«Σίγουρα δεν κινδυνεύει με κατάρρευση η ΔΕΗ», δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι κινδυνολογεί επαναφέροντας αυτό το σενάριο, γιατί δεν της βγήκε, ούτε η κατάρρευση του νέου Προϋπολογισμού, ούτε της οικονομίας.
«Φέτος η ΔΕΗ πήρε όλα τα ποσά της οικονομικής περιόδου 2012-2015. Η εισροή χρημάτων έφθασε στα 1,2 δισ. ευρώ. Λέτε να καταρρεύσει με αυτά τα ποσά χρηματοοικονομικά; Δύσκολο, για τα επόμενα τουλάχιστο χρόνια» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά τη συζήτηση του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2018.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι ούτε από τη συμφωνία για την πώληση λιγνιτικών μονάδων κινδυνεύει η ΔΕΗ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κληρονόμησε μια κατάσταση στην οποία σερνόταν η χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την άρση του μονοπωλίου.
«Εμείς ακυρώσαμε την σύμβαση της μικρής ΔΕΗ που είχατε κάνει, δεν συζητάμε τα υδροηλεκτρικά, αλλά θα εφαρμόσουμε μια ισορροπημένη συμφωνία πολύ διαφορετική από αυτήν που κληρονομήσαμε. Προχωράμε βήμα-βήμα μέσα από αλλαγές. Η ΔΕΗ παραμένει πυλώνας του ενεργειακού συστήματος, σήμερα παράγει το 50% και έχει το 80% του μεριδίου της αγοράς. Θα έχουμε λοιπόν ένα ενεργειακό σύστημα σταθερό, απελευθερωμένο, με άλλους παίκτες στην αγορά, και θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με άλλο τρόπο», ανέφερε ο κ. Σταθάκης.
Παράλληλα, προκάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει, ποιες αλλαγές θα πάρει πίσω από αυτές που προχώρησε η νέα κυβέρνηση.
Ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για μεγάλες και σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η σημερινή κυβέρνηση τα τελευταία 2,5 χρόνια, καλώντας τη ΝΔ να απαντήσει ποιες από αυτές θα πάρει πίσω αν ποτέ κυβερνήσει.
«Στη χωροταξία κάνουμε 8 αλλαγές. Αναρτούμε τους δασικούς χάρτες, τους επικυρώνουμε, και φιλοδοξούμε μέχρι το 2019 να καλύψουμε το 80% της Επικράτειας. Μέχρι τέλος του 2018 θα γίνει η οριοθέτηση στις ελληνικές παραλίες. Για πρώτη φορά φέρνουμε ένα νομοσχέδιο-τομή, και η Ελλάδα φιλοδοξεί να αποκτήσει το 2020 κτηματολόγιο. Ψηφίσαμε το νομοσχέδιο για τον πολεοδομικό σχεδιασμό, φέρνουμε το νομοσχέδιο για τη θαλάσσια χωροταξία», ανέφερε ο κ. Σταθάκης.
Αντικρούοντας δε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για τις επενδύσεις σημείωσε σκωπτικά:
«Επειδή είμαστε κατά των επενδύσεων, έχουμε εγκρίνει 6 προεδρικά διατάγματα επενδυτικών σχεδίων τουριστικών, που τα πιο πολλά ήταν στα συρτάρια και προχωρήσαμε τους οικοδομικούς συναιτερισμούς. Καταλήγει επιτυχώς, μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές για το προεδρικό διάταγμα, το Ελληνικό για το οποίο χύσατε κροκοδείλια δάκρυα».
Ακόμα, ο κ. Σταθάκης μίλησε για μεγάλο ενεργειακό μετασχηματισμό, με δεσμευτικούς στόχους και διατήρηση του λιγνίτη, με ένα συμβατό όπως είπε, περιβαλλοντικό στόχο, αλλά και για προώθηση των ΑΠΕ και με στόχο να αποκτήσουν τιμές πολύ κοντά στο φυσικό αέριο.
Τέλος αναφέρθηκε στον νέο σύγχρονο λατομικό νόμο που ανταποκρίνεται στις εξορυκτικές διαδικασίες, τονίζοντας ότι η υπόθεση του Ελντοράντο πήγε στη διαιτησία με τα επίμαχα ερωτήματα, αν μπορούν να εκπληρωθούν οι δύο βασικοί στόχοι, δηλαδή αν είναι τεχνικά πλήρης η καθετοποίηση και αν τηρείται η περιβαλλοντική ασφάλεια.