23 Δεκ 2017

UBS: Προσοχή στην Κίνα, τα επιτόκια και τους γεωπολιτικούς κινδύνους

UBS: Προσοχή στην Κίνα, τα επιτόκια και τους γεωπολιτικούς κινδύνουςΤρεις προκλήσεις για το 2018 «βλέπει» η ελβετική τράπεζα UBS οι οποίες θα μπορούσαν να ανατρέψουν το οικονομικό σκηνικό.

Αυτές είναι οι εξής:

1) Ένας έντονα υψηλότερος πληθωρισμός που μπορεί να αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να υιοθετήσουν πιο επιθετική νομισματική πολιτική, αυξάνοντας απότομα τα επιτόκια και φέρνοντας πιο κοντά τον κίνδυνο της ύφεσης. 

Αυτό θα μπορούσε να προκύψει από μία διαφορετική ερμηνεία των οικονομικών δεδομένων από τους επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών που θα μπορούσε να εκτινάξει τον πληθωρισμό, αν και μία απότομη αλλαγή στη «φιλοσοφία» τους φαίνεται σήμερα απίθανη. 

Στις ΗΠΑ, ο διορισμός του Jerome Powell ως νέου προέδρου της Fed στην οποία είναι στέλεχος από το 2012 παραπέμπει μάλλον σε συνέχιση της τρέχουσας νομισματικής πολιτικής. Περισσότερο πιθανό είναι μία απότομη αύξηση του πληθωρισμού να έρθει ως αποτέλεσμα μίας απότομης ανόδου των τιμών του πετρελαίου, απόρροια γεωπολιτικών κινδύνων ή μίας αύξησης των μισθών και των τιμών στις ΗΠΑ.

2) Μία αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων, απόρροια π.χ. των πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας ή μίας πολιτικής αστάθειας στη Μέση Ανατολή.

Αν και θεωρεί απίθανη μια «πρώτη επίθεση», εντούτοις οι πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας αυξάνουν τον κίνδυνο του λάθους, ενώ η δυνητική απειλή για την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, την τρίτη και την ενδέκατη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, δεικνύει πως οι εξελίξεις μπορούν να έχουν παγκόσμιες συνέπειες. 

Από την άλλη πλευρά, η Σαουδική Αραβία που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, ελέγχει τα περισσότερα από τα 2,5-3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας. 

Έτσι, εάν η ένταση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν κορυφωθεί η τιμή του πετρελαίου, θα μπορούσε να αυξηθεί στα 80 δολάρια / βαρέλι για τρεις έως έξι μήνες με ότι αυτό σημαίνει και για τον πληθωρισμό τα επιτόκια και την τελικά την ίδια την παγκόσμια οικονομία.

3) Μία κρίση χρέους στην Κίνα απόρροια ενός ή περισσοτέρων πιστωτικών κρίσεων π.χ. σε κάποια περιφέρεια ή τομείς όπως οι ασφάλειες και η αγορά ακινήτων, που θα μπορούσαν αν συνοδευτούν με πτωχεύσεις να επηρεάσουν την οικονομία, αν και οι Αρχές της χώρας έχουν τους πόρους ώστε να αποτρέψουν μία εκτεταμένη «μόλυνση». 

Ωστόσο, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η μεταβλητότητα στις αγορές θα εκτιναχθεί. Από την άλλη πλευρά αν οι Αρχές της χώρας προχωρήσουν με λανθασμένο τρόπο σε μία απελευθέρωση κεφαλαίων, θα μπορούσαν να προκύψουν εκροές κεφαλαίων εγείροντας ανησυχίες σχετικά με τα συναλλαγματικά αποθέματα.

Ειδικά στην περίπτωση της Κίνας, άλλοι αναλυτές επισημαίνουν πως η προεκλογική καμπάνια του Τραμπ ήταν γεμάτη με σλόγκαν όπως «Πρώτα η Αμερική». 

Αν όντως τελικά αποφασίσει να μετατρέψει τη ρητορική του σε πράξη, θα μπορούσε να προκαλέσει ταχεία επιδείνωση του οικονομικού κλίματος το 2018. Η οικονομική έκθεση της Κίνας στις ΗΠΑ είναι σχεδόν πενταπλάσια από την έκθεση των ΗΠΑ στην Κίνα. Πράγμα που σημαίνει ότι η επιβολή οποιωνδήποτε εμποδίων στη διεξαγωγή εμπορίου θα μπορούσε να πλήξει την ανάπτυξη στην Κίνα και αυτό με τη σειρά του να πλήξει εξαγωγικές χώρες όπως η Γερμανία.

Τάσος Μαντικίδης
in.gr