«Διχασμένη παραμένει η Ευρώπη αναφορικά με το προσφυγικό» δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ προσερχόμενος στη Σύνοδο της ΕΕ και χωρίς να παίρνει πίσω την σκληρή πρόταση που έγινε γνωστή μέσα από το έγγραφό του. Την πρόταση θα θέσει επί τάπητος ενώπιον των ηγετών της ΕΕ.
Όπως ανέφερε ο Τουσκ, οι διαφορές στο προσφυγικό οφείλονται σε συναισθηματικούς παράγοντες και δυσχεραίνουν την εξεύρεση κοινής γραμμής για βιώσιμη λύση. «Γι'αυτό και πρέπει να εργαστούμε μεθοδικά πάνω στην ενίσχυση της ενότητάς μας» δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ.
Η Γερμανία έσπευσε να εκφράσει την αντίθεσή της στα προωθούμενα σχέδια του Τουσκ. Να επιδείξουν στάση αλληλεγγύης κάλεσε την ΕΕ η Άνγκελα Μέρκελ ώστε να εκτονωθεί η κρίση.
Δήλωσε, ακόμη, ότι το σύστημα ασύλου δεν λειτουργεί σωστά.
Σφοδρές αντιδράσεις στους κόλπους της ΕΕ έχει προκαλέσει η πρόταση - βόμβα του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Σύμφωνα με προσχέδιο επιστολής του κ. Τουσκ, ο πολωνός αξιωματούχος θα πει στους ευρωπαίους ηγέτες, κατά τη Σύνοδο της Πέμπτης, ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις στην υποδοχή προσφύγων από τα κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να εγκαταλειφθούν.
Την αντίθεσή της στην πρόταση Τουσκ εξέφρασε η Ελλάδα σε μια περίοδο που οι αφίξεις προσφύγων έχουν αυξηθεί στα νησιά, ενώ η εικόνα στους καταυλισμούς μαρτυρά το μέγεθος του προσφυγικού δράματος.
Η πολιτική των ποσοστώσεων στο προσφυγικό υιοθετήθηκε από την ΕΕ ώστε να καταμερίζεται ισοδύναμα το βάρος της κρίσης. Η Πολωνία, η χώρα του Τουσκ, δεν έχει κρύψει ωστόσο την υποστήριξή της στην πολιτική των κλειστών συνόρων.
Άστοχη και άκαιρη χαρακτήρισε ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την πρόταση Τουσκ.
«Δεν θα γίνει αποδεκτό από την πλευρά μας τα συμπεράσματα της Συνόδου να περιέχουν φράση που θα παραπέμπει σε μη ισότιμη κατανομή σε όλα τα κράτη της Ε.Ε.», δήλωσε πριν από μερικές ώρες.
«Απαράδεκτη» και «αντιευρωπαϊκή» χαρακτήρισε ο επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος την πρόταση που αναμένεται να προβάλλει ο Τουσκ.
Οι μόνες χώρες που επιθυμούν την κατάργηση ποσοστώσεων είναι όσες ήδη δεν εφαρμόζουν τον κανονισμό που υιοθέτησε η Κομισιόν, δηλαδή, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία.
Οι εντονότερες αντιδράσεις προήλθαν από Ιταλία, Ελλάδα, Γερμανία και Γαλλία. Σε περίπτωση που εγκριθεί αυτή η πρόταση, η Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπη με τη «μονιμοποίηση» χιλιάδων προσφύγων στο έδαφός της.