«Μπορεί να εκδηλώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή της Μάνδρας ωστόσο αν δεν υπήρχαν αυθαιρεσίες και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις πιθανόν να μην είχαμε θρηνήσει θύματα», τόνισε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου με αφορμή το πόρισμα κλιμακίου επιθεωρητών του γραφείου της σχετικά με την πρόσφατη φονική πλημμύρα με τραγικό απολογισμό 24 νεκρούς.
Το πόρισμα για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα
Μιλώντας στο ΑΠΕ, η κ. Παπασπύρου τόνισε ότι «εμμονές, και αγκυλώσεις σε τυπικά θέματα, καθώς και λανθασμένη αξιολόγηση των προτεραιοτήτων εμπόδισαν την κατασκευή των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή». Οι ευθύνες για την τραγωδία έρχονται από πολύ παλιά, πρόσθεσε η ΓΓΔΔ, σημειώνοντας ότι η παλαιά εθνική οδός Ελευσίνας - Θηβών έχει κατασκευαστεί πάνω σε μπαζωμένο ρέμα, ενώ ο αγωγός ομβρίων της οδού Κοροπούλη (κεντρικός δρόμος της Μάνδρας) φτιάχτηκε για να δέχεται 10 κυβικά μέτρα νερό/δευτερόλεπτο, ενώ με την πρόσφατη νεροποντή δέχτηκε 200 κυβικά/δευτερόλεπτο.
«Δεν έλαβαν υπόψη ότι το όρος Πατέρα έχει πετρώδες έδαφος και δεν συγκρατεί τα νερά της βροχής», συμπλήρωσε η ίδια προτείνοντας να συνταχθεί συμπληρωματική μελέτη ορεινής υδρονομίας στο όρος Πατέρα ώστε σε επόμενη νεροποντή να φτάσει στον κάμπο του Θριάσιου λιγότερο νερό.
Το υπάρχον πόρισμα εξήγησε η κ. Παπασπύρου είναι το ενδιάμεσο με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία που συλλέχθηκαν, ενώ οι ευθύνες θα καταγραφούν στο τελικό πόρισμα, αλλά παρόλα αυτά η ίδια το έστειλε στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω.