Σε τροχιά εκλογών εισέρχεται η χώρα, αν τουλάχιστον επιβεβαιωθεί το κλίμα ακραίας πόλωσης που είδαν για ακόμη μια φορά οι πολίτες κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής. Κι αν έμεινε κάτι από το χθεσινό μπρα ντε φερ μεταξύ Τσίπρα – Μητσοτάκη με «κομπάρσους» τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, είναι ότι ο κόσμος έχει όλο και περισσότερο την αίσθηση πως το φθινόπωρο θα έχουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Το ομολογούν άλλωστε κατ’ ιδίαν κυβερνητικά στελέχη τα οποία βλέπουν ως πιθανή την προσφυγή στις κάλπες αμέσως μετά την ημερολογιακή έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, δηλαδή στις 20 Αυγούστου.
«Θα ήταν μια ιδανική περίοδος για να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός εκλογές. Ο κόσμος έρχεται από τις διακοπές με αισιοδοξία, ο τουρισμός θα φέρει έσοδα πάνω από 15 δις ευρώ, οι θέσεις εργασίας θα έχουν αυξηθεί, τα «χαράτσια» δεν θα έχουν προλάβει να έρθουν», λέει στέλεχος της κυβέρνησης.
Παράλληλα, στο μοτίβο των «πλεονεκτημάτων» για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο πρέπει να προστεθεί και το επικοινωνιακό παιχνίδι που θα μπορεί να παίξει η κυβέρνηση, όπως αποτυπώθηκε άλλωστε και στη χθεσινή πρωτολογία του πρωθυπουργού.
«Βγαίνουμε από τα μνημόνια και είναι οριστικό. Θα μείνετε κύριε Μητσοτάκη στην ιστορία ως αυτοί που χρεοκόπησαν την Ελλάδα κι εμείς με κόπους, θυσίες και σχέδιο την βγάζουμε από την κρίση» ήταν οι αναφορές του πρωθυπουργού. Και θα πρόκειται ασφαλώς για τη δημιουργία του ενός δίπολου στην πορεία προς τις κάλπες. Με την κυβέρνηση να υλοποιεί υποσχέσεις και ταυτόχρονα να κατηγορεί τη ΝΔ για νεοφιλελεύθερη ατζέντα που θα φέρει απολύσεις, αυξήσεις φόρων και μειώσεις μισθών.
Αν ανατρέξει κανείς στα λεγόμενα του κ. Τσίπρα χθες στη Βουλή θα βρει όλα όσα θα συνθέσουν το προεκλογικό σκηνικό, αλλά δεν θα βρει κάτι βασικό: Ότι ο πρωθυπουργός «ξέχασε» να αναφέρει για πρώτη φορά πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Το δίπoλο παντού
Το «εμείς κι εσείς» για την οικονομία επεκτείνεται ασφαλώς και στα θέματα της δημόσιας τάξης, έπειτα από την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη και την κλιμάκωση των επιθέσεων από τον «Ρουβίκωνα» αλλά και τις απειλές σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Και πάλι η ανάλυση όσων είπαν οι αρχηγοί χθες στη Βουλή δείχνει και το σκηνικό ακραίας πόλωσης, το διχαστικό κλίμα πάνω στο οποίο θα οικοδομηθεί όλη η προεκλογική ατζέντα των δύο μεγάλων κομμάτων.
«Ακροδεξιοί» από τη μια, «προστάτες των μπαχαλάκηδων» από την άλλη. Είπε ο κ. Τσίπρας: «Η ΝΔ από τη Μεταπολίτευση και μετά είχε διαχωριστική γραμμή με κόμματα και πρόσωπα του ακροδεξιού χώρου.
» Υπήρχε τότε η ΕΠΕΝ με επικεφαλής νεολαίας το Βορίδη. Αργότερα όταν η ΝΔ έγινε κυβέρνηση με Κώστα Καραμανλή υπήρξε το ΛΑΟΣ, το οποίο έκανε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία είχε μία σαφή θέση στο Σκοπιανό, την οποία υπερασπίζεται σήμερα αυτή η κυβέρνηση. Σήμερα όμως ο κορμός του κόμματος αυτού, του ΛΑΟΣ, είναι ηγετική πτέρυγα στο κόμμα σας.
» Η αριστερά σε αυτόν τον τόπο κ. Μητσοτάκη ήταν πάντα στη θέση του διωκόμενου όχι του διώκτη. Τη βία του κράτους και του παρακράτους την έχει υποστεί στα ξερονήσια, στις φυλακές και τους δρόμους. Από το Λαμπράκη μέχρι και τον Τεμπονέρα και τον Παύλο Φύσσα».
Απάντησε ο κ. Μητσοτάκης: «Δημοκρατική ομαλότητα και Ρουβίκωνες δεν πάνε μαζί.
» Πρέπει να διαλέξετε ποιους θα προστατέψετε. Λέτε ότι η ΝΔ έχει κάποια ιδεοληπτική σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Εσείς μαζί με τη Χρυσή Αυγή ρίξατε την κυβέρνηση Σαμαρά, να μη ξεχνιόμαστε, εσείς με τη Χρυσή Αυγή θέλατε να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο».
Οικονομικές αναταράξεις
Ένας τρίτος παράγοντας που οδηγεί σε πολιτικές εξελίξεις είναι τα γεγονότα σε Ιταλία και Τουρκία και ο κίνδυνος οικονομικής αναταραχής. Ένα τέτοιο σενάριο θα «παγώσει» τα σχέδια για έξοδο στις αγορές και θα φέρει πιο κοντά την πιστωτική γραμμή, δηλαδή ένα νέο μνημόνιο.
Αυτό θα μπορούσε να γίνει στις αρχές του 2019 και η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να χρεωθεί μια τέτοια αποτυχία. Αλλωστε, το blame game, δηλαδή ποιος θα φέρει την ευθύνη της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ξεκίνησε χθες με την ατάκα του κ. Τσίπρα απευθυνόμενος προς την κ. Γεννηματά που ζητούσε εκλογές: ««Εκλογές τώρα», δηλαδή λίγο πριν κλείσει η αξιολόγηση και βγει η χώρα από το μνημόνιο, τόνισε, «σημαίνει να μη βγούμε από το μνημόνιο».
Συντάξεις
Το έδαφος των πρόωρων εκλογών έχει καλλιεργηθεί και το σενάριο του φθινοπώρου ενισχύεται και από το γεγονός ότι η περικοπή των συντάξεων «κλείδωσε» για τις αρχές του 2019. Όπως λένε κυβερνητικά στελέχη και όπως πρόσφατα ομολόγησε ο Π. Καμμένος «είμαστε τρελοί να πάμε σε εκλογές με μείωση συντάξεων;»
Όσο για το σενάριο των καλπών στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή φθινόπωρο του 2019, τα ίδια κυβερνητικά στελέχη τονίζουν: «Αν χάσουμε στις εκλογές, τι θα κάνουμε τρεις μήνες μετά με αφορμή την επιλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας; Θα ρίξουμε την κυβέρνηση και θα αναγκάσουμε τη χώρα σε νέες κάλπες; Θα συντριβούμε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο κι ας γίνουν με απλή αναλογική».
Πάντως, υπάρχει και η αντίθετη άποψη ως προς το χρόνο των εκλογών. Είναι αυτή που λέει ότι οι Βρυξέλλες θα «βάλουν πλάτη» στην κυβέρνηση προκειμένου να μην «σκάσει» η οικονομία σε ενδεχόμενη πολιτική αναταραχή. Ειδικά αυτή την περίοδο που θα έχουν να διαχειριστούν ενδεχόμενο ιταλικό κραχ αλλά και την παραπαίουσα τουρκική οικονομία σε δεύτερο πλάνο.
Βασίλης Σ. Κανέλλης
in.gr