Τον πιο δύσκολο Ιούνιο μετά από εκείνον του 2015 καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση καθώς οι εξελίξεις σε τουλάχιστον πέντε «καυτά» μέτωπα θα κρίνουν ακόμη και τις πολιτικές εξελίξεις.
Με τα σενάρια των πρόωρων εκλογών να φουντώνουν και τον πρωθυπουργό να τα απορρίπτει αλλά να διατηρεί το προνόμιο του αιφνιδιασμού, η κυβέρνηση καλείται να βρει λύσεις σε μείζονα και πολυπλόκαμα προβλήματα, λίγο προτού ξεκινήσουν τα… μπάνια του λαού. Με το βλέμμα στραμμένο βεβαίως στην 20η Αυγούστου και στην έξοδο από το μνημόνιο και με όσα θα ακολουθήσουν.
Εντός του Ιουνίου θα ληφθούν πολύ σοβαρές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, τη μεταμνημονιακή εποπτεία, το Σκοπιανό καθώς και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις που είναι σε ύφεση, αλλά που πάντα απασχολούν την κοινή γνώμη.
Κρίσιμες θεωρούνται οι εξής ημερομηνίες:
21 Ιουνίου: Είναι η συνεδρίαση του Eurogroup όπου, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, θα αποφασιστούν τα μέτρα για το χρέος αλλά και οι υποχρεώσεις της Ελλάδας μετά τις 20 Αυγούστου.
24 Ιουνίου: Είναι οι εκλογές στην Τουρκία με την επόμενη ημέρα να απασχολεί και την Αθήνα.
28 – 29 Ιουνίου: Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με κύριο θέμα την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
11-12 Ιουλίου. Όχι μέσα στον Ιούνιο αλλά λίγες ημέρες αργότερα θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ.
Εντός των επόμενων εβδομάδων η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώ έχουν φουντώσει οι συζητήσεις για σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών.
Αγνωστο είναι τι θα συμβεί με τα Σκόπια κι αν θα έρθει στη Βουλή μια συμφωνία για να ψηφιστεί. Όπως άγνωστο είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.
Η φωτογραφία είναι Χριστουγεννιάτικη, όμως, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ξέρει καλό… χορό για να αντέξει στα βάσανα του Ιουνίου (ΠΗΓΗ: SOOC)
Πέντε «φωτιές»
Οι «καυτές» πατάτες που κρατά στα χέρια του ο πρωθυπουργός είναι:
1. Η οικονομία. Οι εξελίξεις από το Eurogroup της Τετάρτης και η ανάρτηση της τεχνικής συμφωνίας με τους δανειστές, χάλασαν το κλίμα. Η τρόικα επιμένει στη συνέχιση των σκληρών, πολλές φορές, μεταρρυθμίσεων ενώ κόβει κάθε συζήτηση για μη εφαρμογή των συμφωνηθέντων, όπως οι περικοπές στις συντάξεις. Εντός του Ιουνίου θα φανεί αν η έξοδος θα είναι καθαρή ή θα έρθουν κι άλλα μέτρα που θα συνδέονται με το χρέος. Το μεταμνημόνιο αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολο, τόσο με όσα έχουν ήδη ψηφιστεί όσο και με εκείνες τις δεσμεύσεις που θα κληθεί να λάβει η ελληνική κυβέρνηση, προτού ο πρωθυπουργός… φορέσει γραβάτα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
2. Εξοδος ΔΝΤ από το πρόγραμμα. Η κυβέρνηση φαίνεται να επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη, όμως, υπάρχουν και κάποιες πολύ επικίνδυνες λεπτομέρειες. Χωρίς το ΔΝΤ η Ελλάδα χάνει το «πιστοποιητικό» για τη βιωσιμότητα του χρέους και πέφτει στα… δόντια του Βερολίνου. Χάνει επίσης κι έναν σύμμαχο που επιμένει στη μεγάλη απομείωση του χρέους, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους. Από την άλλη στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μπορούν να ελέγξουν καλύτερα ένα θέμα που θα βρίσκεται στα στενά ευρωπαϊκά πλαίσια και χωρίς το σκληρό ΔΝΤ να απαιτεί και να βάζει βέτο.
3. Η Ιταλία και οι φόβοι. Αγνωστος Χ για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Αν η κυβέρνηση Κόντε προχωρήσει στην υλοποίηση ενός προγράμματος εξόδου από το ευρώ τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι ένα σενάριο που δεν θα ήθελε η Ελλάδα καθώς οι αναταράξεις στις αγορές θα καταστήσουν αδύνατη την έξοδο με ικανοποιητικά επιτόκια και θα οδηγήσουν σε αναβολή σημαντικών αποφάσεων. Υπάρχει, βεβαίως, και η άποψη ότι δεν θα αφήσουν οι Βρυξέλλες ανοικτό το ελληνικό μέτωπο ενόσω θα θελήσουν να ελέγξουν το ιταλικό πρόβλημα που είναι τεραστίων διαστάσεων.
4. Το Σκοπιανό. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, το όνομα εικάζεται ότι έχει «κλειδώσει» με το «Μακεδονία» ως δεύτερη λέξη κι έναν προσδιορισμό προηγουμένως (Nova ή Gorna – Upper). Μένει να πειστεί η ΠΓΔΜ για αλλαγή του συντάγματός της, να προχωρήσει σε δημοψήφισμα αλλά και να μπορέσει η κυβέρνηση Τσίπρα να περάσει από τη Βουλή ένα όνομα που σίγουρα θα προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις. Όλα θα παιχτούν μέσα στον Ιούνιο με το βλέμμα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου η ΠΓΔΜ θέλει να πάρει ένα εισιτήριο ένταξης. Αλλά και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Οι πιέσεις από ΗΠΑ και Γερμανία προς την Ελλάδα είναι πολλές, γι’ αυτό και η κυβέρνηση σπεύδει ταχέως να κλείσει το θέμα. Αν δεν το κάνει τότε θα ξεκινήσει εκ νέου ένα blame game για το ναυάγιο.
5. Τουρκικές εκλογές. Στις 24 Ιουνίου θα ξέρουμε αν ο Ερντογάν θα πετύχει μια μεγάλη νίκη ή θα είναι η αρχή του τέλους του. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία επηρεάζουν και την Ελλάδα καθώς όλοι περιμένουν να δουν τη συμπεριφορά των γειτόνων μετά τις εκλογές σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, το μείζον θέμα για την Αθήνα είναι αυτή την ώρα η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Μια παράταση της φυλάκισής του μέσα στο καλοκαίρι θα είναι ήττα για την κυβέρνηση, αν βγουν το συντομότερο θα είναι νίκη.
Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά βεβαίως και την τουρκική οικονομία που βρίσκεται ένα βήμα πριν το κραχ και την επιβολή των capital controls. Μια Τουρκία βουλιαγμένη στα οικονομικά προβλήματα είναι πιο επικίνδυνη να εξαγάγει αυτά τα προβλήματα στο Αιγαίο.
Ο «καύσωνας» για την κυβέρνηση θα ξεκινήσει ενδεχομένως με τον καλοκαιρινό, όμως, ο πρώτος μπορεί να δώσει το έναυσμα για κάλπες το φθινόπωρο ή για εξάντληση της τετραετίας.
Βασίλης Σ. Κανέλλης
ΠΗΓΗ: SOOC