετές και εμπεριστατωμένες αποφάσεις. Επομένως οι εν λόγω πληροφορίες πρέπει να αφορούν όχι μόνο την πιθανότητα ανατιμήσεως ή υποτιμήσεως του νομίσματος στο οποίο συν ομολογήθηκε το δάνειο αλλά και τις επιπτώσεις που θα είχαν στις δόσεις των δανείων οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και ανατιμήσεως του νομίσματος στο οποίο συν ομολογήθηκε το δάνειο». Η απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έρχεται να επιβεβαιώσει περίτρανα την κύρια νομική βάση των τεσσάρων συλλογικών αγωγών.
Έχουν κατατετεθεί τέσσερις συλλογικές αγωγές
Ο κ. Αντωνιάδης αναφέρει ότι ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ) μαζί με καταναλωτικές ενώσεις έχει καταθέσει τέσσερις συλλογικές αγωγές οι οποίες έχουν εκδικαστεί πρωτόδικα και από τις οποίες έχουν εκδοθεί οι εξής θετικές, για τους δανειολήπτες, αποφάσεις: Η υπ΄αριθμ 334/2016 Π.Π.Α κατά της Eurobank, η υπ΄αριθμ 779 & 800/2017 Π.Π.Α κατά της Εθνικής και Alpha Bank αντίστοιχα, και είμαστε σε αναμονή της πρωτόδικης απόφασης κατά της τράπεζας Πειραιώς.
Η απόφαση 334/2016 Π.Π.ΠΑ εφεσιβλήθηκε από την Eurobank στις 28 Σεπ 2017 και περιμένουμε πλέον σε δεύτερο βαθμό το αποτέλεσμα, το οποίο θα είναι τελεσίδικο – δεδικασμένο, δικαιώνοντας τους χιλιάδες δανειολήπτες.
Ανδρομάχη Παύλου
in.gr